fbpx

Στυλοβάτης υπό κατάρρευση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(16 ψήφοι)

depressed

Διπλή βάρδια στο τιμόνι...

Η εκτελεστική γυναίκα...

Στρατηγός και διαχειριστής με το ζόρι...

Στο τιμόνι χωρίς φρένα...

Σύντροφοι σε υπερωρία...

 

Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους που θα μπορούσαν να περιγράψουν το πώς νιώθει το ταίρι ενός ατόμου με ΔΕΠΥ. Σαν ο σύντροφός του να αδιαφορεί για αυτόν, σαν να μη τον σκέφτεται, ή απλά σαν να είναι τελικά ένα χαζό, τεμπέλικο ή εγωκεντρικό άτομο!

Κάποιες στιγμές από τις ζωές τέτοιων ζευγαριών βιώνονται κάπως έτσι:

«Κάνω τα πάντα μέσα στο σπίτι! Καθαρίζω, συγυρίζω, μαγειρεύω, μαστορεύω, πληρώνω λογαριασμούς και φροντίζω τα παιδιά. Κάνω όλη τη λάντζα! Και ό,τι δουλειές του αναθέτω ή τις κάνει μισές, ή τις ξεχνάει ή τις αναβάλει… έτσι αναγκάζομαι τελικά να τις αναλαμβάνω εγώ... όταν όμως πρόκειται για την καλοπέρασή του δεν ξεχνάει ποτέ. Ενεργοποιείται και κλείνει εισιτήρια για ταξίδια, συναυλίες, και ό,τι αφορά σε διασκέδαση, ενώ για να πάει στο γιατρό του, όχι μόνο πρέπει να πάρω και να κλείσω ραντεβού εγώ αλλά και να του το υπενθυμίσω όταν έλθει η ώρα… νιώθω ότι είμαι κάτι ανάμεσα σε παραδουλεύτρα, προσωπική βοηθό και μητέρα, και όχι σύντροφος και γυναίκα!»

«Τις προάλλες οδηγούσε αυτή. Πηγαίναμε κάπου πολύ κοντά στο σπίτι μας, μια διαδρομή που την έχουμε κάνει χιλιάδες φορές.
«Από που πάμε», με ρωτάει ξεκινώντας... και λίγο μετά με ρωτάει «από που στρίβω;» Την κόβω λίγο διασπασμένη σήμερα και έτσι, όταν πλησιάζει με υπερβολική ταχύτητα το φανάρι που έχει κοκκινίσει εδώ και ώρα, της φωνάζω πρόσεξε! Κόκκινο! Και γυρνάει εκνευρισμένα και μου λέει: «Αν θες να οδηγήσεις εσύ κάντο. Σταμάτα να μου λες πως να οδηγώ!»

«Ο ύπνος είναι ένα θέμα για μας... πρέπει να του υπενθυμίζω να έρχεται στο κρεβάτι, να ξεκολλάει από κάποια οθόνη, να κοιμάται νωρίς τέλος πάντων γιατί το πρωί ζούμε ένα δράμα... δεν ξυπνάει, αργεί στη δουλειά του και νιώθω σα μαμά με έναν έφηβο στο σπίτι!»

 «Η γυναίκα μου έχει μια καταπληκτική ικανότητα να σε πείθει. Έχει ασχοληθεί με διάφορα πράγματα στη ζωή της και το τελευταίο ήταν άλλο ένα πολλά υποσχόμενο project, στο οποίο με έπεισε να επενδύσω όλες μας τις οικονομίες! Εκεί κατάλαβα ότι στη διαχείριση χρημάτων, στη λήψη συνετών αποφάσεων και στη διαχείριση χρόνου στη δουλειά της δεν μπορούσα να την εμπιστευτώ. Ανέλαβα να εμπλακώ ενεργά σε ρόλο ελεγκτή και αυτό έφερε τα πάνω κάτω στη σχέση μας... με κατηγορούσε ως καταπιεστικό, αρνητικό και αυταρχικό, και μας πήρε πολύ χρόνο να βγούμε από αυτή τη δυναμική. Βοήθησε πολύ όταν καταλάβαμε ότι είχε ΔΕΠΥ».

Έτσι είναι η ζωή με ένα μη διαγνωσμένο άτομο με ΔΕΠΥ… ΑΝΙΣΗ σχέση ειδικά στο διαχωρισμό των ρόλων. Το άτομο που δεν έχει ΔΕΠΥ αναλαμβάνει, συχνά θυμωμένο, όλο το βάρος της καθημερινότητας (τη λάντζα), νιώθοντας ότι είναι περισσότερο γονιός παρά ταίρι (ειδικά όταν χωλαίνει και το σεξ), ενώ το άτομο με ΔΕΠΥ (που δεν ξέρει ή δεν έχει αποδεχτεί την πάθησή του) αισθάνεται αδικημένο, καταπιεσμένο και διαρκώς υπό αξιολόγηση!

Τα 10 πιο συνηθισμένα παράπονα σε μια σχέση με άτομο που έχει ΔΕΠΥ, με βάση τη σημασία τους, είναι:
  1. Δε θυμάται τι του λέω
  2. Λέει πράγματα χωρίς να σκέφτεται πριν
  3. Χάνεται σε συζητήσεις
  4. Δεν έχει ανοχή στο ζόρι
  5. Δυσκολεύεται να ξεκινήσει μια δουλειά
  6. Υπολογίζει λάθος την ώρα που του παίρνει να κάνει κάτι
  7. Αφήνει πίσω ένα χάος
  8. Δεν τελειώνει ποτέ ό,τι αναλαμβάνει στο σπίτι
  9. Δεν απαντάει/ αντιδράει όταν του μιλάω
  10. Δεν προγραμματίζει τίποτα
Pera, Gina (2008) Is it you, me or adult ADD?  
Μεμονωμένα, πολλά απ’ αυτά τα προβλήματα, τα συναντάμε και σε σχέσεις χωρίς τη ΔΕΠΥ. Η διαφορά είναι ότι εδώ τα βλέπουμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και πολλά από αυτά μαζί.
Στο ζευγάρι όπου υπάρχει ΔΕΠΥ, η ισορροπία και η δικαιοσύνη στις ανάγκες και των δύο έχει εξαφανιστεί!
Δεν ισχύει όμως το ίδιο και στην αρχή της σχέσης και αυτό ακριβώς είναι που μπλέκει τα πράγματα, γιατί οι προσδοκίες είναι διαφορετικές. Με το χρόνο όλα γίνονται πιο δύσκολα, καθώς αυξάνονται οι υποχρεώσεις με τη συγκατοίκηση και ιδιαίτερα με τα παιδιά. Λόγω της ΔΕΠΥ, εύκολα το ζευγάρι χωρίζεται «στον υπεύθυνο και στην ανεύθυνη», «στη συγκροτημένη και στον αιθεροβάμονα», «στον ελεγκτικό και στην ελεύθερη», «στον αισιόδοξο και στην αρνητική», «στην απρόσεκτη και στον προσεκτικό», κτλ.
Οι ρόλοι δεν είναι τυχαίοι και, πολύ συχνά, όχι μόνο κουμπώνουν στα χαρακτηριστικά του ατόμου που δεν έχει ΔΕΠΥ αλλά βολεύουν και τους δύο. Η μεν ( χωρίς ΔΕΠΥ) έχει τον έλεγχο, τα πράγματα γίνονται έτσι όπως τα θέλει αυτή, όταν τα θέλει αυτή, και με τον τρόπο της αισθάνεται χρήσιμη και σημαντική. Ο δε, που έχει ΔΕΠΥ, βολεύεται, γιατί επιτέλους κάποιος άλλος ασχολείται με όλες αυτές τις βαρετές δουλειές και ξαλαφρώνει.
Περνάει ο χρόνος, όμως και τα μοτίβα αυτά γίνονται φορτικά και για τους δύο και μεγεθύνονται σα χιονοστιβάδα. Αυτή, για παράδειγμα, καταλαβαίνει ότι έτσι θα είναι για πάντα, αρχίζει να κουράζεται, θυμώνει, αισθάνεται αφρόντιστη και παραμελημένη. Και αυτός, για άλλη μια φορά, αισθάνεται κατηγορούμενος και καταπιεσμένος... μια απογοήτευση (πάλι!) για τον άλλον.
Εδώ είναι που αρχίζουν τα πράγματα και αλλάζουν. Αυτή αρχίζει το κυνήγι. Πρώτα τον παρακαλάει, προσπαθεί, του δίνει τους λογαριασμούς, μοιράζει μόνη της τις ευθύνες. Όταν και αυτό δε δουλεύει, θυμώνει και ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων σε σημείο που μπορεί να εγγίζει το παράλογο. Αρχικά, ο σύντροφός της θα προσπαθήσει και αυτό θα της αναπτερώσει την ελπίδα, αλλά όπως είναι αναμενόμενο, αυτό δεν κρατάει πολύ. Ο ΔΕΠΥτης, όσο νιώθει το θυμό της, προσπαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση, υπόσχεται και προσπαθεί όλο και παραπάνω, θυμώνοντας φυσικά και ο ίδιος με την καταπίεση που νιώθει.
Πολώνονται οι ρόλοι και κάπου εδώ το ζευγάρι ή χωρίζει ή ζητάει βοήθεια. 
Ποιος παίρνει και ζητάει βοήθεια; Φυσικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, το ταίρι χωρίς ΔΕΠΥ. Εδώ παίζει τεράστιο ρόλο η σωστή διάγνωση και μια συνολική αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ από έναν ειδικό. Και στα θέματα που αφορούν στο ζευγάρι, μια θεραπεία ζεύγους χρειάζεται να γίνει με άξονα ΚΑΙ τη ΔΕΠΥ, αλλιώς πολλές συμπεριφορές θα νοηματοδοτηθούν λανθασμένα και το ζευγάρι θα χάσει την ευκαιρία να ξαναβρεί τις ισορροπίες του.
Ας δούμε κάποια από τα βασικά θέματα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Επικοινωνία
«Δεν κάθεται πότε στο τραπέζι μαζί μας.» μου λέει μια σύζυγος. «Βιάζεται να φύγουμε όπου και να πάμε. Αν δεν έχει το κινητό του ή το ίντερνετ μοιάζει να βαριέται.. .είναι πάντα αλλού.»
Το άτομο με ΔΕΠΥ δεν προσέχει, δε συγκεντρώνεται και δεν παρακολουθεί μια κουβέντα εύκολα. Αφαιρείται είτε από εξωτερικά ερεθίσματα (τηλεόραση) είτε από εσωτερικά. Μπορεί μάλιστα και να διακόπτει να πει αυτό που σκέφτηκε ή να χάνεται στις σκέψεις του, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι δεν ακούει ή δεν νοιάζεται.
 
 Απότομες αλλαγές στη διάθεση
«Στον πρώτο μας τσακωμό είδα μια πλευρά της που με ξάφνιασε. Έγινε πολύ κακιά μαζί μου πάνω στο θυμό της, αλλά πολύ γρήγορα φάνηκε να το ξεπερνά. Εμένα μου πήρε αρκετή ώρα να συνέλθω από τα λόγια της. Και αυτή σα να μην καταλάβαινε γιατί επηρεάστηκα έτσι... , σιγά-σιγά άρχισα να συνειδητοποιώ ότι ο θυμός της έβγαινε απότομα και έντονα και μετά τον ξεχνούσε! Ήταν και αυτό μέρος του παρορμητισμού της.»
Η απρόβλεπτη κατήφεια και οι εκρήξεις θυμού κάνουν τη συνύπαρξη πολύ δύσκολη. Το άτομο χωρίς ΔΕΠΥ νιώθει ότι πρέπει να περπατάει στις μύτες των ποδιών του για να μην αναστατώσει την αγαπημένη του. Το ίδιο δύσκολο είναι να προσπαθείς διαρκώς να φτιάξεις το κέφι του συντρόφου σου ή να τον κάνεις να δει πιο ρεαλιστικά ένα πλάνο που τον έχει ενθουσιάσει και πιθανόν να τον παρασύρει σε παρορμητικές κινήσεις. Το πιο δύσκολο όμως, είναι ο τρόπος που κάποιος με ΔΕΠΥ χειρίζεται το θυμό του, εκτονώνοντας τον, έντονα και χωρίς συναίσθηση της καταστροφής που αφήνει πίσω του, στον άλλον.
 
Έλλειψη οργάνωσης
«Στο αστυνομικό τμήμα μας ξέρουν καλά!» λέει ένα άλλο ζευγάρι: Έχουμε πάει τουλάχιστον 3 φορές για την ταυτότητα της… τη χάνει συνέχεια, όπως και τα κλειδιά της… ο κλειδαράς μας κάνει έκπτωση!»
Η αποδιοργάνωση και η αναστάτωση, που δημιουργεί η έλλειψη προγραμματισμού, μπορούν να τρελάνουν το σύντροφο χωρίς ΔΕΠΥ, που είναι μάρτυρας χαμένων σημαντικών εγγράφων και αντικειμένων, τα οποία χρειάζονται χρόνο, τρέξιμο και μερικές φορές και χρήμα για να αντικατασταθούν. Η συνεχής καθυστέρηση και οι υποσχέσεις (ναι θα το κάνω) που ματαιώνονται και απογοητεύουν, σε συνδυασμό με την οικονομική και την επαγγελματική αστάθεια, που συχνά συνυπάρχει με τη ΔΕΠΥ στους ενήλικες, οδηγεί το συντροφικό άτομο συχνά στο άγχος και στην κατάθλιψη.
 
 Σεξ
«Στην αρχή της σχέσης μας είχαμε φανταστική επικοινωνία... με πρόσεχε, όπως κανένας άλλος δεν με έχει προσέξει, με έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο να δει τι κάνω και το σεξ ήταν φανταστικό... τώρα σα να με βαριέται, οι κουβέντες μας διαρκούν 1 λεπτό, ειδικά αν αφορούν καμιά δουλειά, νιώθω ότι μιλάω σε κουφό και το σεξ γίνεται αραιά και πού... δεν το παραδέχεται βέβαια… νομίζει ότι τα πάμε όπως παλιά! Μετά τη διάγνωση, κατάλαβα ότι η αρχική μου εμπειρία μαζί του ήταν αποτέλεσμα της διεγερτικής πρώτης φάσης μιας σχέσης, ότι όλα αυτά τα τηλεφωνήματα ήταν απλά ο εαυτός του που διασπάται και ότι πραγματικά το εννοεί πως για αυτόν η σεξουαλική μας ζωή δεν έχει αλλάξει γιατί απλά δε θυμάται πως ήταν!»
Η ΔΕΠΥ επιδρά και στη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού όσον αφορά στη συχνότητα, το timing, και την ικανοποίηση και των δυο. Το σεξ θέλει χρόνο, ενέργεια, χαλάρωση και επιθυμία. Η δυσκολίες στη διαχείριση χρόνου, ο εκνευρισμός και η μαζεμένη κούραση της συντρόφου και η αφηρημάδα κατά τη διάρκεια του σεξ επηρεάζουν την ερωτική ζωή του ζευγαριού. Η βαρεμάρα δυστυχώς παίζει και αυτή το ρόλο της στην έλλειψη ενδιαφέροντος ενός ατόμου με ΔΕΠΥ. Στην αρχή το ερωτικό παιχνίδι έχει το ενδιαφέρον του, όταν όμως τελειώνει το κυνήγι τελειώνει και ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον για αυτό. Δε βοηθάει φυσικά και η δυναμική της σχέσης μητέρας/παιδιού που έχει δημιουργηθεί (ειδικά όταν ο άντρας έχει ΔΕΠΥ).
 
 Γονείς με ΔΕΠΥ
Τα παιδιά δυσκολεύουν και αυξάνουν τις υποχρεώσεις. Οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να θέτουν τα όρια και τη δομή. Πάλι πέφτει το βάρος στο σύντροφο χωρίς ΔΕΠΥ.
Γονείς με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να βάζουν σαφή και αποτελεσματικά όρια στα παιδιά, όπως και στους εαυτούς τους. Και γιατί το ξεχνάνε, και γιατί οι ίδιοι έχουν τιμωρηθεί τόσο στο παρελθόν, που δε θέλουν να το κάνουν στα παιδιά τους. Καθώς όμως τα παιδιά από τη φύση τους τεστάρουν τα όρια, συχνά η κατάσταση γίνεται όλο και πιο εκρηκτική και ο γονιός με ΔΕΠΥ χάνει εύκολα τον έλεγχο συναισθηματικά ή παραιτείται.
Η αφηρημάδα ενός γονιού μπορεί εύκολα να μεταφραστεί από το παιδί ως αδιαφορία και έλλειψη ενδιαφέροντος.
 
Τι κάνουμε;
Ιδανικά, η θεραπεία περιλαμβάνει: εκπαίδευση ζεύγους, φαρμακευτική αγωγή , ψυχοθεραπεία και των δύο και coaching.
Μια συνολική αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ εμπεριέχει το ίδιο το άτομο με ΔΕΠΥ (εκπαίδευση, φαρμακοθεραπεία, ψυχοθεραπεία και coaching) αλλά ΚΑΙ το ταίρι του.
Και οι δύο χρειάζεται να προσαρμόσουν τη στάση τους απέναντι στη ΔΕΠΥ και τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές.
Ο ειδικός τους βοηθά να κατανοήσουν με ποιο τρόπο επιδρά η ΔΕΠΥ στη σχέση. Μαθαίνουν και οι δυο διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης δυσκολιών έτσι ώστε να διακοπεί το ήδη παγιωμένο μοτίβο.
Το άτομο με ΔΕΠΥ αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να σταματήσει να αρνείται ή να μειώνει ή να αποφεύγει τα προβλήματα που δημιουργούν οι συμπεριφορές του. Αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του και μαθαίνει πως να δέχεται ανατροφοδότηση για τη συμπεριφορά του.
Το άτομο χωρίς ΔΕΠΥ αλλάζει την κριτική στάση του σε μια πιο εποικοδομητική. Δεν αποδίδει πια δόλο ή αδιαφορία στην έως τώρα ανεξήγητη συμπεριφορά του συντρόφου του και αναγνωρίζει τη νευροβιολογική διάσταση των προβλημάτων. Μαθαίνει πως να βοηθάει, χωρίς να καλύπτει το πρόβλημα του άλλου, και να φροντίζει τον ίδιο του τον εαυτό.
Η ΔΕΠΥ στο ζευγάρι όπως και στο άτομο δεν είναι θεραπεύσιμη αλλά είναι διαχειρίσιμη αρκεί να υπάρχει μια ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

 

Νιόβη Μιχαλοπούλου, Psy.D. Κλινική Ψυχολόγος

niovi.michalopoulou@yahoo.com 

Ενήλικες με ΔΕΠΥ

Ένα ανοιχτό γράμμα στον σύζυγό μου

Εγώ έχω ΔΕΠΥ. Εσύ δεν έχεις. Δεν μιλάμε πάντα την ίδια γλώσσα, και δεν φταίει κανείς – αλλά παρόλα αυτά είναι ένας φραγμός για τη σχέση μας. Εδώ είναι 27 ειλικρινή αιτήματα που δεν μπορώ πάντα να διατυπώσω με σαφήνεια, οπότε στα γράφω εδώ. Σε παρακαλώ μην με κατακρίνεις. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να μάθεις να αγαπάς κάποιον με ΔΕΠΥ, αλλά...

Περισσότερα...

COVID-19 και ενήλικες με ΔΕΠΥ Άρθρο επι…

Η πανδημία COVID-19 & τα μέτρα κοινωνικής απόστασης σε ενήλικα άτομα με ΔΕΠΥ: είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ από τους Κ. Παπανικολάου1, Α. Πεχλιβανίδης2 1Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ, 2Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ   Η πανδημία COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν πολλές κυβερνήσεις για να την ελέγξουν, δημιούργησαν ερωτήματα σε σχέση με τους τρόπους αντιμετώπισης και φροντίδας πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η συμμόρφωση...

Περισσότερα...

Η ΔΕΠΥ και η επιδημία της ντροπής

«Για πολλά άτομα με ΔΕΠΥ, η ντροπή προκύπτει από την επαναλαμβανόμενη αποτυχία να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονιών, των δασκάλων, των φίλων, των αφεντικών και ολόκληρου του κόσμου». Ο Δρ. William Dodson, εξηγεί πώς να μειώσετε αυτό το συναισθηματικό βάρος. Συμβουλή: Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια.   Η ντροπή δεν είναι ενοχή Η ντροπή είναι μια από τις παλαιότερες γνωστές αγγλικές λέξεις που...

Περισσότερα...

Πανδημία και άγχος

Τα δεδομένα για την νέα αναπνευστική ασθένεια (CoVid-19) αλλάζουν μέρα με τη μέρα, και η έλλειψη σταθερών και επίσημων οδηγιών αφήνει μεγάλο περιθώριο να εκδηλωθούν παράλογοι φόβοι και συμπεριφορές. Για τους ενήλικες με διαταραχές άγχους η επίδραση είναι ιδιαίτερα έντονη. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές ειδικών ώστε να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία κατά την διάρκεια αυτής της δύσκολης εποχής. «Το αρχαιότερο και...

Περισσότερα...

Γυναίκες και Κορίτσια

Οι γνώσεις για τη ΔΕΠΥ στις γυναίκες αυτή τη στιγμή είναι υπερβολικά περιορισμένες καθώς λίγες έρευνες έχουν γίνει σε αυτό το πληθυσμό. Οι γυναίκες μόλις πρόσφατα άρχισαν να διαγιγνώσκονται και να υποβάλλονται σε θεραπεία για ΔΕΠΥ και σήμερα, τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε για αυτόν τον πληθυσμό βασίζονται στην κλινική εμπειρία των επαγγελματιών ψυχικής υγείας που έχουν εξειδικευτεί στη...

Περισσότερα...

Και ξαφνικά ... εργασία από το σπίτι

Η νέα πραγματικότητα του COVID-19 έχει δημιουργήσει πολλές δυσκολίες στη καθημερινότητά μας. Σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια κάνουν μαθήματα διαδικτυακά. Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν τηλεργασία.  Μήπως εργάζεστε κι εσείς από το σπίτι; Για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ, η εργασία από το σπίτι μπορεί να εμπεριέχει δυσκολίες εξαιτίας της έλλειψης ρουτίνας, τις αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας με τους συναδέλφους και τους συνεχείς περισπασμούς από τα...

Περισσότερα...

Διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης ενηλίκων

Η ΔΕΠΥ στον ενήλικα και όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις   Αν είσαι άνω των 18 ετών και νιώθεις, πιστεύεις ή ξέρεις ότι έχεις Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) τότε αυτή η ομάδα είναι για εσένα! Δε χρειάζεται να μάθεις για τη ΔΕΠΥ σου μόνος/η σου. Η ΔΕΠΥ είναι η συχνότερη νευροναπτυξιακή διαταραχή. Ξεκινά στη παιδική ηλικία και συχνά επιμένει στην ενήλικη...

Περισσότερα...

Εργασία και ΔΕΠΥ

Η έλλειψη επίγνωσης της διαταραχής σήμαινε ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονταν να κρατήσουν θέσεις εργασίας. Αλλά η σωστή διάγνωση και υποστήριξη επιτρέπουν σε περισσότερους υπαλλήλους να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ταλέντα τους “Ως υπάλληλος, δεν ήμουν πολύ καλή επειδή είχα τρομερές αντιφάσεις”, λέει η Jannine Harris, 44 ετών, από το Northampton. "Μια είμαι αστέρι και μια είμαι άχρηστη. Και αυτό είναι προφανώς...

Περισσότερα...

Γερνώντας με ΔΕΠΥ

Η τελευταία έρευνα σχετικά με το πώς αλλάζει ένας εγκέφαλος με ΔΕΠΥ με το πέρασμα του χρόνου. Και οι διαφορές μεταξύ συνήθους γήρανσης, ήπιας έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, αρχής άνοιας και κάποιων κλασικών συμπτωμάτων ελλειμματικής προσοχής καθώς και το γιατί δεν είναι ποτέ αργά για διάγνωση και θεραπεία της ΔΕΠΥ. Μετά από περισσότερα από 40 χρόνια ψυχανάλυσης, συμπεριφορικής θεραπείας και πικρών...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και γάμος

Συνέντευξη με τη Melissa Orlov, συγγραφέα του βιβλίου ‘The ADHD Effect on Marriage: Understand and Rebuild Your Relationship in Six Steps’ Ερώτηση: Με ποιους τρόπους μπορούν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ να διαταράξουν έναν γάμο; Απάντηση: Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ δημιουργούν διαρκή και προβλέψιμα μοτίβα στους γάμους όπου ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν ΔΕΠΥ. Όσο τα συμπτώματα αυτά παραμένουν χωρίς θεραπεία ή χωρίς...

Περισσότερα...

Ποια είναι τα δικά σας #BrainLifeGoals

Όσοι ζούμε με νευροαναπτυξιακή διαταραχή δεν έχουμε την πολυτέλεια για επιπόλαια όνειρα. Για εμάς είναι σημαντικό να έχουμε πρόσβαση στην απασχόληση, να έχουμε φίλους ή να ζούμε μια ζωή χωρίς στίγμα. Η εκστρατεία #BrainLifeGoals έχει στόχο να βελτιώσει την κατανόηση από τη κοινωνία των νευρολογικών συνθηκών και να μειώσει τις σχετικές προκαταλήψεις. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην εκστρατεία #BrainLifeGoals στέλνοντας τα δικά...

Περισσότερα...

Πήρε 40 χρόνια ώσπου να ανακαλύψω ότι έχ…

Όταν εξαφανίζονται τα ραδιοφωνικά παράσιτα του Tom Hawking Αναρωτιέμαι πως θα ήταν τα πράγματα στη δουλειά μου και στις σχέσεις μου αν το είχα μάθει νωρίτερα, και είχα λάβει θεραπεία όλο αυτό το διάστημα. Εκ των υστέρων, τα σημάδια ήταν πάντα εκεί. Δυσκολίες συγκέντρωσης, ειδικά σε πράγματα που δεν με ενδιέφεραν. Φριχτή μνήμη εργασίας. Πλήρης αδυναμία να είμαι στην ώρα μου. Έλλειψη...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και παραγωγικότητα

Οι 5 πιο λάθος τρόποι που κινητοποιείτε τον εαυτό σας από την Tamara Rosier, PH.D.   Πολλοί από εμάς με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ ή ΔΕΠ) έχουμε λιγότερο αξιόπιστη πρόσβαση στον προμετωπιαίο λοβό μας (prefrontal cortex PFC) που διαχειρίζεται όλες τι λεπτομέρειες της ζωής μας, από ό,τι οι νευροτυπικοί άνθρωποι. Πρόκειται για έναν ήρεμο, λογικό βοηθό (κάτι σαν μπάτλερ)...

Περισσότερα...

ΔΕΠ-Υ στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής που έγινε στις  18-21 Απριλίου 2019 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο κύριος Ζαχαρίας Στεφανάκης, Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής, Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, Τμηματάρχης Υγειονομικής Υποστήριξης παρουσίασε το ισχύον καθεστώς και τις προοπτικές για τη ΔΕΠ-Υ στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ευχαριστούμε για την αποστολή της περίληψης της ομιλίας του. Η ΔΕΠ-Υ είναι η συχνότερη νευροαναπτυξιακή διαταραχή της παιδικής ηλικίας...

Περισσότερα...

Γυναίκες με ΔΕΠΥ

Η ΔΕΠΥ στις γυναίκες και ο κίνδυνος της συναισθηματικής απόσυρσης από την Elizabeth Broadbent Η ΔΕΠΥ και η συναισθηματική απόσυρση – η απομάκρυνση από φίλους, ξένους και αγαπημένους τους - συχνά συμβαδίζουν. Η απόσυρση είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που πολλές γυναίκες με ΔΕΠΥ μαθαίνουν από μια ζωή γεμάτη απόρριψη, απογοήτευση και εκφοβισμό. Η διακοπή αυτής της ανθυγιεινής συνήθειας δεν είναι εύκολη -...

Περισσότερα...

Πώς να μετατρέψουμε σε θετική ενέργεια τ…

Γιατί νιώθουμε τόσο έντονα - και πως να το ξεπεράσουμε Έρευνες δείχνουν ότι άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) βιώνουν εντονότερα τα συναισθήματα της απογοήτευσης, της ανυπομονησίας, του θυμού και της ευερεθιστότητας. Ακολουθούν κάποιες στρατηγικές για να ρυθμίσουμε τις υπερβολικές συναισθηματικές μας αντιδράσεις στις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες, ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε πιστοί στους στόχους μας και να...

Περισσότερα...

Ανάβαλε λιγότερα, κάνε περισσότερα, νιώσ…

Είτε φοβάστε την κριτική, είτε δεν αντιλαμβάνεστε πως πέρασε ο χρόνος, είτε έχετε πελαγώσει με την ατελείωτη to do λίστα, η αναβλητικότητα είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει τους περισσότερους με ΔΕΠΥ. Μάθετε τρεις κοινούς λόγους για τους οποίους χρονοτριβούμε, και δοκιμάστε αυτές της τεχνικές για να ξεκινήσετε και να τελειώσετε δυνατά. Πώς μπορώ να σταματήσω να αναβάλω;Ως coach σε άτομα με...

Περισσότερα...

Συνέντευξη της Lisa Joy Tuttle για τη ΔΕ…

Μια ζωή γεμάτη απογοητεύσεις χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω   Οι προθεσμίες που χάνονται στο παρά πέντε, η αποδιοργάνωση του μυαλού, η προσπάθεια που καταβάλλεται για τα πάντα. Η Lisa Joy Tuttle είχε καλούς βαθμούς, αλλά μόνο εκείνη ήξερε με τι κόστος. «Πάντα ένιωθα πολύ άγχος», δηλώνει. «Έπρεπε να δουλεύω σκληρά για να μην μένω πίσω.» Ένα μόλις χρόνο πριν από...

Περισσότερα...

Γιατί συχνά η ΔΕΠ-Υ δεν διαγιγνώσκεται π…

«Αφήνοντας πίσω τη ρουτίνα και τη δομή του σχολείου, τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ κάποιες φορές γίνονται πιο φανερά» Οι λόγοι για τους οποίους η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ μπορεί να καθυστερήσει πολύ, μέχρι την ενηλικίωση του ατόμου, είναι ποικίλοι. Πρώτα απ’όλα το στίγμα: «Είναι ένα άτομο που φαίνεται να μην προσπαθεί αρκετά.. είναι θέμα συμπεριφοράς.’Όμως στην πραγματικότητα είναι θέμα σύνδεσης των τμημάτων...

Περισσότερα...

Εκτελεστικές λειτουργίες στους ενήλικες

Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά είναι η παρορμητικότητα. Η παρορμητική δράση και ομιλία μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα στη ζωή μας. Όσο μεγαλώνουμε, είναι αναμενόμενο να αυτορυθμιζόμαστε. Στο βιβλίο "Taking Charge of Adult ADHD", ο Δρ. Russell Barkley περιγράφει την ΔΕΠΥ ως πρόβλημα με τρία σκέλη, συμπεριλαμβανομένης της κακής αναστολής, του ανεπαρκούς αυτοελέγχου...

Περισσότερα...

Η σχέση με τα οιστρογόνα

Επιτέλους οι γυναίκες στο επίκεντρο Η ΔΕΠ-Υ συμβαίνει περίπου σε ποσοστό 4.4% των ενήλικων, με τη συχνότητα στις γυναίκες να πλησιάζει περίπου αυτή των αντρών.1,2 Έτσι τώρα η ΔΕΠ-Υ διαγιγνώσκεται σε εκατομμύρια γυναίκες παγκόσμια. Παρόλα αυτά, ορισμένες γυναίκες λαμβάνουν μια εκτενή αξιολόγηση που χρειάζεται για να σκιαγραφήσει και να περιγράψει την πλήρη διάταξη των συμπτωμάτων όπως αυτά εμφανίζονται, συμπεριλαμβανομένων των νοητικών και...

Περισσότερα...

Γυναίκες με ΔΕΠ-Υ

Η διαφορετική εικόνα Μερικές μελέτες εκτιμούν ότι ποσοστό 50% έως 75% των κοριτσιών με τη διαταραχή ξεφεύγουν της διάγνωσης και πολλά κορίτσια με ΔΕΠ-Υ υποφέρουν σιωπηλά ενώ δεν τα καταφέρνουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Μια μελέτη του 2005 που εξετάζει τις διαφορές μεταξύ των φύλων στη ΔΕΠΥ βρήκε υψηλότερα ποσοστά «εναντιωματικής διαταραχής» και «διαταραχής της συμπεριφοράς» στους άνδρες και υψηλότερα ποσοστά...

Περισσότερα...

Πώς είναι για σένα η ΔΕΠΥ;

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ ADHD Hellas στο πλαίσιο του παγκόσμιου μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη διαταραχή ετοιμάζει μια βραδιά stand up comedy για τη ΔΕΠΥ την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017.Σας προσκαλούμε να απαντήσετε σε μια, περισσότερες ή και όλες τις ερωτήσεις που θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο για να μας βοηθήσετε να φτιάξουμε μια παρουσίαση της ΔΕΠΥ.Οι...

Περισσότερα...

FAST MINDS

 Θριαμβεύστε με το FAST MINDS   από τους Craig Surman, MD, και Tim Bilkey, MD, με την Karen Weintraub Συχνά, όταν οι κλινικοί επιστήμονες διαγιγνώσκουν τη ΔΕΠΥ, αναζητούν προφανή προβλήματα όπως μια απόλυση από τη δουλειά ή κακούς βαθμούς στο σχολείο. Αλλά αυτή η επικέντρωση στις εξωτερικές συνέπειες δεν θίγει το ζήτημα του πώς είναι να ζει κανείς με αυτά τα δεδομένα...

Περισσότερα...

Για όσους αμφισβητούν τη ΔΕΠΥ

Έχετε κουραστεί να ακούτε ότι δεν υπάρχει ΔΕΠΥ ή ότι είναι με κάποιο τρόπο είναι δικό σας λάθος το ότι έχετε τη διαταραχή; Όταν οι διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι «ειδικοί» εκφράζουν την άποψή τους, είναι πολύ δύσκολο να τους πείσει κανείς για την αλήθεια: ότι δηλαδή η δημόσια συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη της ΔΕΠΥ έχει ήδη λήξει! Οι επικρατεστεροι ιατρικοί, ψυχολογικοί και...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και οργάνωση: Ο κανόνας του 80/20

Εκμεταλλευτείτε την υπερεστίαση (hyperfocusing)! Ο κανόνας του 80/20 μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη ΔΕΠΥ.Αυξήστε την παραγωγικότητα μεγιστοποιώντας την ικανότητά σας για υπερεστίαση. Οι περισσότεροι από εσάς μάλλον γνωρίζετε ήδη τον κανόνα 80/20. Δηλαδή, τον κανόνα που θέλει το 80% των αποτελεσμάτων σας να προκύπτει από το 20% των προσπαθειών σας. Το αντίστροφο με το 80% των προσπαθειών σας...

Περισσότερα...

Δέκα μύθοι για τη ΔΕΠΥ

Στο βιβλίο του, ο DR. THOMAS E. BROWN πραγματεύεται πολλούς από τους «επικρατούντες μύθους, τις εσφαλμένες υποθέσεις για τη ΔΕΠΥ που εξακολουθούν να ισχύουν για τους περισσότερους ανθρώπους και ορισμένους επαγγελματίες». Στο πρώτο κεφάλαιο, απαριθμεί τριάντα πέντε από αυτούς τους μύθους και στη συνέχεια συνοψίζει τα επιστημονικά δεδομένα που τους καταρρίπτουν. Αφιερώνει το υπόλοιπο βιβλίο σε πιο ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία...

Περισσότερα...

Όταν η αποδοκιμασία οδηγεί σε συντριβή

Για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τα προβλήματα της ΔΕΠΥ πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς να επεξεργαστείτε το συναίσθημα. Οι ερευνητές έχουν αγνοήσει το συναισθηματικό στοιχείο της ΔΕΠΥ, επειδή αυτό δε μπορεί να μετρηθεί. Ωστόσο, η συναισθηματική αποδιοργάνωση είναι αυτή που έχει τις μεγαλύτερης επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου, σε οποιαδήποτε ηλικία. Για παράδειγμα: Σχεδόν ο καθένας που έχει ΔΕΠΥ απαντά με...

Περισσότερα...

Οδηγός επιβίωσης ενηλίκων με ΔΕΠΥ:Ζώντας…

Η διαχείριση της καθημερινότητας είναι μια πρόκληση πια για όλους μας. Πόσο μάλλον για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ που δυσκολεύονται στη μνήμη, στην οργάνωση, στη διαχείρηση του χρόνου τους, στη συγκέντρωση και την κινητοποίηση, που απογοητεύουν συχνά τους εαυτούς τους και τους άλλους, υποφέροντας ακόμα πιο συχνά από χαμηλή αυτοπεποίθηση, κατάθλιψη, άγχος, εθισμούς, κτλ. Μια γενική συμβουλή από την ειδικό της...

Περισσότερα...

Το σημαντικότερο που έμαθα προσπαθώντας …

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΔΕΠΥ δυσκολεύει κάθε πτυχή της ζωής. Επειδή η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας μειώνει τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, τα άτομα που την έχουν παλεύουν κυριολεκτικά να επεξεργαστούν πληροφορίες, να δώσουν προσοχή και να ιεραρχήσουν αυτά που πρέπει να κάνουν. Φυσικά, αυτό τα επηρεάζει τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι. Παράλληλα παλεύουν με τη ναυαγισμένη...

Περισσότερα...

Οδηγός επιβίωσης ενηλίκων με ΔΕΠΥ:Το ψυχ…

Μεγαλώνοντας με ΔΕΠΥ, ιδιαίτερα αν αυτή μείνει αδιάγνωστη, συσσωρεύονται συγκεκριμένα συναισθήματα, και υιοθετούνται αμυντικοί τρόποι σκέψεις και συμπεριφοράς. Θα αναφερθούμε σε αυτά που σας προβληματίζουν και σας δυσκολεύουν στη διαχείριση της καθημερινότητας, ώστε να μπορείτε να τα αναγνωρίζετε και να τα διαχειρίζεστε διαφορετικά. Άγχος Είναι φυσικό να αγχώνεστε περισσότερο από άλλους ανθρώπους λόγω της ΔΕΠΥ. Όταν από αφηρημάδα σας ξεφεύγουν πράγματα, χάνετε σημαντικά...

Περισσότερα...

Κριτήρια ΔΕΠΥ στους Ενήλικες: Μήπως έχω …

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΔΕΠΥ συναντάται στο 4% περίπου των ενηλίκων. Αν αυτό το ερώτημα προκύπτει στην ενήλικη ζωή, σημαίνει ότι δεν πήρες διάγνωση όταν έπρεπε. Το πιθανότερο, επομένως, είναι ότι πέρασες μια δύσκολη παιδική ηλικία, έχοντας παράλληλα δεχθεί αρνητικούς χαρακτηρισμούς σε σχέση με τις επιδόσεις ή τη συμπεριφορά σου. Διερεύνησέ το. Ανάτρεξε στα παρακάτω χαρακτηριστικά. Αν αρκετά απ' αυτά...

Περισσότερα...

Είναι ΔΕΠΥ ή Εμμηνόπαυση;

Έχετε μια κάποια ηλικία και ξαφνικά η μνήμη σας παρουσιάζει τόσα πολλά κενά, που, όπως λένε οι ειδικοί, « ο εγκέφαλος σας γίνεται σαν Eλβετικό τυρί». Χάνετε πράγματα, βυθίζεστε στις σκέψεις σας, σας διασπά ακόμη και ο χτύπος της καρδιάς σας! Γυναίκες με διαγνωσμένη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) πανικοβάλλονται κάποιες φορές και ανησυχούν για την επιδείνωση των συμπτωμάτων...

Περισσότερα...

Είμαι ενήλικος και υποψιάζομαι ότι έχω Δ…

Η ΔΕΠΥ είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία ξεκινάει στην παιδική ηλικία αλλά δεν τελειώνει με την ενηλικίωση. Περίπου 70% των παιδιών με ΔΕΠΥ πληρούν τα κριτήρια στην εφηβεία και 66% πληρούν τα κριτήρια στην ενήλικο ζωή. Καθώς η ΔΕΠΥ είναι μια κληρονομική διαταραχή, είναι πολύ πιθανό γονείς παιδιών που διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ να έχουν και οι ίδιοι ΔΕΠΥ, αλλά...

Περισσότερα...

Τα μυστικά ενός εγκέφαλου με ΔΕΠΥ

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έτσι νευρολογικά εξοπλισμένοι, ώστε να μπορούν να καθορίσουν τι είναι σημαντικό και να κινητοποιηθούν για να το κάνουν, ακόμη κι αν το θέμα δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Υπάρχουμε όμως κι εμείς οι υπόλοιποι που έχουμε Διάσπαση Προσοχής. Η ΔΕΠΥ είναι μια συγκεχυμένη, αντιφατική, ασυνεπής και απογοητευτική κατάσταση. Μπορεί ακόμη και να συντρίψει τους ανθρώπους που ζουν με...

Περισσότερα...

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε...

“Πως τα καταφέρνουν οι άλλοι και είναι τόσο οργανωμένοι; Οργανωμένοι με το χρόνο τους, οργανωμένοι με τα πράγματά τους… Εγώ είμαι συνέχεια στο τρέξιμο, δεν τελειώνω τίποτα (δεν αρχίζω και με κάτι σημαντικό εδώ που τα λέμε), χάνω συνέχεια προθεσμίες, ραντεβού και πράγματα και συχνά τελειώνει η μέρα μου και είμαι εξουθενωμένος, χωρίς να έχω καταφέρει τίποτα από αυτά που...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ στους ενήλικες και πως αντιμετωπίζε…

Χωρίς καμία αμφιβολία, η ζωή είναι πιο δύσκολη με τη Διαταραχή της Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μιας από τις «πιο συχνές νευροβιολογικές διαταραχές που δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την πρόσφατη διάλεξή του, στην Αθήνα, ο Dr. Ari Tuckman με θέμα τη ΅ΔΕΠΥ στους ενήλικες και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί΅. Σας μεταφέρουμε ορισμένα σημαντικά σημεία της...

Περισσότερα...

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια