fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είναι ΔΕΠΥ ή Εμμηνόπαυση;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Έχετε μια κάποια ηλικία και ξαφνικά η μνήμη σας παρουσιάζει τόσα πολλά κενά, που, όπως λένε οι ειδικοί, « ο εγκέφαλος σας γίνεται σαν Eλβετικό τυρί». Χάνετε πράγματα, βυθίζεστε στις σκέψεις σας, σας διασπά ακόμη και ο χτύπος της καρδιάς σας! Γυναίκες με διαγνωσμένη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) πανικοβάλλονται κάποιες φορές και ανησυχούν για την επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. Γυναίκες, όμως, που δεν έχουν προηγούμενη διάγνωση ΔΕΠΥ και βιώνουν για πρώτη φορά αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, ρωτούν το γιατρό τους «τι συμβαίνει;», «έχω ΔΕΠΥ ή Alzheimer»;

Ανεξάρτητα από το αν έχετε ΔΕΠΥ ή όχι, η εμμηνόπαυση μπορεί να σας επηρεάσει. Τα επίπεδα των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση πέφτουν κατά 65% κι αυτό έχει επίπτωση στα επίπεδα της ντοπαμίνης και άλλων νευροδιεγερτών. Χαμηλότερα οιστρογόνα συνεπάγονται χαμηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης που προάγουν την εμφάνιση συμπτωμάτων, τα οποία προσομοιάζουν αυτά της ΔΕΠΥ: μεγάλη δυσκολία στη συγκέντρωση, δυσλειτουργία μνήμης, γνωσιακά προβλήματα και λιγότερη πνευματική διαύγεια, δηλαδή προκαλείται μια εικόνα «δίκην ΔΕΠΥ». Αν η γυναίκα έχει ΔΕΠΥ, τα επίπεδα της ντοπαμίνης είναι χαμηλά έτσι κι αλλιώς. Η μεγαλύτερη πτώση που προκαλεί η εμμηνόπαυση στα επίπεδα της ντοπαμίνης ακολουθείται από επιδείνωση των ενυπαρχόντων συμπτωμάτων και εμφάνιση νέων.

Είναι αυτά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ή ΔΕΠΥ;

Ορισμένες γυναίκες, που είχαν αδιάγνωστη ΔΕΠΥ σε όλη τους τη ζωή, όταν τα συμπτώματά τους επιδεινωθούν με την εμμηνόπαυση, καταφεύγουν στο γιατρό τους και ζητάνε απαντήσεις. Όμως τα «δίκην ΔΕΠΥ» συμπτώματα δεν υποδηλώνουν πάντα την ύπαρξη της διαταραχής! Αν έχετε εκδηλώσει τα συμπτώματα πρόσφατα και δεν τα είχατε από την παιδική ηλικία, τότε πιθανότατα ευθύνεται η εμμηνόπαυση. Συζητήστε με το γιατρό σας για το πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από αυτά τα συμπτώματα.

Αν έχετε διαγνωσμένη ΔΕΠΥ και η εμμηνόπαυση επιδεινώνει την κατάσταση, συχνά απαιτείται ρύθμιση της θεραπείας. Δουλέψτε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο αύξησης της δοσολογίας του φαρμάκου που παίρνετε ή το ενδεχόμενο επιπρόσθετων πρακτικών, όπως αύξηση της άσκησης (μπορεί να ενισχύσει την επικέντρωση και να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης οστεοπόρωσης), και θεραπεία υποκατάστασης ορμονών. Για πολλές γυναίκες η καλύτερη θεραπεία είναι η χορήγηση οιστρογόνων για 3-4 μήνες, ακολουθούμενη από χορήγηση προγεστερόνης για 10 ημέρες. Αυτά, όμως, τα αποφασίζει ο γιατρός σας.

Επιπλοκή που ενοχλεί είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία που συνοδεύει την εμμηνόπαυση σε 85% των περιπτώσεων. Τότε, που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε χιούμορ και ψυχολογική υποστήριξη από το σύζυγό σας, για να προσαρμοστείτε στην κατάσταση που συνεπάγεται ο εγκέφαλος δίκην «Ελβετικού τυριού», μπορεί να συνειδητοποιήσετε πως η σχέση σας με το σύντροφό σας έχει γίνει πιο δύσκολη.

Θεραπεύσετε τα συμπτώματα σας

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να έχετε υπό έλεγχο τα συμπτώματά σας, σε κάθε φάση της ζωής σας. Αυτό σημαίνει συνεργασία με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων – ψυχολόγο, παθολόγο, και γυναικολόγο. Ενημερωθείτε σε βάθος για τη ΔΕΠΥ και γνωρίστε τι συμβαίνει με τις αλλαγές στον οργανισμό σας, λόγω ηλικίας. Διατηρείτε λίστα φαρμάκων, και καταγράφετε τα συμπτώματα σας. Οι γιατροί σπάνια σκέφτονται τις ορμονικές διακυμάνσεις, όταν σχεδιάζουν ένα θεραπευτικό πλάνο.

Αν έχετε προβλήματα συγκέντρωσης, οργάνωσης και τήρησης ενός σταθερού προγράμματος στη ζωής σας, ο ειδικός μπορεί να σας συστήσει ένα φάρμακο κι αν ακόμη δεν έχετε ΔΕΠΥ. Όμως, αυτό θα έπρεπε να γίνει στα πλαίσια ενός ολιστικού, πολύ-επίπεδου σχεδιασμού, που θα περιλαμβάνει τα πάντα, από ένα σωστό διαιτολόγιο, άσκηση, ψυχοθεραπεία και θεραπεία υποκατάστασης με ορμόνες. Όσο για την προβληματική σεξουαλική συμπεριφορά, μπορείτε να βοηθήσετε το σύντροφό σας να κατανοήσει ότι είναι φυσιολογική και συνάρτηση της ηλικίας.

Edward Hallowell, MD

Πηγή: ADDITUDE

Απόδοση στα Ελληνικά: Σοφία Αρώνη - Βουρνά