fbpx

Η σχέση με τα οιστρογόνα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

how-to-increase-estrogen

Επιτέλους οι γυναίκες στο επίκεντρο

Η ΔΕΠ-Υ συμβαίνει περίπου σε ποσοστό 4.4% των ενήλικων, με τη συχνότητα στις γυναίκες να πλησιάζει περίπου αυτή των αντρών.1,2 Έτσι τώρα η ΔΕΠ-Υ διαγιγνώσκεται σε εκατομμύρια γυναίκες παγκόσμια.

Παρόλα αυτά, ορισμένες γυναίκες λαμβάνουν μια εκτενή αξιολόγηση που χρειάζεται για να σκιαγραφήσει και να περιγράψει την πλήρη διάταξη των συμπτωμάτων όπως αυτά εμφανίζονται, συμπεριλαμβανομένων των νοητικών και αγχωτικών διαταραχών καθώς επίσης και των διαταραχών της διάθεσης.

Ακόμη λιγότερες γυναίκες λαμβάνουν ένα εμπεριστατωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα για να μειώσουν αυτά τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την καθημερινή λειτουργικότητα τους. Με το ξεκίνημα της εφηβείας και την συ σχετιζόμενη μηνιαία διακύμανση στα επίπεδα των οιστρογόνων, οι γυναίκες με ΔΕΠ-Υ συχνά βιώνουν το χειρότερο κομμάτι των συμπτωμάτων τους.3 Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, οι οποίες αναφέρουν αύξηση στην γνωσιακή δυσλειτουργία και χειροτέρευση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ που κατά το παρελθόν κατάφερναν να ελέγχουν. Επιπρόσθετα πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι οι φαρμακευτικές αγωγές που συνήθιζαν να θεραπεύουν τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ, ήταν λιγότερο αποτελεσματικές τις εβδομάδες πριν την περίοδο ή με το ξεκίνημα της εμμηνόπαυσης. Για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των γυναικών με ΔΕΠ-Υ , αυτή η οιστρογονική σύνδεση πρέπει να διερευνηθεί.

Γιατί οι γυναίκες με ΔΕΠ-Υ βιώνουν αυτή τη δυσκολία;

Οι γυναίκες με ΔΕΠ-Υ συχνά παρουσιάζουν μια πολύπλοκη εικόνα, που δημιουργεί εμπόδια για σαφή και εμπεριστατωμένη διάγνωση. Εκτός από την ΔΕΠ-Υ τους, οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν συν-νοσηρές καταστάσεις και ψυχολογικό άγχος συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής διάθεσης καθώς και της αγχώδους διαταραχής.4, 5 Αντιμετωπίζοντας για χρόνια τη μη διαγνωσμένη ΔΕΠ-Υ μπορεί να οδηγηθούμε σε πτώση του ηθικού ή ακόμη και κατάθλιψη, αλλά όταν διαχειριστούμε αυτές τις δευτερεύουσες επιπλοκές το πρόβλημα μειώνεται.

Για χρόνια, επικρατούσε η τάση να δίδεται προσοχή στα συμπτώματα της γυναικείας κατάθλιψης και είχε υποτιμηθεί η υποκείμενη ΔΕΠ-Υ με την νοητική της δυσλειτουργία. Ακόμη και αν ήταν αρκετά τυχερές ώστε να λάβουν σωστή διάγνωση για ΔΕΠ-Υ, τα πρωτοκόλλα θεραπείας συνήθως αποτελούνται από θεραπείες που έχουν δοθεί από ειδικούς οι οποίοι έχουν εμπειρία σε αγόρια σχολικής ηλικίας.

Οι ορμονολογικες διακυμάνσεις και η επίπτωση των οιστρογόνων στο μυαλό δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε βέβαια αντιμετωπίζεται. Για αυτό τον λόγο δεν μας εντυπωσιάζει ότι πολλές έφηβες και ενήλικες γυναίκες που θεραπεύονται για ΔΕΠ-Υ αναφέρουν μόνον μερική υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Η σχέση της ΔΕΠ-Υ με τα οιστρογόνα

Η νευρολογία της ντοπαμινικής λειτουργίας στην ΔΕΠ-Υ είναι πολύπλοκη, αλλά οι περισσότερες έρευνες τώρα υποδεικνύουν χειροτέρευση των νευροδιαβιβαστικών συστημάτων, ιδιαίτερα στον προμετωπιαίο φλοιό.6 Μελέτες δείχνουν ότι τα οιστρογόνα παίζουν βασικό ρολό στην ανάπτυξη της ντοπαμίνης στους νευρώνες και συνεχίζουν, με ποικίλους μηχανισμούς, να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα στα νευροδιαβιβαστικά συστήματα, που ρυθμίζουν τη διάθεση, τη συμπεριφορά και τη νοητική λειτουργία.7,8 Στις συνάψεις των εγκεφαλικών νευρώνων, τα οιστρογόνα αυξάνουν την συγκέντρωση των νευροδιαβιβαστών και προκαλούν μια αύξηση στον πληθυσμό και την ευαισθησία των υποδοχέων της ντοπαμίνης (D2) στο ραβδωτό σώμα και στα βασικά γάγγλια.9-11 Παρότι οι μηχανισμοί δεν είναι πλήρως κατανοητοί, καθώς δρουν αυτοί οι σημαντικοί παράγοντες, η χειροτέρευση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ που παρατηρείται κατά την διάρκεια χαμηλών επίπεδων οιστρογόνων είναι κάτι που δεν μας εκπλήσσει.

Είναι ΔΕΠ-Υ ή Εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση, και η σχετική σημαντική μείωση στα επίπεδα οιστρογόνων, συχνά συνοδεύεται από σωματικές, ψυχολογικές, και νοητικές διαταραχές. Συμπτώματα εμφανίζονται κατά την διάρκεια του μεταβατικού σταδίου της εμμηνόπαυσης που συχνά συμπεριλαμβάνουν προβλήματα στην μνήμη, αλλαγές στην διάθεση, δυσκολία στην ανάκτηση λέξεων και τη πνευματική διαύγεια καθώς επίσης και σωματικά συμπτώματα όπως εξάψεις, και αυπνία. Επειδή τα οιστρογόνα ενισχύουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, και την λειτουργία των υποδοχέων τους, σε ποίκιλλα μετωπιαία ραβδωτά δίκτια, οι νοητικές λειτουργίες αυτών των περιοχών συμπεριλαμβανομένων των προφορικών, λεκτικών και εκτελεστικών δεξιοτήτων μειώνονται κατά την διάρκεια των χαμηλών επίπεδων οιστρογόνου.12, 13

Κλινικά, πολλές γυναίκες αναζητούν μια διάγνωση ΔΕΠ-Υ για πρώτη φορά κατά την διάρκεια των μεταβατικών χρόνων προς την εμμηνόπαυση και τα πρώτα χρόνια αυτής. Παρά το γεγονός πως οι γυναίκες που αναφέρουν την εμφάνιση της διαταραχής στη μέση ηλικία δεν πληρούν τα κριτήρια της 5ης έκδοσης του σύγχρονου διαγνωστικού και στατιστικού εγχειρίδιου των ψυχικών ασθενειών (DSM-5) όπου αναφέρεται πως τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ εμφανίζονται πριν την ηλικία των 12 ετών, ωστόσο τονίζουν ότι εμφανίζουν σημαντική μείωση στις εκτελεστικές τους λειτουργίες (προσοχή, οργάνωση και μνήμη εργασίας) και ότι αυτές οι λειτουργικές δυσκολίες και η χαρακτηριστική της ΔΕΠ-Υ συμπτωματολογία, επιμένουν πάνω από έξι μήνες.14

Επιπλέον, αναφέρουν ότι αυτά τα συμπτώματα φαίνεται να αντιδρούν θετικά σε φαρμακοθεραπείες που συνήθως εφαρμόζονται στην θεραπεία της ΔΕΠ-Υ.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνών έχουν διεξαχθεί ψάχνοντας το πως οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργία της ΔΕΠ-Υ καθώς επίσης και το πως η αντικατάσταση των οιστρογόνων μπορεί να βελτιώσει τις νοητικές ελλείψεις της εμμηνόπαυσης και την επίδραση των οιστρογόνων στην θεραπεία της ΔΕΠ-Υ γενικότερα.

Συμπεράσματα

Το κλειδί για καλύτερα αποτελέσματα για τις γυναίκες με ΔΕΠ-Υ βρίσκεται όχι μόνο στην καλύτερη αναγνώριση της διαταραχής, αλλά επίσης και στο να αντιλαμβάνονται οι ίδιες ότι επιπρόσθετα με την ΔΕΠ-Υ τους πρέπει να αντιμετωπίσουν και μια συνεχόμενη αλλαγή ορμονολογικού περιβάλλοντος η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ΔΕΠ-Υ τους και τα συνοδά συμπτώματά της.

Οι γυναίκες με ΔΕΠ-Υ, εξ ορισμού, ίσως έχουν έλλειψη στην ντοπαμινεργικά και σερετονεργικά νευροδιαβιβαστικά δίκτυα. Είναι τώρα γνωστό ότι τα οιστρογόνα αυξάνουν την συγκέντρωση αυτών των νευροδιαβιβαστών στις συνάψεις των νευρώνων και ενισχύουν την ευαισθησία των υποδοχέων, και πως, κατά την διάρκεια των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων, τα συμπτώματα που εμφανίζονται οδηγούν σε περαιτέρω δυσκολίες την λειτουργικότητα των γυναικών.

Ενώ η αντίδραση στο διεγερτικό φάρμακο για τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ είναι τόσο καλή στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, τα ορμονολογικά επίπεδα κατά την διάρκεια συγκεκριμένων φάσεων του εμμηνορρυσιακού κύκλου ίσως μειώνουν την αποτελεσματικότητα. Οι γυναίκες με ΔΕΠ-Υ αναφέρουν ότι τα αυξημένα ελλείμματα ή τα επιπλέον συμπτώματα που παρουσιάζουν, κάποιες φορές οδηγεί τους γιατρούς να αυξάνουν τη δόση του διεγερτικού φαρμάκου. Αντ’ αυτού, πρέπει να εξεταστούν όλοι οι παράγοντες που σχετίζονται με τη διακύμανση ή τη μείωση των ορμονών και να σχεδιαστεί μια πιο ολιστική προσέγγιση για την θεραπεία της ΔΕΠ-Υ σε γυναίκες κατά τα διαφορετικά στάδια της ζωής τους. Όταν τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων υ υπολογίζονται για τη ΔΕΠ-Υ, μια πιο συντονισμένη θεραπευτική προσέγγιση ίσως είναι αναγκαία για να βελτιώσει την συνολική λειτουργία. Για εκείνες τις γυναίκες των οποίων τα συμπτώματα χειροτερεύουν κάτω από συγκεκριμένες φάσεις του μηνιαίου κύκλου ή με το ξεκίνημα της εμμηνόπαυσης, η οιστρογονική θεραπεία (ακόμη και για τη διατήρηση κανονικών επιπέδων οιστρογόνων) ίσως βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η διάθεση, να βελτιωθεί η μνήμη ή και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής. Κρίνοντας από τα λειτουργικά επίπεδα των γυναικών με ΔΕΠ-Υ, κάποιες αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την θεραπείας τους μπορεί να περιλαμβάνουν μεταβλητές δόσεις διεγερτικών, αντικαταθλιπτικά, ή και αντικατάσταση οιστρογόνων - παρεμβάσεις που ίσως κριθούν αναγκαίες για γυναίκες με ΔΕΠ-Υ ή άλλες συνυπάρχουσες καταστάσεις.

Παρόλα αυτά μια τέτοια επιλογή απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και όχι απλά την προσέγγιση «ένα φάρμακο για όλες τις περιπτώσεις». Όσον αφορά τις γυναίκες που αναφέρουν ελλείψεις, αλλά δεν ανταποκρίνονται τυπικά στην διάγνωση της ΔΕΠ-Υ, οιστρογόνα σε συνδυασμό με διεγερτικά ίσως είναι αναγκαία να δοθούν για την κατάθλιψη της προεμμηνόπαυσης (χρονική περίοδο πριν την εμμηνόπαυση) καθώς επίσης και για τις γνωστικές δυσλειτουργίες που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Παρότι αυτές οι αγωγές που προαναφέρθηκαν έχουν εξεταστεί μόνο σε ερευνητικό περιβάλλον που αφορά τις συγκεκριμένες διαταραχές, η κλινική επιτυχία συνεχώς ενδυναμώνει και ισχυροποιεί την σκέψη στο να επιχειρηθεί αυτή η προσέγγιση.

Εν τέλει, ο ρόλος των οιστρογόνων και οι ορμονολογικες διακυμάνσεις θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν σε μελλοντικές μελέτες των νευρογνωσιακών λειτουργιών στις γυναίκες με ΔΕΠ-Υ ώστε να καθοριστούν πλήρως οι επιδράσεις τους στις γνωσιακές και συναισθηματικές λειτουργίες.15 Για αυτό το λόγο, κρίνεται αναγκαίο κλινικοί και ερευνητές από διαφορετικά επιστημονικά πεδία να συνεχίσουν να δουλεύουν μαζί για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των γυναικών με ΔΕΠ-Υ.

Βασικά σημεία

v Η ΔΕΠ-Υ στις γυναίκες είναι μια πολύπλοκη διαταραχή που τα συμπτώματα της χρειάζεται να αξιολογηθούν προσεκτικά.

v Τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ αντιδρούν σε διεγερτικά φάρμακα και στους άνδρες και στις γυναίκες αλλά η διακύμανση σε ορμονολογικά επίπεδα ίσως επηρεάζει την αποτελεσματικότητα τους στις γυναίκες.

v Τα οιστρογόνα αυξάνουν την συγκέντρωση των νευροδιαβιβαστών στις συνάψεις των νευρώνων και κατά την διάρκεια χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να παρατηρηθεί μια περαιτέρω εξασθένιση στην λειτουργία τους.

v Η θεραπεία της ΔΕΠ-Υ στις γυναίκες χρειάζεται να είναι προσανατολισμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γυναίκας και ίσως να εμπεριείχε την χρήση πολλαπλών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της ορμονικής αποκατάστασης, ώστε να μειώσουμε τα πολλαπλά συμπτώματα.

v Συμπτώματα πνευματικής διαύγειας και προσοχής εμφανίζονται στην εμμηνόπαυση που ίσως ανταποκρίνονται σε διεγερτικά φάρμακα, όπως επίσης και σε μη διεγερτικά που συνήθιζαν να θεραπεύουν την ΔΕΠ-Υ.

Βιβλιογραφία

 1. Kessler RC, Adler L, Barkley R and al. The prevalence and correlates of adult ADHD in the United States: results from the National Comorbidity Survey Replication. Am Psychiatry 2006; 163:716-723.
 2. Faraone SV, Biederman J, Spencer T et al. Attention - deficit/hyperactivity disorder in adults: an overview. Boil Psychiatry 2000. 48: 9-20.
 3. Huessy HR. The pharmacotherapy of personality disorders in women. 143rd Annual Meeting of the American Psychiatric Association, New York, USA, 1990.
 4. Rucklidge JJ, Kaplan BJ. Psychological functioning in women identified in adulthood with attention- deficit/hyperactivity disorder. J Atten Disord 1997; 2:167-176.
 5. Turgay A, Ansari R, Schwartz M et al. Comorbidity differences in ADHD throughout the life cycle. 158th Annual Meeting of the American Psychiatric Association. Atlanta USA, 2005.
 6. Del Campo N, Chamberlain SR, Sahakian BJ et al. The roles of dopamine and noradrenaline in the pathophysiology and treatment of attention-deficit/hyperactivity disorder. Biol Psychiatry 2011; 69 e145-e157.
 7. Kuppers E, Ivanova T, Karolczak M et al. Estrogen: a multifunctional messenger to nigrostriatal dopaminergic neurons. J Neurocytol 2000; 29:375-385.
 8. Shepherd JE. Effects of estrogen on cognition, mood, and degenerative brain diseases. J Am Pharm Assoc (Wash) 2001; 41:221-228.
 9. Archer JSM. Estrogen and mood changes via CNS activity. Menopausal Med 1999; 7:4-8.
 10. Fink G, Sumner BE, Rosie R et al. Estrogen control of central neurotransmission effect on mood, mental state, and memory. Cell Mol Neurobiol 1996; 16:325-344.
 11. Van Hartesvelt C, Joyce JN. Effects of estrogen on the basal ganglia. Neurosci Biobehav Rey 1986; 10:1-14.
 12. Frackiewicz EJ, Cutler NR. Women’s health care during the perimenopause. J Am Pharm Assoc (Wash) 2000; 40:800-811.
 13. Weber MT, Rubin LH, Maki PM. Cognition in perimenopause: the effect of transition stage. Menopause; 2013: 511-517.
 14. American Psychiatric Association. Attention – deficit/hyperactivity disorder. In: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th edn. Washington, DC American Psychiatric Association, 2013.
 15. Haimov-Kochman R, Berger I. Cognitive functions of regularly cycling women may differ throughout the month, depending on sex hormone status; a possible explanation to conflicting results of studies of ADHD females. Front Hum Neruosci 2014; 8:191.

Αθρογράφος: Patricia O Quimn MD, τέως Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για Κορίτσια και Γυναίκες με ΔΕΠ-Υ, Washington, DC, USAΜε την ευγενική παραχώρηση από ADDISS, τεύχος ADHDnews/Summer 2016

Μετάφραση: Αγγελική Ζαμπνάρη

Ενήλικες με ΔΕΠΥ

Γράμμα ενήλικα με ΔΕΠ-Υ

Από μικρός δεν ήμουν πολύ καλός στο σχολείο. Ήμουν αντιδραστικός και καθόλου υπομονετικός. Στη μάνα μου ο δάσκαλος έλεγε ότι ο Πέτρος συνεχώς χάσκει τα πουλάκια έξω από το παράθυρο. Έφευγα από το σπίτι για να παίξω και γυρνούσα το βράδυ, όπως πρόλαβαν ευτυχώς οι περασμένες γενιές, αδιάβαστος και ενώ βαριόμουν να μελετήσω.   Σε μερικά μαθήματα που μου αρέσαν ήμουν καλός: έκθεση...

Περισσότερα...

11 πράγματα που χειροτερεύουν τη ΔΕΠ-Υ σ…

    1. H Έλλειψη Άσκησης Αν δε τα πάτε καλά με τη μνήμη σας, ίσως να ευθύνεται η ΔΕΠ-Υ. Αλλά αν δεν ασκείστε αρκετά, δεν βοηθάτε εσείς τον εγκέφαλό σας και άρα τη ΔΕΠ-Υ σας. Γιατί, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να πάρετε πιο σωστές αποφάσεις, να μαθαίνετε πιο αποτελεσματικά και να έχετε...

Περισσότερα...

Διασημότητες με ΔΕΠ/ΔΕΠΥ

  Σιμόν Μπάιλς (Simone Biles) Η Αμερικανίδα ολυμπιονίκης Σιμόν Μπάιλς ενημέρωσε τον κόσμο μέσω Twitter ότι έχει ΔΕΠΥ. Ανέφερε πως έπασχε από τότε που ήταν παιδί. Ωστόσο, με τη δύναμη της ενόργανης γυμναστικής κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. «Το να έχω ΔΕΠΥ, και να παίρνω φάρμακα για αυτό, δεν είναι κάτι για το οποίο...

Περισσότερα...

Ενήλικη ΔΕΠ-Υ, Τελειομανία, και Αναβλητι…

Πώς το να επιμένεις να κάνεις τα πράγματα τέλεια μπορεί να γίνει εμπόδιο για να τα ξεκινήσεις & να τα τελειώσεις. από τον Russell Ramsay, Ph.D. στο Rethinking Adult ADHD «Όταν ήμουν στο σχολείο οι δάσκαλοι μου είπαν ότι «η εξάσκηση οδηγεί στην τελειότητα» ∙ μετά μου είπαν ότι «κανείς δεν είναι τέλειος» οπότε σταμάτησα να εξασκούμαι» - Steven Wright, κωμικός Ένα...

Περισσότερα...

Οδηγός επιβίωσης για σχέσεις με Διαταραχ…

Εσύ, Εγώ και ... η ΔΕΠ-Υ Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας μπορεί να εκτροχιάσει την πιο σημαντική σχέση σας. Η διάσπαση προσοχής, η αναβλητικότητα και άλλα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ μπορούν να προκαλέσουν θυμό, εκνευρισμό και να πληγώσουν τα συναισθήματα τόσο του ατόμου με ΔΕΠ-Υ όσο και το σύντροφο του. Αλλά ο γάμος σας ή η σχέση σας μπορεί να ευδοκιμήσει...

Περισσότερα...

Κοινωνική απόσταση, Καραντίνα & ΔΕΠ-…

Η κοινωνική απόσταση (social distancing) και η καραντίνα μπορεί να χειροτερεύουν τη ΔΕΠ–Υ σας. Τι προτείνουν οι ειδικοί, της Rachel Simon Κατά τη διάρκεια μιας ομαδικής κλήσης στο Zoom τις προάλλες, δυο φίλες λέγανε πόσο καθαρό είναι το δέρμα τους τελευταία, χάρη στο ότι δεν έβαζαν μέικ-απ για τη δουλειά. Χαμογέλασα καθώς τις άκουγα, αλλά δεν συμμετείχα- διότι παρόλο που κι...

Περισσότερα...

Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι;

Είτε έχεις ΔΕΠ-Υ ή όχι, το να διατηρείς τις φιλίες σου μπορεί να είναι δύσκολο όταν η καθημερινότητα σε καταβάλλει. Προτείνουμε αυτές τις στρατηγικές για να κάνετε νέους φίλους και να επιλύσετε θέματα με αυτούς που ήδη έχετε. Διατήρηση Υπάρχοντών Φιλιών Το να αφιερώνεις τον χρόνο και την προσοχή στις πιο σημαντικές σχέσεις μας είναι σκληρή δουλειά για τον καθένα- ειδικά για...

Περισσότερα...

Έχοντας γεννηθεί έτσι: Προσωπικές Ιστορί…

Διαβάστε τις ιστορίες τεσσάρων επιτυχημένων επιχειρηματιών, που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ, οι οποίοι λένε πως δεν "χρειάζονται διόρθωση". Από την Eileen Bailey Susan Baroncini-Moe, Executive coach και συγγραφέας του «Business in Blue Jeans»Όταν η Susan Baroncini-Moe διαγνώστηκε με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), λίγο πριν γίνει 40 χρονών, κατάλαβε επιτέλους γιατί δυσκολευόταν να ολοκληρώσει εργασίες, ξεχνούσε συχνά πράγματα, και μιλούσε...

Περισσότερα...

“Είμαι χοντρή. Έχω ΔΕΠΥ. Και δεν ντρέπομ…

“Αν είσαι χοντρός με ΔΕΠ-Υ, ο καθρέφτης που σου κρατάει η κοινωνία ενισχύει τις χειρότερες υποψίες για τον εαυτό σου. H αυτοαντίληψη της «τεμπελιάς» ή της «αδιαφορίας» συγκρούονται με την συναισθηματική υπερευαισθησία όταν υπόκεισαι fat-shaming (ταπείνωση λόγω του πάχους σου). Μετά, φυσικά, υπάρχει και η δυσφορία λόγω ευαισθησίας στην απόρριψη που επιφέρει διπλή δόση ντροπής και μίσος για τον εαυτό...

Περισσότερα...

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της ΔΕΠ­-Υ και…

Το φετινό θέμα του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠ-Υ παγκοσμίως είναι "Κοινές ερωτήσεις: Αξιόπιστες απαντήσεις" Συλλέξαμε τις 50 πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη ΔΕΠ-Υ & αξιόπιστοι ειδικοί θα δώσουν εύκολες, κατανοητές και γρήγορες απαντήσεις για γονείς, δασκάλους και άτομα με ΔΕΠ-Υ. Ο κλινικός καθηγητής ψυχιατρικής Russell A. Barkley, Ph.D. απαντά στο ερώτημα Ποια είναι η σχέση μεταξύ της ΔΕΠ­-Υ και της...

Περισσότερα...

Πρόγραμμα «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας σε Ευ…

To Πρόγραμμα «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας σε Ευπαθείς Πληθυσμούς» εκπονείται από την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου (Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής. Υπεύθυνος της Δράσης είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής Αρτέμιος Πεχλιβανίδης Το τμήμα Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο είναι υπεύθυνο για αξιολόγηση, εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, έρευνα. Οι στόχοι της Δράσης είναι: Α...

Περισσότερα...

Ποιοι τρόποι μειώνουν το στρες της ΔΕΠ-Υ…

Το φετινό θέμα του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠ-Υ παγκοσμίως είναι "Κοινές ερωτήσεις: Αξιόπιστες απαντήσεις" Συλλέξαμε τις 50 πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη ΔΕΠ-Υ & αξιόπιστοι ειδικοί θα δώσουν εύκολες, κατανοητές και γρήγορες απαντήσεις για γονείς, δασκάλους και άτομα με ΔΕΠ-Υ. Η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Lidia Zylowska MD απαντά στο ερώτημα: Με ποιους τρόπους μπορεί να μειωθεί το στρες της ΔΕΠ-Υ; Το να...

Περισσότερα...

Ποια η σύνδεση μεταξύ άγχους και ΔΕΠ-Υ;

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) και το άγχος είναι ξεχωριστές παθήσεις, αλλά για πολύ κόσμο εμφανίζονται σαν πακέτο. Περίπου οι μισοί ενήλικες με ΔΕΠ-Υ έχουν επίσης αγχώδη διαταραχή. Αν είστε ένας από αυτούς, η σωστή θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ σας και επίσης να μετριάσει τα συναισθήματα άγχους σας. Τι να περιμένετε από τη ΔΕΠ-Υ και το...

Περισσότερα...

Γυναίκες μιλούν για τη ΔΕΠ-Υ τους

Κοιτάζοντας τις λίστες των διάσημων, επιτυχημένων ανθρώπων που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη διάγνωση τους με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), θα βρούμε κατά βάση άντρες- από τον Τζέιμς Κάρβιλ μέχρι τον Τσάνινγκ Τέιτουμ και τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ- που γιόρτασαν ως πρωτοπόροι, καθώς κατάφεραν να ξεπεράσουν τη διαταραχή τους. Πολλοί περιγράφουν ότι ήταν «η μασκότ της τάξης» στο σχολείο...

Περισσότερα...

Ένα ανοιχτό γράμμα στον σύζυγό μου

Εγώ έχω ΔΕΠΥ. Εσύ δεν έχεις. Δεν μιλάμε πάντα την ίδια γλώσσα, και δεν φταίει κανείς – αλλά παρόλα αυτά είναι ένας φραγμός για τη σχέση μας. Εδώ είναι 27 ειλικρινή αιτήματα που δεν μπορώ πάντα να διατυπώσω με σαφήνεια, οπότε στα γράφω εδώ. Σε παρακαλώ μην με κατακρίνεις. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να μάθεις να αγαπάς κάποιον με ΔΕΠΥ, αλλά...

Περισσότερα...

COVID-19 και ενήλικες με ΔΕΠΥ Άρθρο επι…

Η πανδημία COVID-19 & τα μέτρα κοινωνικής απόστασης σε ενήλικα άτομα με ΔΕΠΥ: είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ από τους Κ. Παπανικολάου1, Α. Πεχλιβανίδης2 1Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ, 2Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ   Η πανδημία COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν πολλές κυβερνήσεις για να την ελέγξουν, δημιούργησαν ερωτήματα σε σχέση με τους τρόπους αντιμετώπισης και φροντίδας πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η συμμόρφωση...

Περισσότερα...

Η ΔΕΠΥ και η επιδημία της ντροπής

«Για πολλά άτομα με ΔΕΠΥ, η ντροπή προκύπτει από την επαναλαμβανόμενη αποτυχία να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονιών, των δασκάλων, των φίλων, των αφεντικών και ολόκληρου του κόσμου». Ο Δρ. William Dodson, εξηγεί πώς να μειώσετε αυτό το συναισθηματικό βάρος. Συμβουλή: Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια.   Η ντροπή δεν είναι ενοχή Η ντροπή είναι μια από τις παλαιότερες γνωστές αγγλικές λέξεις που...

Περισσότερα...

Πανδημία και άγχος

Τα δεδομένα για την νέα αναπνευστική ασθένεια (CoVid-19) αλλάζουν μέρα με τη μέρα, και η έλλειψη σταθερών και επίσημων οδηγιών αφήνει μεγάλο περιθώριο να εκδηλωθούν παράλογοι φόβοι και συμπεριφορές. Για τους ενήλικες με διαταραχές άγχους η επίδραση είναι ιδιαίτερα έντονη. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές ειδικών ώστε να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία κατά την διάρκεια αυτής της δύσκολης εποχής. «Το αρχαιότερο και...

Περισσότερα...

Γυναίκες και Κορίτσια

Οι γνώσεις για τη ΔΕΠΥ στις γυναίκες αυτή τη στιγμή είναι υπερβολικά περιορισμένες καθώς λίγες έρευνες έχουν γίνει σε αυτό το πληθυσμό. Οι γυναίκες μόλις πρόσφατα άρχισαν να διαγιγνώσκονται και να υποβάλλονται σε θεραπεία για ΔΕΠΥ και σήμερα, τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε για αυτόν τον πληθυσμό βασίζονται στην κλινική εμπειρία των επαγγελματιών ψυχικής υγείας που έχουν εξειδικευτεί στη...

Περισσότερα...

Και ξαφνικά ... εργασία από το σπίτι

Η νέα πραγματικότητα του COVID-19 έχει δημιουργήσει πολλές δυσκολίες στη καθημερινότητά μας. Σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια κάνουν μαθήματα διαδικτυακά. Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν τηλεργασία.  Μήπως εργάζεστε κι εσείς από το σπίτι; Για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ, η εργασία από το σπίτι μπορεί να εμπεριέχει δυσκολίες εξαιτίας της έλλειψης ρουτίνας, τις αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας με τους συναδέλφους και τους συνεχείς περισπασμούς από τα...

Περισσότερα...

Διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης ενηλίκων

Η ΔΕΠΥ στον ενήλικα και όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις   Αν είσαι άνω των 18 ετών και νιώθεις, πιστεύεις ή ξέρεις ότι έχεις Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) τότε αυτή η ομάδα είναι για εσένα! Δε χρειάζεται να μάθεις για τη ΔΕΠΥ σου μόνος/η σου. Η ΔΕΠΥ είναι η συχνότερη νευροναπτυξιακή διαταραχή. Ξεκινά στη παιδική ηλικία και συχνά επιμένει στην ενήλικη...

Περισσότερα...

Εργασία και ΔΕΠΥ

Η έλλειψη επίγνωσης της διαταραχής σήμαινε ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονταν να κρατήσουν θέσεις εργασίας. Αλλά η σωστή διάγνωση και υποστήριξη επιτρέπουν σε περισσότερους υπαλλήλους να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ταλέντα τους “Ως υπάλληλος, δεν ήμουν πολύ καλή επειδή είχα τρομερές αντιφάσεις”, λέει η Jannine Harris, 44 ετών, από το Northampton. "Μια είμαι αστέρι και μια είμαι άχρηστη. Και αυτό είναι προφανώς...

Περισσότερα...

Γερνώντας με ΔΕΠΥ

Η τελευταία έρευνα σχετικά με το πώς αλλάζει ένας εγκέφαλος με ΔΕΠΥ με το πέρασμα του χρόνου. Και οι διαφορές μεταξύ συνήθους γήρανσης, ήπιας έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, αρχής άνοιας και κάποιων κλασικών συμπτωμάτων ελλειμματικής προσοχής καθώς και το γιατί δεν είναι ποτέ αργά για διάγνωση και θεραπεία της ΔΕΠΥ. Μετά από περισσότερα από 40 χρόνια ψυχανάλυσης, συμπεριφορικής θεραπείας και πικρών...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και γάμος

Συνέντευξη με τη Melissa Orlov, συγγραφέα του βιβλίου ‘The ADHD Effect on Marriage: Understand and Rebuild Your Relationship in Six Steps’ Ερώτηση: Με ποιους τρόπους μπορούν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ να διαταράξουν έναν γάμο; Απάντηση: Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ δημιουργούν διαρκή και προβλέψιμα μοτίβα στους γάμους όπου ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν ΔΕΠΥ. Όσο τα συμπτώματα αυτά παραμένουν χωρίς θεραπεία ή χωρίς...

Περισσότερα...

Ποια είναι τα δικά σας #BrainLifeGoals

Όσοι ζούμε με νευροαναπτυξιακή διαταραχή δεν έχουμε την πολυτέλεια για επιπόλαια όνειρα. Για εμάς είναι σημαντικό να έχουμε πρόσβαση στην απασχόληση, να έχουμε φίλους ή να ζούμε μια ζωή χωρίς στίγμα. Η εκστρατεία #BrainLifeGoals έχει στόχο να βελτιώσει την κατανόηση από τη κοινωνία των νευρολογικών συνθηκών και να μειώσει τις σχετικές προκαταλήψεις. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην εκστρατεία #BrainLifeGoals στέλνοντας τα δικά...

Περισσότερα...

Πήρε 40 χρόνια ώσπου να ανακαλύψω ότι έχ…

Όταν εξαφανίζονται τα ραδιοφωνικά παράσιτα του Tom Hawking Αναρωτιέμαι πως θα ήταν τα πράγματα στη δουλειά μου και στις σχέσεις μου αν το είχα μάθει νωρίτερα, και είχα λάβει θεραπεία όλο αυτό το διάστημα. Εκ των υστέρων, τα σημάδια ήταν πάντα εκεί. Δυσκολίες συγκέντρωσης, ειδικά σε πράγματα που δεν με ενδιέφεραν. Φριχτή μνήμη εργασίας. Πλήρης αδυναμία να είμαι στην ώρα μου. Έλλειψη...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και παραγωγικότητα

Οι 5 πιο λάθος τρόποι που κινητοποιείτε τον εαυτό σας από την Tamara Rosier, PH.D.   Πολλοί από εμάς με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ ή ΔΕΠ) έχουμε λιγότερο αξιόπιστη πρόσβαση στον προμετωπιαίο λοβό μας (prefrontal cortex PFC) που διαχειρίζεται όλες τι λεπτομέρειες της ζωής μας, από ό,τι οι νευροτυπικοί άνθρωποι. Πρόκειται για έναν ήρεμο, λογικό βοηθό (κάτι σαν μπάτλερ)...

Περισσότερα...

ΔΕΠ-Υ στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής που έγινε στις  18-21 Απριλίου 2019 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο κύριος Ζαχαρίας Στεφανάκης, Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής, Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, Τμηματάρχης Υγειονομικής Υποστήριξης παρουσίασε το ισχύον καθεστώς και τις προοπτικές για τη ΔΕΠ-Υ στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ευχαριστούμε για την αποστολή της περίληψης της ομιλίας του. Η ΔΕΠ-Υ είναι η συχνότερη νευροαναπτυξιακή διαταραχή της παιδικής ηλικίας...

Περισσότερα...

Γυναίκες με ΔΕΠΥ

Η ΔΕΠΥ στις γυναίκες και ο κίνδυνος της συναισθηματικής απόσυρσης από την Elizabeth Broadbent Η ΔΕΠΥ και η συναισθηματική απόσυρση – η απομάκρυνση από φίλους, ξένους και αγαπημένους τους - συχνά συμβαδίζουν. Η απόσυρση είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που πολλές γυναίκες με ΔΕΠΥ μαθαίνουν από μια ζωή γεμάτη απόρριψη, απογοήτευση και εκφοβισμό. Η διακοπή αυτής της ανθυγιεινής συνήθειας δεν είναι εύκολη -...

Περισσότερα...

Πώς να μετατρέψουμε σε θετική ενέργεια τ…

Γιατί νιώθουμε τόσο έντονα - και πως να το ξεπεράσουμε Έρευνες δείχνουν ότι άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) βιώνουν εντονότερα τα συναισθήματα της απογοήτευσης, της ανυπομονησίας, του θυμού και της ευερεθιστότητας. Ακολουθούν κάποιες στρατηγικές για να ρυθμίσουμε τις υπερβολικές συναισθηματικές μας αντιδράσεις στις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες, ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε πιστοί στους στόχους μας και να...

Περισσότερα...

Ανάβαλε λιγότερα, κάνε περισσότερα, νιώσ…

Είτε φοβάστε την κριτική, είτε δεν αντιλαμβάνεστε πως πέρασε ο χρόνος, είτε έχετε πελαγώσει με την ατελείωτη to do λίστα, η αναβλητικότητα είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει τους περισσότερους με ΔΕΠΥ. Μάθετε τρεις κοινούς λόγους για τους οποίους χρονοτριβούμε, και δοκιμάστε αυτές της τεχνικές για να ξεκινήσετε και να τελειώσετε δυνατά. Πώς μπορώ να σταματήσω να αναβάλω;Ως coach σε άτομα με...

Περισσότερα...

Συνέντευξη της Lisa Joy Tuttle για τη ΔΕ…

Μια ζωή γεμάτη απογοητεύσεις χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω   Οι προθεσμίες που χάνονται στο παρά πέντε, η αποδιοργάνωση του μυαλού, η προσπάθεια που καταβάλλεται για τα πάντα. Η Lisa Joy Tuttle είχε καλούς βαθμούς, αλλά μόνο εκείνη ήξερε με τι κόστος. «Πάντα ένιωθα πολύ άγχος», δηλώνει. «Έπρεπε να δουλεύω σκληρά για να μην μένω πίσω.» Ένα μόλις χρόνο πριν από...

Περισσότερα...

Γιατί συχνά η ΔΕΠ-Υ δεν διαγιγνώσκεται π…

«Αφήνοντας πίσω τη ρουτίνα και τη δομή του σχολείου, τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ κάποιες φορές γίνονται πιο φανερά» Οι λόγοι για τους οποίους η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ μπορεί να καθυστερήσει πολύ, μέχρι την ενηλικίωση του ατόμου, είναι ποικίλοι. Πρώτα απ’όλα το στίγμα: «Είναι ένα άτομο που φαίνεται να μην προσπαθεί αρκετά.. είναι θέμα συμπεριφοράς.’Όμως στην πραγματικότητα είναι θέμα σύνδεσης των τμημάτων...

Περισσότερα...

Εκτελεστικές λειτουργίες στους ενήλικες

Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά είναι η παρορμητικότητα. Η παρορμητική δράση και ομιλία μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα στη ζωή μας. Όσο μεγαλώνουμε, είναι αναμενόμενο να αυτορυθμιζόμαστε. Στο βιβλίο "Taking Charge of Adult ADHD", ο Δρ. Russell Barkley περιγράφει την ΔΕΠΥ ως πρόβλημα με τρία σκέλη, συμπεριλαμβανομένης της κακής αναστολής, του ανεπαρκούς αυτοελέγχου...

Περισσότερα...

Γυναίκες με ΔΕΠ-Υ

Η διαφορετική εικόνα Μερικές μελέτες εκτιμούν ότι ποσοστό 50% έως 75% των κοριτσιών με τη διαταραχή ξεφεύγουν της διάγνωσης και πολλά κορίτσια με ΔΕΠ-Υ υποφέρουν σιωπηλά ενώ δεν τα καταφέρνουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Μια μελέτη του 2005 που εξετάζει τις διαφορές μεταξύ των φύλων στη ΔΕΠΥ βρήκε υψηλότερα ποσοστά «εναντιωματικής διαταραχής» και «διαταραχής της συμπεριφοράς» στους άνδρες και υψηλότερα ποσοστά...

Περισσότερα...

Πώς είναι για σένα η ΔΕΠΥ;

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ ADHD Hellas στο πλαίσιο του παγκόσμιου μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη διαταραχή ετοιμάζει μια βραδιά stand up comedy για τη ΔΕΠΥ την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017.Σας προσκαλούμε να απαντήσετε σε μια, περισσότερες ή και όλες τις ερωτήσεις που θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο για να μας βοηθήσετε να φτιάξουμε μια παρουσίαση της ΔΕΠΥ.Οι...

Περισσότερα...

FAST MINDS

 Θριαμβεύστε με το FAST MINDS   από τους Craig Surman, MD, και Tim Bilkey, MD, με την Karen Weintraub Συχνά, όταν οι κλινικοί επιστήμονες διαγιγνώσκουν τη ΔΕΠΥ, αναζητούν προφανή προβλήματα όπως μια απόλυση από τη δουλειά ή κακούς βαθμούς στο σχολείο. Αλλά αυτή η επικέντρωση στις εξωτερικές συνέπειες δεν θίγει το ζήτημα του πώς είναι να ζει κανείς με αυτά τα δεδομένα...

Περισσότερα...

Για όσους αμφισβητούν τη ΔΕΠΥ

Έχετε κουραστεί να ακούτε ότι δεν υπάρχει ΔΕΠΥ ή ότι είναι με κάποιο τρόπο είναι δικό σας λάθος το ότι έχετε τη διαταραχή; Όταν οι διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι «ειδικοί» εκφράζουν την άποψή τους, είναι πολύ δύσκολο να τους πείσει κανείς για την αλήθεια: ότι δηλαδή η δημόσια συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη της ΔΕΠΥ έχει ήδη λήξει! Οι επικρατεστεροι ιατρικοί, ψυχολογικοί και...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και οργάνωση: Ο κανόνας του 80/20

Εκμεταλλευτείτε την υπερεστίαση (hyperfocusing)! Ο κανόνας του 80/20 μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη ΔΕΠΥ.Αυξήστε την παραγωγικότητα μεγιστοποιώντας την ικανότητά σας για υπερεστίαση. Οι περισσότεροι από εσάς μάλλον γνωρίζετε ήδη τον κανόνα 80/20. Δηλαδή, τον κανόνα που θέλει το 80% των αποτελεσμάτων σας να προκύπτει από το 20% των προσπαθειών σας. Το αντίστροφο με το 80% των προσπαθειών σας...

Περισσότερα...

Δέκα μύθοι για τη ΔΕΠΥ

Στο βιβλίο του, ο DR. THOMAS E. BROWN πραγματεύεται πολλούς από τους «επικρατούντες μύθους, τις εσφαλμένες υποθέσεις για τη ΔΕΠΥ που εξακολουθούν να ισχύουν για τους περισσότερους ανθρώπους και ορισμένους επαγγελματίες». Στο πρώτο κεφάλαιο, απαριθμεί τριάντα πέντε από αυτούς τους μύθους και στη συνέχεια συνοψίζει τα επιστημονικά δεδομένα που τους καταρρίπτουν. Αφιερώνει το υπόλοιπο βιβλίο σε πιο ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία...

Περισσότερα...

Όταν η αποδοκιμασία οδηγεί σε συντριβή

Για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τα προβλήματα της ΔΕΠΥ πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς να επεξεργαστείτε το συναίσθημα. Οι ερευνητές έχουν αγνοήσει το συναισθηματικό στοιχείο της ΔΕΠΥ, επειδή αυτό δε μπορεί να μετρηθεί. Ωστόσο, η συναισθηματική αποδιοργάνωση είναι αυτή που έχει τις μεγαλύτερης επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου, σε οποιαδήποτε ηλικία. Για παράδειγμα: Σχεδόν ο καθένας που έχει ΔΕΠΥ απαντά με...

Περισσότερα...

Οδηγός επιβίωσης ενηλίκων με ΔΕΠΥ:Ζώντας…

Η διαχείριση της καθημερινότητας είναι μια πρόκληση πια για όλους μας. Πόσο μάλλον για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ που δυσκολεύονται στη μνήμη, στην οργάνωση, στη διαχείρηση του χρόνου τους, στη συγκέντρωση και την κινητοποίηση, που απογοητεύουν συχνά τους εαυτούς τους και τους άλλους, υποφέροντας ακόμα πιο συχνά από χαμηλή αυτοπεποίθηση, κατάθλιψη, άγχος, εθισμούς, κτλ. Μια γενική συμβουλή από την ειδικό της...

Περισσότερα...

Το σημαντικότερο που έμαθα προσπαθώντας …

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΔΕΠΥ δυσκολεύει κάθε πτυχή της ζωής. Επειδή η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας μειώνει τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, τα άτομα που την έχουν παλεύουν κυριολεκτικά να επεξεργαστούν πληροφορίες, να δώσουν προσοχή και να ιεραρχήσουν αυτά που πρέπει να κάνουν. Φυσικά, αυτό τα επηρεάζει τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι. Παράλληλα παλεύουν με τη ναυαγισμένη...

Περισσότερα...

Οδηγός επιβίωσης ενηλίκων με ΔΕΠΥ:Το ψυχ…

Μεγαλώνοντας με ΔΕΠΥ, ιδιαίτερα αν αυτή μείνει αδιάγνωστη, συσσωρεύονται συγκεκριμένα συναισθήματα, και υιοθετούνται αμυντικοί τρόποι σκέψεις και συμπεριφοράς. Θα αναφερθούμε σε αυτά που σας προβληματίζουν και σας δυσκολεύουν στη διαχείριση της καθημερινότητας, ώστε να μπορείτε να τα αναγνωρίζετε και να τα διαχειρίζεστε διαφορετικά. Άγχος Είναι φυσικό να αγχώνεστε περισσότερο από άλλους ανθρώπους λόγω της ΔΕΠΥ. Όταν από αφηρημάδα σας ξεφεύγουν πράγματα, χάνετε σημαντικά...

Περισσότερα...

Κριτήρια ΔΕΠΥ στους Ενήλικες: Μήπως έχω …

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΔΕΠΥ συναντάται στο 4% περίπου των ενηλίκων. Αν αυτό το ερώτημα προκύπτει στην ενήλικη ζωή, σημαίνει ότι δεν πήρες διάγνωση όταν έπρεπε. Το πιθανότερο, επομένως, είναι ότι πέρασες μια δύσκολη παιδική ηλικία, έχοντας παράλληλα δεχθεί αρνητικούς χαρακτηρισμούς σε σχέση με τις επιδόσεις ή τη συμπεριφορά σου. Διερεύνησέ το. Ανάτρεξε στα παρακάτω χαρακτηριστικά. Αν αρκετά απ' αυτά...

Περισσότερα...

Είναι ΔΕΠΥ ή Εμμηνόπαυση;

Έχετε μια κάποια ηλικία και ξαφνικά η μνήμη σας παρουσιάζει τόσα πολλά κενά, που, όπως λένε οι ειδικοί, « ο εγκέφαλος σας γίνεται σαν Eλβετικό τυρί». Χάνετε πράγματα, βυθίζεστε στις σκέψεις σας, σας διασπά ακόμη και ο χτύπος της καρδιάς σας! Γυναίκες με διαγνωσμένη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) πανικοβάλλονται κάποιες φορές και ανησυχούν για την επιδείνωση των συμπτωμάτων...

Περισσότερα...

Είμαι ενήλικος και υποψιάζομαι ότι έχω Δ…

Η ΔΕΠΥ είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία ξεκινάει στην παιδική ηλικία αλλά δεν τελειώνει με την ενηλικίωση. Περίπου 70% των παιδιών με ΔΕΠΥ πληρούν τα κριτήρια στην εφηβεία και 66% πληρούν τα κριτήρια στην ενήλικο ζωή. Καθώς η ΔΕΠΥ είναι μια κληρονομική διαταραχή, είναι πολύ πιθανό γονείς παιδιών που διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ να έχουν και οι ίδιοι ΔΕΠΥ, αλλά...

Περισσότερα...

Τα μυστικά ενός εγκέφαλου με ΔΕΠΥ

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έτσι νευρολογικά εξοπλισμένοι, ώστε να μπορούν να καθορίσουν τι είναι σημαντικό και να κινητοποιηθούν για να το κάνουν, ακόμη κι αν το θέμα δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Υπάρχουμε όμως κι εμείς οι υπόλοιποι που έχουμε Διάσπαση Προσοχής. Η ΔΕΠΥ είναι μια συγκεχυμένη, αντιφατική, ασυνεπής και απογοητευτική κατάσταση. Μπορεί ακόμη και να συντρίψει τους ανθρώπους που ζουν με...

Περισσότερα...

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε...

“Πως τα καταφέρνουν οι άλλοι και είναι τόσο οργανωμένοι; Οργανωμένοι με το χρόνο τους, οργανωμένοι με τα πράγματά τους… Εγώ είμαι συνέχεια στο τρέξιμο, δεν τελειώνω τίποτα (δεν αρχίζω και με κάτι σημαντικό εδώ που τα λέμε), χάνω συνέχεια προθεσμίες, ραντεβού και πράγματα και συχνά τελειώνει η μέρα μου και είμαι εξουθενωμένος, χωρίς να έχω καταφέρει τίποτα από αυτά που...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ στους ενήλικες και πως αντιμετωπίζε…

Χωρίς καμία αμφιβολία, η ζωή είναι πιο δύσκολη με τη Διαταραχή της Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μιας από τις «πιο συχνές νευροβιολογικές διαταραχές που δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την πρόσφατη διάλεξή του, στην Αθήνα, ο Dr. Ari Tuckman με θέμα τη ΅ΔΕΠΥ στους ενήλικες και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί΅. Σας μεταφέρουμε ορισμένα σημαντικά σημεία της...

Περισσότερα...

Στυλοβάτης υπό κατάρρευση

Διπλή βάρδια στο τιμόνι... Η εκτελεστική γυναίκα... Στρατηγός και διαχειριστής με το ζόρι... Στο τιμόνι χωρίς φρένα... Σύντροφοι σε υπερωρία...   Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους που θα μπορούσαν να περιγράψουν το πώς νιώθει το ταίρι ενός ατόμου με ΔΕΠΥ. Σαν ο σύντροφός του να αδιαφορεί για αυτόν, σαν να μη τον σκέφτεται, ή απλά σαν να είναι τελικά ένα χαζό, τεμπέλικο ή εγωκεντρικό...

Περισσότερα...

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια