fbpx

Συνέντευξη της Lisa Joy Tuttle για τη ΔΕΠΥ στις γυναίκες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Μια ζωή γεμάτη απογοητεύσεις χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω

 DSCN0299

Οι προθεσμίες που χάνονται στο παρά πέντε, η αποδιοργάνωση του μυαλού, η προσπάθεια που καταβάλλεται για τα πάντα. Η Lisa Joy Tuttle είχε καλούς βαθμούς, αλλά μόνο εκείνη ήξερε με τι κόστος. «Πάντα ένιωθα πολύ άγχος», δηλώνει. «Έπρεπε να δουλεύω σκληρά για να μην μένω πίσω.» Ένα μόλις χρόνο πριν από την ολοκλήρωση των σπουδών της, έπεσαν οι «μάσκες». Παραιτήθηκε από τις σπουδές πλήρους φοίτησης, δοκίμασε διαφορετικά είδη εργασιών – πωλήσεις, συγγραφή με σύμβαση, εστίαση – ολοκληρώνοντας παράλληλα τη φοίτηση σε νυχτερινό τμήμα. Με λιγότερη πίεση, σιγά σιγά βρήκε τον δρόμο της, ολοκλήρωσε τις σπουδές και αναδείχθηκε σε επιτυχημένη ψυχοθεραπεύτρια και life coach. Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια προτού αποκαλυφθεί η φύση των δυσκολιών της και αποκτήσει ένα όνομα: ΔΕΠΥ. Η Tuttle, που ζει στο Wynnewood, διαγνώστηκε με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) λίγο πριν τα 50. «Ήταν εκπληκτικό», δήλωσε η Tuttle. «Ήταν σαν να άναψε κάποιος το φως».

Όσο γνωστή κι εάν έχει γίνει η ΔΕΠΥ στις μέρες μας, ιδίως στα παιδιά, οι ειδικοί λένε ότι συχνά περνά απαρατήρητη ή παραμελείται στα κορίτσια και ακόμη περισσότερο στις γυναίκες. Ίσως λάβουν κάποια διάγνωση αργότερα, εάν τελικά τη λάβουν. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης, η ΔΕΠΥ είναι μια από τις πιο συχνές νευροαναπτυξιακές διαταραχές της παιδικής ηλικίας και συχνά διαρκεί έως την ενηλικίωση. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να ξεκινήσει κι εκεί.

Μια ομοσπονδιακή έρευνα του 2011 εκτίμησε ότι το 11% όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας έχει διαγνωστεί, ποσοστό αυξημένο από το 9,5% της προηγούμενης τετραετίας. Η ΔΕΠΥ συναντάται τουλάχιστον δύο φορές περισσότερο σε αγόρια γυμνασίου-λυκείου – ένα στα πέντε – σε σύγκριση με τα κορίτσια. Αλλά η εκτίμηση της ύπαρξης της ΔΕΠΥ στα 1 από τα 11 κορίτσια και γυναίκες ίσως συγκαλύπτει την πραγματικότητα. Οι ειδικοί λένε ότι η συμπεριφορά των γυναικών συχνά δεν αντιστοιχεί στο σύνηθες προφίλ, που βασίζεται στα υπερκινητικά, συνήθως, αγόρια.
Η Patricia Quinn, αναπτυξιακή παιδίατρος και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη ΔΕΠΥ στο γυναικείο φύλο, την αποκαλεί «καλυμμένη διαταραχή» διότι δεν μοιάζει με την αναμενόμενη. Η Quinn, που έχει και η ίδια ΔΕΠΥ, δήλωσε ότι η διαταραχή αρχικά θεωρήθηκε νόσος των αγοριών. Η θηλυκή εκδοχή της συχνά δεν παρουσιάζει υπερκινητικότητα και ίσως συνοδεύεται από άγχος και κατάθλιψη. Αυτά διαγιγνώσκονται πολύ πιο εύκολα, δήλωσε η Quinn, αφήνοντας την υποβόσκουσα ΔΕΠΥ να περνά απαρατήρητη και χωρίς θεραπεία. Επίσης, τα κορίτσια προσπαθούν σκληρά να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες και ίσως να μην παραδέχονται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα, δήλωσε, καθυστερώντας κάποια διάγνωση. Οι ενήλικες ίσως παρουσιάζουν λιγότερα – αλλά πιο σοβαρά – προβλήματα.

Η Karin Richards, που διατηρεί έδρα κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών της Φιλαδέλφιας, έχει ιστορικό ακαδημαϊκών επιτευγμάτων. Αλλά αυτή δεν είναι η εικόνα που είχε για τον εαυτό της μεγαλώνοντας. «Μάλλον είμαι πιο χαζή απ’ όλους. Χρειάζεται να δουλεύω πιο σκληρά», θυμάται η Richards να σκέφτεται για τον εαυτό της. Η καθηγήτρια, στα 46 της πλέον, εργαζόταν πάνω στο διδακτορικό της και λάμβανε θεραπεία για το άγχος της, όταν έμαθε ένα χρόνο νωρίτερα ότι όλες οι δυσκολίες της οφειλόταν στη ΔΕΠΥ. «Ένιωσα ανακούφιση, αλλά και λίγο θυμό» είπε η Richards. «Η ζωή μου θα μπορούσε να έχει υπάρξει πολύ ευκολότερη.» Η γνωστική θεραπεία και η άσκηση, όπως το καράτε, βοήθησαν. «Το μοιράστηκα με κάποιους φοιτητές και μου είπαν «Έχω ΔΕΠΥ, αλλά δεν θέλω να το μάθει κανείς», είπε η Richards. «Επίσης, ντράπηκαν που το παραδέχτηκαν. Δεν θέλουν εξτρά βοήθεια.»

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία αναγνωρίζει τρία είδη ή εκφράσεις της ΔΕΠΥ- διάσπαση, υπερκινητικότητα-παρορμητικότητα και έναν συνδυασμό των συμπτωμάτων. Οι γυναίκες και τα κορίτσια, έχοντας μεγαλύτερη τάση εσωτερίκευσης, συχνά εμπίπτουν στον τύπο της διάσπασης – διασπώνται εύκολα, διαχειρίζονται τον χρόνο δύσκολα, χάνουν πράγματα. Οι εκπαιδευτικοί ίσως να τις έχουν εντάξει σε αρνητικά γυναικεία στερεότυπα όπως «στην κοσμάρα της» ή η «χαζή». Εάν δεν παρουσιάζουν συμπεριφορικά προβλήματα, ενδέχεται να μη τους δώσει κανείς σημασία. Ακόμη και τα «hyper» κορίτσια εκφράζονται διαφορετικά από τα αγόρια. Ενώ ένα αγόρι είναι πιο φυσικά ενεργητικό – δεν μπορεί να κάτσει στην τάξη – ένα κορίτσι ενδέχεται να μιλά ακατάπαυστα, να εκτρέπεται από τη μία συναισθηματική έξαρση στην άλλη ή να ψωνίζει εμμονικά.

Η Kelly Cavanagh, νοσοκόμα και μητέρα πέντε παιδιών στο Malvern, ήταν αγοροκόριτσο μεγαλώνοντας – πολύ συχνό φαινόμενο στα κορίτσια με ΔΕΠΥ με υπερκινητικές τάσεις. Στο γυμνάσιο ήρθε αντιμέτωπη με κατάθλιψη, κοινωνικό άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Εξαντλήθηκε προσπαθώντας να ολοκληρώσει τις σπουδές της και πήρε έναν χρόνο για τον εαυτό της μετά το λύκειο.
Το πρώτο της παιδί, 26 χρονών πλέον, ήταν περίπου 7 όταν κάποια δασκάλα ανέφερε τη ΔΕΠΥ. Η Cavanagh άρχισε να διαβάσει σχετικά με αυτή. Ανάτρεξε στην παρορμητικότητα του πατέρα της – την αγάπη του για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, τη μεταπήδησή του από μια δουλειά στην άλλη όταν ήταν νέος. Η διαταραχή μπορεί να είναι κληρονομική και εκείνη έβλεπε και τον εαυτό της στα βιβλία. Όταν έλαβε διάγνωση, όλα άρχισαν να βγάζουν νόημα. «Πιο πριν προσπαθούσα να οριοθετήσω ένα φάντασμα», είπε η Cavanagh, στα 50 της, και συντονίστρια του Chester County-Main Line στο CHADD (Children and Adults with ADHD). «Είναι εξαντλητικό διότι ταλαντεύεσαι, αλλά δεν μπορείς να κεντράρεις." Τα τρία μεγαλύτερα παιδιά της έχουν όλα λάβει διάγνωση (και όλα πήραν έναν χρόνο για τον εαυτό τους πριν το κολλέγιο).

Όταν δεν λαμβάνουν διάγνωση, οι γυναίκες και τα κορίτσια με ΔΕΠΥ τείνουν να προσκολλώνται στις «αποτυχίες», οικοδομώντας μια χαμηλή αυτοεκτίμηση και αίσθηση ανικανότητας, που ορισμένες φορές συνοδεύεται από αυτοτραυματισμούς ή αυτοκτονικό ιδεασμό. Μια μελέτη συνδύασε τη ΔΕΠΥ στα κορίτσια και τις γυναίκες με αυξημένες πιθανότητες να πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Anthony Rostain, ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος Θεραπείας και Έρευνας στη ΔΕΠΥ Ενηλίκων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία, δήλωσε ότι αυτά τα κορίτσια τείνουν να βιώνουν μεγαλύτερη απόρριψη. Ορισμένα παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές όπως βουλιμία και «συμπεριφορές αυτοίασης με λήψη ουσιών» όπως το κάπνισμα και η υπερφαγία. Και τα δύο φύλα τείνουν να παρουσιάζουν επικίνδυνες συμπεριφορές: τα αγόρια συνήθως πίνουν πολύ και οδηγούν πολύ γρήγορα, ενώ τα κορίτσια ενδίδουν σε ερωτικές περιπτύξεις.
«Οι ανεπιθύμητες κυήσεις και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε η Rostain. Το ίδιο είναι και τα ανεκπλήρωτα όνειρα και το αναξιοποίητο δυναμικό. «Υπάρχει μια χαμένη γενιά γυναικών που δεν έχει διαγνωστεί», δήλωσε ο Michelle Frank, κλινικός ψυχολόγος. Με τις εκτελεστικές λειτουργίες εγκεφάλου περιορισμένες, αυτές οι γυναίκες ίσως δυσκολεύονται να διατηρήσουν μια ισορροπία μεταξύ απασχόλησης και οικογένειας. «Κρύβονται από τους αυθεντικούς εαυτούς τους και προσπαθούν να ενταχθούν στο πλαίσιο», είπε ο Frank. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι.

Περίπου το 80% των ανθρώπων με ΔΕΠΥ μπορεί να πάρει βοήθεια από συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή όπως τους διεγέρτες, είπε ο Frank. Μια ψυχοθεραπεία ενημερωμένη από τη ΔΕΠΥ μαζί με το coaching μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχημένη διαχείριση της διαταραχής. Η σωστή διατροφή και η άσκηση βοηθούν επίσης. Για ορισμένους, η ΔΕΠΥ αποτελεί πηγή της δημιουργικής τους δύναμης. Βλέπουν τα πράγματα έξω από τα πλαίσια.

Η Megan Hayden έλαβε διάγνωση στο δημοτικό. Έλαβε αγωγή, αλλά είχε λίγους μέντορες για τη διαχείριση της διαταραχής. Τώρα, στα 31 της, η Hayden δημιούργησε το πρόγραμμα «Learning Differences» που φέρνει σε επαφή μαθητές με δυσκολίες, όπως η ΔΕΠΥ, με ενήλικες που έχουν ήδη περάσει από εκεί. Η κάτοικος της Νότιας Φιλαδέλφιας παραδέχεται ότι υπάρχουν φορές που θα προτιμούσε να μην έχει ΔΕΠΥ. Αλλά είναι κομμάτι του εαυτού της.«Δεν θέλω να είμαι καλή στα πεζά πράγματα», είπε. «Δεν με ενδιαφέρει να αστράφτει το σπίτι μου από καθαριότητα.»

Και η Lisa Tuttle, έχει ανακαλύψει τρόπους να διαχειρίζεται τη διαταραχή προς όφελός της. Στα πέντε χρόνια από τη διάγνωσή της, έχει διευρύνει το coaching της ώστε να βοηθά και ενήλικες με ΔΕΠΥ. «Μπορούμε να διαπρέψουμε και να επιτύχουμε εφόσον μάθουμε την αυτοδιαχείριση», δήλωσε η Tuttle.
Και ναι, όπως είπε, είναι κάτι που μαθαίνεται.


 

Από την Rita Giordano στο τεύχος 20/11/2016 The Philadelphia Inquirer. Μετάφραση Μαριαλένα Κατσούρα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Ενήλικες με ΔΕΠΥ

Ένα ανοιχτό γράμμα στον σύζυγό μου

Εγώ έχω ΔΕΠΥ. Εσύ δεν έχεις. Δεν μιλάμε πάντα την ίδια γλώσσα, και δεν φταίει κανείς – αλλά παρόλα αυτά είναι ένας φραγμός για τη σχέση μας. Εδώ είναι 27 ειλικρινή αιτήματα που δεν μπορώ πάντα να διατυπώσω με σαφήνεια, οπότε στα γράφω εδώ. Σε παρακαλώ μην με κατακρίνεις. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να μάθεις να αγαπάς κάποιον με ΔΕΠΥ, αλλά...

Περισσότερα...

COVID-19 και ενήλικες με ΔΕΠΥ Άρθρο επι…

Η πανδημία COVID-19 & τα μέτρα κοινωνικής απόστασης σε ενήλικα άτομα με ΔΕΠΥ: είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ από τους Κ. Παπανικολάου1, Α. Πεχλιβανίδης2 1Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ, 2Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ   Η πανδημία COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν πολλές κυβερνήσεις για να την ελέγξουν, δημιούργησαν ερωτήματα σε σχέση με τους τρόπους αντιμετώπισης και φροντίδας πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η συμμόρφωση...

Περισσότερα...

Η ΔΕΠΥ και η επιδημία της ντροπής

«Για πολλά άτομα με ΔΕΠΥ, η ντροπή προκύπτει από την επαναλαμβανόμενη αποτυχία να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονιών, των δασκάλων, των φίλων, των αφεντικών και ολόκληρου του κόσμου». Ο Δρ. William Dodson, εξηγεί πώς να μειώσετε αυτό το συναισθηματικό βάρος. Συμβουλή: Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια.   Η ντροπή δεν είναι ενοχή Η ντροπή είναι μια από τις παλαιότερες γνωστές αγγλικές λέξεις που...

Περισσότερα...

Πανδημία και άγχος

Τα δεδομένα για την νέα αναπνευστική ασθένεια (CoVid-19) αλλάζουν μέρα με τη μέρα, και η έλλειψη σταθερών και επίσημων οδηγιών αφήνει μεγάλο περιθώριο να εκδηλωθούν παράλογοι φόβοι και συμπεριφορές. Για τους ενήλικες με διαταραχές άγχους η επίδραση είναι ιδιαίτερα έντονη. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές ειδικών ώστε να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία κατά την διάρκεια αυτής της δύσκολης εποχής. «Το αρχαιότερο και...

Περισσότερα...

Γυναίκες και Κορίτσια

Οι γνώσεις για τη ΔΕΠΥ στις γυναίκες αυτή τη στιγμή είναι υπερβολικά περιορισμένες καθώς λίγες έρευνες έχουν γίνει σε αυτό το πληθυσμό. Οι γυναίκες μόλις πρόσφατα άρχισαν να διαγιγνώσκονται και να υποβάλλονται σε θεραπεία για ΔΕΠΥ και σήμερα, τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε για αυτόν τον πληθυσμό βασίζονται στην κλινική εμπειρία των επαγγελματιών ψυχικής υγείας που έχουν εξειδικευτεί στη...

Περισσότερα...

Και ξαφνικά ... εργασία από το σπίτι

Η νέα πραγματικότητα του COVID-19 έχει δημιουργήσει πολλές δυσκολίες στη καθημερινότητά μας. Σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια κάνουν μαθήματα διαδικτυακά. Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν τηλεργασία.  Μήπως εργάζεστε κι εσείς από το σπίτι; Για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ, η εργασία από το σπίτι μπορεί να εμπεριέχει δυσκολίες εξαιτίας της έλλειψης ρουτίνας, τις αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας με τους συναδέλφους και τους συνεχείς περισπασμούς από τα...

Περισσότερα...

Διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης ενηλίκων

Η ΔΕΠΥ στον ενήλικα και όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις   Αν είσαι άνω των 18 ετών και νιώθεις, πιστεύεις ή ξέρεις ότι έχεις Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) τότε αυτή η ομάδα είναι για εσένα! Δε χρειάζεται να μάθεις για τη ΔΕΠΥ σου μόνος/η σου. Η ΔΕΠΥ είναι η συχνότερη νευροναπτυξιακή διαταραχή. Ξεκινά στη παιδική ηλικία και συχνά επιμένει στην ενήλικη...

Περισσότερα...

Εργασία και ΔΕΠΥ

Η έλλειψη επίγνωσης της διαταραχής σήμαινε ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονταν να κρατήσουν θέσεις εργασίας. Αλλά η σωστή διάγνωση και υποστήριξη επιτρέπουν σε περισσότερους υπαλλήλους να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ταλέντα τους “Ως υπάλληλος, δεν ήμουν πολύ καλή επειδή είχα τρομερές αντιφάσεις”, λέει η Jannine Harris, 44 ετών, από το Northampton. "Μια είμαι αστέρι και μια είμαι άχρηστη. Και αυτό είναι προφανώς...

Περισσότερα...

Γερνώντας με ΔΕΠΥ

Η τελευταία έρευνα σχετικά με το πώς αλλάζει ένας εγκέφαλος με ΔΕΠΥ με το πέρασμα του χρόνου. Και οι διαφορές μεταξύ συνήθους γήρανσης, ήπιας έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, αρχής άνοιας και κάποιων κλασικών συμπτωμάτων ελλειμματικής προσοχής καθώς και το γιατί δεν είναι ποτέ αργά για διάγνωση και θεραπεία της ΔΕΠΥ. Μετά από περισσότερα από 40 χρόνια ψυχανάλυσης, συμπεριφορικής θεραπείας και πικρών...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και γάμος

Συνέντευξη με τη Melissa Orlov, συγγραφέα του βιβλίου ‘The ADHD Effect on Marriage: Understand and Rebuild Your Relationship in Six Steps’ Ερώτηση: Με ποιους τρόπους μπορούν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ να διαταράξουν έναν γάμο; Απάντηση: Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ δημιουργούν διαρκή και προβλέψιμα μοτίβα στους γάμους όπου ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν ΔΕΠΥ. Όσο τα συμπτώματα αυτά παραμένουν χωρίς θεραπεία ή χωρίς...

Περισσότερα...

Ποια είναι τα δικά σας #BrainLifeGoals

Όσοι ζούμε με νευροαναπτυξιακή διαταραχή δεν έχουμε την πολυτέλεια για επιπόλαια όνειρα. Για εμάς είναι σημαντικό να έχουμε πρόσβαση στην απασχόληση, να έχουμε φίλους ή να ζούμε μια ζωή χωρίς στίγμα. Η εκστρατεία #BrainLifeGoals έχει στόχο να βελτιώσει την κατανόηση από τη κοινωνία των νευρολογικών συνθηκών και να μειώσει τις σχετικές προκαταλήψεις. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην εκστρατεία #BrainLifeGoals στέλνοντας τα δικά...

Περισσότερα...

Πήρε 40 χρόνια ώσπου να ανακαλύψω ότι έχ…

Όταν εξαφανίζονται τα ραδιοφωνικά παράσιτα του Tom Hawking Αναρωτιέμαι πως θα ήταν τα πράγματα στη δουλειά μου και στις σχέσεις μου αν το είχα μάθει νωρίτερα, και είχα λάβει θεραπεία όλο αυτό το διάστημα. Εκ των υστέρων, τα σημάδια ήταν πάντα εκεί. Δυσκολίες συγκέντρωσης, ειδικά σε πράγματα που δεν με ενδιέφεραν. Φριχτή μνήμη εργασίας. Πλήρης αδυναμία να είμαι στην ώρα μου. Έλλειψη...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και παραγωγικότητα

Οι 5 πιο λάθος τρόποι που κινητοποιείτε τον εαυτό σας από την Tamara Rosier, PH.D.   Πολλοί από εμάς με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ ή ΔΕΠ) έχουμε λιγότερο αξιόπιστη πρόσβαση στον προμετωπιαίο λοβό μας (prefrontal cortex PFC) που διαχειρίζεται όλες τι λεπτομέρειες της ζωής μας, από ό,τι οι νευροτυπικοί άνθρωποι. Πρόκειται για έναν ήρεμο, λογικό βοηθό (κάτι σαν μπάτλερ)...

Περισσότερα...

ΔΕΠ-Υ στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής που έγινε στις  18-21 Απριλίου 2019 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο κύριος Ζαχαρίας Στεφανάκης, Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής, Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, Τμηματάρχης Υγειονομικής Υποστήριξης παρουσίασε το ισχύον καθεστώς και τις προοπτικές για τη ΔΕΠ-Υ στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ευχαριστούμε για την αποστολή της περίληψης της ομιλίας του. Η ΔΕΠ-Υ είναι η συχνότερη νευροαναπτυξιακή διαταραχή της παιδικής ηλικίας...

Περισσότερα...

Γυναίκες με ΔΕΠΥ

Η ΔΕΠΥ στις γυναίκες και ο κίνδυνος της συναισθηματικής απόσυρσης από την Elizabeth Broadbent Η ΔΕΠΥ και η συναισθηματική απόσυρση – η απομάκρυνση από φίλους, ξένους και αγαπημένους τους - συχνά συμβαδίζουν. Η απόσυρση είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που πολλές γυναίκες με ΔΕΠΥ μαθαίνουν από μια ζωή γεμάτη απόρριψη, απογοήτευση και εκφοβισμό. Η διακοπή αυτής της ανθυγιεινής συνήθειας δεν είναι εύκολη -...

Περισσότερα...

Πώς να μετατρέψουμε σε θετική ενέργεια τ…

Γιατί νιώθουμε τόσο έντονα - και πως να το ξεπεράσουμε Έρευνες δείχνουν ότι άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) βιώνουν εντονότερα τα συναισθήματα της απογοήτευσης, της ανυπομονησίας, του θυμού και της ευερεθιστότητας. Ακολουθούν κάποιες στρατηγικές για να ρυθμίσουμε τις υπερβολικές συναισθηματικές μας αντιδράσεις στις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες, ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε πιστοί στους στόχους μας και να...

Περισσότερα...

Ανάβαλε λιγότερα, κάνε περισσότερα, νιώσ…

Είτε φοβάστε την κριτική, είτε δεν αντιλαμβάνεστε πως πέρασε ο χρόνος, είτε έχετε πελαγώσει με την ατελείωτη to do λίστα, η αναβλητικότητα είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει τους περισσότερους με ΔΕΠΥ. Μάθετε τρεις κοινούς λόγους για τους οποίους χρονοτριβούμε, και δοκιμάστε αυτές της τεχνικές για να ξεκινήσετε και να τελειώσετε δυνατά. Πώς μπορώ να σταματήσω να αναβάλω;Ως coach σε άτομα με...

Περισσότερα...

Γιατί συχνά η ΔΕΠ-Υ δεν διαγιγνώσκεται π…

«Αφήνοντας πίσω τη ρουτίνα και τη δομή του σχολείου, τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ κάποιες φορές γίνονται πιο φανερά» Οι λόγοι για τους οποίους η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ μπορεί να καθυστερήσει πολύ, μέχρι την ενηλικίωση του ατόμου, είναι ποικίλοι. Πρώτα απ’όλα το στίγμα: «Είναι ένα άτομο που φαίνεται να μην προσπαθεί αρκετά.. είναι θέμα συμπεριφοράς.’Όμως στην πραγματικότητα είναι θέμα σύνδεσης των τμημάτων...

Περισσότερα...

Εκτελεστικές λειτουργίες στους ενήλικες

Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά είναι η παρορμητικότητα. Η παρορμητική δράση και ομιλία μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα στη ζωή μας. Όσο μεγαλώνουμε, είναι αναμενόμενο να αυτορυθμιζόμαστε. Στο βιβλίο "Taking Charge of Adult ADHD", ο Δρ. Russell Barkley περιγράφει την ΔΕΠΥ ως πρόβλημα με τρία σκέλη, συμπεριλαμβανομένης της κακής αναστολής, του ανεπαρκούς αυτοελέγχου...

Περισσότερα...

Η σχέση με τα οιστρογόνα

Επιτέλους οι γυναίκες στο επίκεντρο Η ΔΕΠ-Υ συμβαίνει περίπου σε ποσοστό 4.4% των ενήλικων, με τη συχνότητα στις γυναίκες να πλησιάζει περίπου αυτή των αντρών.1,2 Έτσι τώρα η ΔΕΠ-Υ διαγιγνώσκεται σε εκατομμύρια γυναίκες παγκόσμια. Παρόλα αυτά, ορισμένες γυναίκες λαμβάνουν μια εκτενή αξιολόγηση που χρειάζεται για να σκιαγραφήσει και να περιγράψει την πλήρη διάταξη των συμπτωμάτων όπως αυτά εμφανίζονται, συμπεριλαμβανομένων των νοητικών και...

Περισσότερα...

Γυναίκες με ΔΕΠ-Υ

Η διαφορετική εικόνα Μερικές μελέτες εκτιμούν ότι ποσοστό 50% έως 75% των κοριτσιών με τη διαταραχή ξεφεύγουν της διάγνωσης και πολλά κορίτσια με ΔΕΠ-Υ υποφέρουν σιωπηλά ενώ δεν τα καταφέρνουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Μια μελέτη του 2005 που εξετάζει τις διαφορές μεταξύ των φύλων στη ΔΕΠΥ βρήκε υψηλότερα ποσοστά «εναντιωματικής διαταραχής» και «διαταραχής της συμπεριφοράς» στους άνδρες και υψηλότερα ποσοστά...

Περισσότερα...

Πώς είναι για σένα η ΔΕΠΥ;

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ ADHD Hellas στο πλαίσιο του παγκόσμιου μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη διαταραχή ετοιμάζει μια βραδιά stand up comedy για τη ΔΕΠΥ την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017.Σας προσκαλούμε να απαντήσετε σε μια, περισσότερες ή και όλες τις ερωτήσεις που θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο για να μας βοηθήσετε να φτιάξουμε μια παρουσίαση της ΔΕΠΥ.Οι...

Περισσότερα...

FAST MINDS

 Θριαμβεύστε με το FAST MINDS   από τους Craig Surman, MD, και Tim Bilkey, MD, με την Karen Weintraub Συχνά, όταν οι κλινικοί επιστήμονες διαγιγνώσκουν τη ΔΕΠΥ, αναζητούν προφανή προβλήματα όπως μια απόλυση από τη δουλειά ή κακούς βαθμούς στο σχολείο. Αλλά αυτή η επικέντρωση στις εξωτερικές συνέπειες δεν θίγει το ζήτημα του πώς είναι να ζει κανείς με αυτά τα δεδομένα...

Περισσότερα...

Για όσους αμφισβητούν τη ΔΕΠΥ

Έχετε κουραστεί να ακούτε ότι δεν υπάρχει ΔΕΠΥ ή ότι είναι με κάποιο τρόπο είναι δικό σας λάθος το ότι έχετε τη διαταραχή; Όταν οι διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι «ειδικοί» εκφράζουν την άποψή τους, είναι πολύ δύσκολο να τους πείσει κανείς για την αλήθεια: ότι δηλαδή η δημόσια συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη της ΔΕΠΥ έχει ήδη λήξει! Οι επικρατεστεροι ιατρικοί, ψυχολογικοί και...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και οργάνωση: Ο κανόνας του 80/20

Εκμεταλλευτείτε την υπερεστίαση (hyperfocusing)! Ο κανόνας του 80/20 μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη ΔΕΠΥ.Αυξήστε την παραγωγικότητα μεγιστοποιώντας την ικανότητά σας για υπερεστίαση. Οι περισσότεροι από εσάς μάλλον γνωρίζετε ήδη τον κανόνα 80/20. Δηλαδή, τον κανόνα που θέλει το 80% των αποτελεσμάτων σας να προκύπτει από το 20% των προσπαθειών σας. Το αντίστροφο με το 80% των προσπαθειών σας...

Περισσότερα...

Δέκα μύθοι για τη ΔΕΠΥ

Στο βιβλίο του, ο DR. THOMAS E. BROWN πραγματεύεται πολλούς από τους «επικρατούντες μύθους, τις εσφαλμένες υποθέσεις για τη ΔΕΠΥ που εξακολουθούν να ισχύουν για τους περισσότερους ανθρώπους και ορισμένους επαγγελματίες». Στο πρώτο κεφάλαιο, απαριθμεί τριάντα πέντε από αυτούς τους μύθους και στη συνέχεια συνοψίζει τα επιστημονικά δεδομένα που τους καταρρίπτουν. Αφιερώνει το υπόλοιπο βιβλίο σε πιο ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία...

Περισσότερα...

Όταν η αποδοκιμασία οδηγεί σε συντριβή

Για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τα προβλήματα της ΔΕΠΥ πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς να επεξεργαστείτε το συναίσθημα. Οι ερευνητές έχουν αγνοήσει το συναισθηματικό στοιχείο της ΔΕΠΥ, επειδή αυτό δε μπορεί να μετρηθεί. Ωστόσο, η συναισθηματική αποδιοργάνωση είναι αυτή που έχει τις μεγαλύτερης επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου, σε οποιαδήποτε ηλικία. Για παράδειγμα: Σχεδόν ο καθένας που έχει ΔΕΠΥ απαντά με...

Περισσότερα...

Οδηγός επιβίωσης ενηλίκων με ΔΕΠΥ:Ζώντας…

Η διαχείριση της καθημερινότητας είναι μια πρόκληση πια για όλους μας. Πόσο μάλλον για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ που δυσκολεύονται στη μνήμη, στην οργάνωση, στη διαχείρηση του χρόνου τους, στη συγκέντρωση και την κινητοποίηση, που απογοητεύουν συχνά τους εαυτούς τους και τους άλλους, υποφέροντας ακόμα πιο συχνά από χαμηλή αυτοπεποίθηση, κατάθλιψη, άγχος, εθισμούς, κτλ. Μια γενική συμβουλή από την ειδικό της...

Περισσότερα...

Το σημαντικότερο που έμαθα προσπαθώντας …

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΔΕΠΥ δυσκολεύει κάθε πτυχή της ζωής. Επειδή η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας μειώνει τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, τα άτομα που την έχουν παλεύουν κυριολεκτικά να επεξεργαστούν πληροφορίες, να δώσουν προσοχή και να ιεραρχήσουν αυτά που πρέπει να κάνουν. Φυσικά, αυτό τα επηρεάζει τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι. Παράλληλα παλεύουν με τη ναυαγισμένη...

Περισσότερα...

Οδηγός επιβίωσης ενηλίκων με ΔΕΠΥ:Το ψυχ…

Μεγαλώνοντας με ΔΕΠΥ, ιδιαίτερα αν αυτή μείνει αδιάγνωστη, συσσωρεύονται συγκεκριμένα συναισθήματα, και υιοθετούνται αμυντικοί τρόποι σκέψεις και συμπεριφοράς. Θα αναφερθούμε σε αυτά που σας προβληματίζουν και σας δυσκολεύουν στη διαχείριση της καθημερινότητας, ώστε να μπορείτε να τα αναγνωρίζετε και να τα διαχειρίζεστε διαφορετικά. Άγχος Είναι φυσικό να αγχώνεστε περισσότερο από άλλους ανθρώπους λόγω της ΔΕΠΥ. Όταν από αφηρημάδα σας ξεφεύγουν πράγματα, χάνετε σημαντικά...

Περισσότερα...

Κριτήρια ΔΕΠΥ στους Ενήλικες: Μήπως έχω …

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΔΕΠΥ συναντάται στο 4% περίπου των ενηλίκων. Αν αυτό το ερώτημα προκύπτει στην ενήλικη ζωή, σημαίνει ότι δεν πήρες διάγνωση όταν έπρεπε. Το πιθανότερο, επομένως, είναι ότι πέρασες μια δύσκολη παιδική ηλικία, έχοντας παράλληλα δεχθεί αρνητικούς χαρακτηρισμούς σε σχέση με τις επιδόσεις ή τη συμπεριφορά σου. Διερεύνησέ το. Ανάτρεξε στα παρακάτω χαρακτηριστικά. Αν αρκετά απ' αυτά...

Περισσότερα...

Είναι ΔΕΠΥ ή Εμμηνόπαυση;

Έχετε μια κάποια ηλικία και ξαφνικά η μνήμη σας παρουσιάζει τόσα πολλά κενά, που, όπως λένε οι ειδικοί, « ο εγκέφαλος σας γίνεται σαν Eλβετικό τυρί». Χάνετε πράγματα, βυθίζεστε στις σκέψεις σας, σας διασπά ακόμη και ο χτύπος της καρδιάς σας! Γυναίκες με διαγνωσμένη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) πανικοβάλλονται κάποιες φορές και ανησυχούν για την επιδείνωση των συμπτωμάτων...

Περισσότερα...

Είμαι ενήλικος και υποψιάζομαι ότι έχω Δ…

Η ΔΕΠΥ είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία ξεκινάει στην παιδική ηλικία αλλά δεν τελειώνει με την ενηλικίωση. Περίπου 70% των παιδιών με ΔΕΠΥ πληρούν τα κριτήρια στην εφηβεία και 66% πληρούν τα κριτήρια στην ενήλικο ζωή. Καθώς η ΔΕΠΥ είναι μια κληρονομική διαταραχή, είναι πολύ πιθανό γονείς παιδιών που διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ να έχουν και οι ίδιοι ΔΕΠΥ, αλλά...

Περισσότερα...

Τα μυστικά ενός εγκέφαλου με ΔΕΠΥ

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έτσι νευρολογικά εξοπλισμένοι, ώστε να μπορούν να καθορίσουν τι είναι σημαντικό και να κινητοποιηθούν για να το κάνουν, ακόμη κι αν το θέμα δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Υπάρχουμε όμως κι εμείς οι υπόλοιποι που έχουμε Διάσπαση Προσοχής. Η ΔΕΠΥ είναι μια συγκεχυμένη, αντιφατική, ασυνεπής και απογοητευτική κατάσταση. Μπορεί ακόμη και να συντρίψει τους ανθρώπους που ζουν με...

Περισσότερα...

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε...

“Πως τα καταφέρνουν οι άλλοι και είναι τόσο οργανωμένοι; Οργανωμένοι με το χρόνο τους, οργανωμένοι με τα πράγματά τους… Εγώ είμαι συνέχεια στο τρέξιμο, δεν τελειώνω τίποτα (δεν αρχίζω και με κάτι σημαντικό εδώ που τα λέμε), χάνω συνέχεια προθεσμίες, ραντεβού και πράγματα και συχνά τελειώνει η μέρα μου και είμαι εξουθενωμένος, χωρίς να έχω καταφέρει τίποτα από αυτά που...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ στους ενήλικες και πως αντιμετωπίζε…

Χωρίς καμία αμφιβολία, η ζωή είναι πιο δύσκολη με τη Διαταραχή της Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μιας από τις «πιο συχνές νευροβιολογικές διαταραχές που δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την πρόσφατη διάλεξή του, στην Αθήνα, ο Dr. Ari Tuckman με θέμα τη ΅ΔΕΠΥ στους ενήλικες και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί΅. Σας μεταφέρουμε ορισμένα σημαντικά σημεία της...

Περισσότερα...

Στυλοβάτης υπό κατάρρευση

Διπλή βάρδια στο τιμόνι... Η εκτελεστική γυναίκα... Στρατηγός και διαχειριστής με το ζόρι... Στο τιμόνι χωρίς φρένα... Σύντροφοι σε υπερωρία...   Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους που θα μπορούσαν να περιγράψουν το πώς νιώθει το ταίρι ενός ατόμου με ΔΕΠΥ. Σαν ο σύντροφός του να αδιαφορεί για αυτόν, σαν να μη τον σκέφτεται, ή απλά σαν να είναι τελικά ένα χαζό, τεμπέλικο ή εγωκεντρικό...

Περισσότερα...

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια