Πήρε 40 χρόνια ώσπου να ανακαλύψω ότι έχω ΔΕΠΥ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Όταν εξαφανίζονται τα ραδιοφωνικά παράσιτα του Tom Hawking

5760

Αναρωτιέμαι πως θα ήταν τα πράγματα στη δουλειά μου και στις σχέσεις μου αν το είχα μάθει νωρίτερα, και είχα λάβει θεραπεία όλο αυτό το διάστημα. Εκ των υστέρων, τα σημάδια ήταν πάντα εκεί. Δυσκολίες συγκέντρωσης, ειδικά σε πράγματα που δεν με ενδιέφεραν. Φριχτή μνήμη εργασίας. Πλήρης αδυναμία να είμαι στην ώρα μου. Έλλειψη συναισθηματικού αυτοέλεγχου. Και ούτω καθεξής.

Παρ 'όλα αυτά, χρειάστηκαν 40 χρόνια πριν κάποιος συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να έχω Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Αυτό το άτομο ήταν ο ψυχολόγος μου, τον οποίο άρχισα να βλέπω μετά από μια κακή περίοδο όπου χώρισα, έχασα και τους δύο γονείς μου αλλά και τη δουλειά μου που με είχε κρατήσει στη Νέα Υόρκη για 10 χρόνια.
Γυρνώντας στην Αυστραλία, χωρίς κατεύθυνση και κίνητρα, διαπίστωσα ότι ήταν πιο δύσκολο από ποτέ να συγκεντρωθώ – το χειρότερο για έναν συγγραφέα που βρέθηκε στον αυτό-κατευθυνόμενο κόσμο του freelancing.

Όταν ο ψυχολόγος μου είπε για πρώτη φορά ότι θα μπορούσα να έχω ΔΕΠΥ, γέλασα, επισημαίνοντας του ότι το "Υ" της ΔΕΠΥ δεν ήταν σίγουρα εγώ. Ποτέ δεν έμοιαζα με κάτι υπερβολικό - πράγματι, η κατάθλιψη που με μαστίζει για όλη μου την ενήλικη ζωή έχει εξασφαλίσει ότι η ενεργητικότητα είναι ένα επίτευγμα τις περισσότερες μέρες, πόσο μάλλον μια υπερκινητικότητα.

Όμως όσο περισσότερο το σκέφτηκα, τόσο περισσότερο αναρωτιόμουν αν μπορεί να έχει δίκιο. Αν αφαιρέσω το κομμάτι της υπερκινητικότητας όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα ταιριάζουν γάντι. Πάντα δεν είχα πρόβλημα να ξεκινήσω τα πράγματα; Πάντα δεν είχα ακόμα περισσότερο πρόβλημα να τα τελειώσω άπαξ και έφευγε ο ενθουσιασμός; Δεν ήμουν πάντα απελπισμένα αποδιοργανωμένος, απερίσκεπτος και δυσκολευόμουν να περιμένω στις ουρές; Μήπως δεν με έχει μπερδέψει ότι εδώ και χρόνια μπορώ να υπερεστιάσω σε κάποια πράγματα κάποιες φορές και άλλες να μη μπορώ να συγκεντρωθώ καθόλου; Και, αν το σκεφτώ καλά, δεν είχα τρελάνει τους γονείς μου με το ότι κουνιόμουν και μιλούσα ακατάπαυστα ως παιδί μέχρι που έμαθα να ελέγχω τη συμπεριφορά μου από φόβο μήπως με μαλώσει ο πατέρας μου;

Ο ψυχολόγος μου έδωσε ένα ερωτηματολόγιο για να συμπληρώσω. Μια βαθμολογία 4 και πάνω θα έδειχνε ότι "ο ασθενής έχει συμπτώματα εξαιρετικά συνεπή με τη ΔΕΠΥ και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση". Η δικιά μου βαθμολογία ήταν 16. Μετά από μερικές εβδομάδες καθόμουν με έναν ψυχίατρο, ο οποίος μέσω μιας συνέντευξης μιας ώρας μου είπε ότι ήθελε να με ξεκινήσει αμέσως με το Vyvanse (αυτό το φάρμακο δεν υπάρχει στην Ελλάδα). Μερικούς μήνες μετά από αυτή τη συνάντηση – αφότου ξέμπλεξα από τη γραφειοκρατία σχετικά με τη συνταγογράφηση αμφεταμινών - πήρα ένα μπουκάλι ροζ μπλε κάψουλες από τον φαρμακοποιό. Κατάπια το πρώτο μου χάπι και περίμενα να συμβεί κάτι.

Δεν έγινε τίποτα.

Τίποτα τόσο ξεκάθαρο και χειροπιαστό δηλαδή. Μετά από μισή ώρα, αποφάσισα ότι όλη η ιστορία με το φάρμακο ήταν μια μούφα και δεν είχα ΔΕΠΥ, και δεν θα έκανα τη γερή σούπερ φασίνα που ονειρευόμουν για σήμερα. Κρίμα. Αλλά καθώς η ώρα περνούσε άρχισα σιγά σιγά να συνειδητοποιώ ότι ... μπορούσα να συγκεντρωθώ!

Ο καλύτερος τρόπος να περιγράψω την επίδραση του φαρμάκου είναι σαν κάποιος να συντονίζει ένα ραδιοφωνικό σταθμό που έχει λίγα παράσιτα, όχι αρκετά για να το παρατηρήσετε συνειδητά ή να συνειδητοποιήσετε ότι το στατικό χαμηλού επιπέδου σας ενοχλούσε, αλλά όταν ο συντονισμός είναι σταθερός, ξαφνικά υπάρχει μια αίσθηση ανακούφισης. Κάπως έτσι, αλλά μέσα στο κεφάλι μου. Το στατικό που υπήρχε εκεί όλη μου τη ζωή - είχε φύγει. Και το αίσθημα ανακούφισης ήταν απίστευτο.

Στους μήνες που ακολούθησαν, βρήκα ότι το Vyvanse δεν είναι καθόλου πανάκεια. Επίσης δεν λύνει τα πράγματα από μόνο του - αποτελεί μέρος ενός θεραπευτικού προγράμματος που περιλαμβάνει επίσης και γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (CBT). Και υπάρχουν ακόμη ημέρες, που, με ή χωρίς θεραπεία, τα παράσιτα δε φεύγουν και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ σε τίποτα. Υπάρχουν επίσης και μέρες κατά τις οποίες η κατάθλιψη που συσχετίζεται τόσο συχνά με τη ΔΕΠΥ, δε με αφήνει καν να βγω από το κρεβάτι. Και υπάρχουν οι ημέρες που φυσικά θα ξεχάσω να πάρω το Vyvanse!

Όταν όμως το Vyvanse λειτουργεί και όλα τα νοητικά μου αστέρια ευθυγραμμίζονται - εκείνες οι σπάνιες ΑΑΑ ημέρες που έρχονται μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, όταν ρέουν οι λέξεις πάνω στο χαρτί, χωρίς να παρεμποδίζονται από την αναβλητικότητα ή την κατάθλιψη ή ότι άλλο σκεφτεί να μου πετάξει ο εγκέφαλός μου, τις ημέρες που σβήνω τα πράγματα από τη λίστα μου με ικανοποίηση – τότε νιώθω μια αίσθηση δυνατότητας. Αυτές οι μέρες μου θυμίζουν ότι ίσως μια μέρα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιώ ένα πρόγραμμα με το διασκεδαστικό όνομα "Freedom" για να αποκλείσω τη σύνδεση wifi μου, και να κλείνω κάθε άλλο παράθυρο στον υπολογιστή μου και να δουλεύω με λευκό θόρυβο στα ακουστικά μου και να κλειδώνω την πόρτα για να μη με ενοχλούν οι γάτες, όλα αυτά μόνο και μόνο για να συγκεντρωθώ σε ό,τι πρέπει να κάνω.

Είναι δύσκολο να μην σκεφτεί κανείς πώς αυτή η διαταραχή έχει διαμορφώσει τη ζωή μου με τρόπους εκτός της αντίληψης μου. Θυμάμαι πώς οι πρώην συγκάτοικοι μου με έλεγαν εγωιστή που ξεχνούσα να πλύνω τα πιάτα για πολλοστή φορά ή πώς οι άνθρωποί μου δεν μπορούσαν ποτέ να καταλάβουν πόσο χαμένος ήμουν στον μικρόκοσμό μου. Πόσες φορές εγώ ο ίδιος με αποκάλεσα "τεμπέλη" που άφηνα τα πάντα μέχρι την τελευταία στιγμή, ή "ηλίθιο" που έχανα τις προθεσμίες.

Σε κάποιο βαθμό, αισθάνομαι τυχερός: για οποιονδήποτε λόγο, κατάφερα να ξεπεράσω τα περισσότερα από τα μειονεκτήματα που έφερε η ΔΕΠΥ σε εμένα, να τα καταφέρω παρόλα αυτά, να χαράξω μια καριέρα, να φανώ "φυσιολογικός". Για 40 χρόνια προσποιούμουν ότι ήμουν καλά, κατάφερνα να τη σκαπουλάρω με τις χαμένες προθεσμίες και τα ξεχασμένα ραντεβού, και να έχω παντού σημειώσεις "ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΟΥ" σε κάθε πόρτα του σπιτιού μου έως το δρόμο.

Αλλά ταυτόχρονα, στεναχωριέμαι που ήμουν ικανός να συγκαλύψω ή να παλέψω μέσα από τα συμπτώματά μου για τόσες δεκαετίες, γιατί σήμαινε ότι μου πήρε τόσο πολύ χρόνο να λάβω θεραπεία. Είναι δύσκολο να μην αναρωτηθώ πώς θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα στη δουλειά, στις σχέσεις, τις φιλίες κ.λπ. εάν είχα τη διάγνωση και τη θεραπεία. Τις καλές μέρες αναρωτιέμαι αν έτσι είναι η ζωή για τους νευροτυπικούς ανθρώπους όλη την ώρα και πόσο ωραία είναι να αισθάνεσαι ότι δεν βρίσκεσαι συνεχώς σε πόλεμο με τον ίδιο σου τον εγκέφαλο. Ελπίζω ότι με την πάροδο του χρόνου θα νιώθω έτσι κάθε μέρα. Προς το παρόν, είμαι ευγνώμων μόνο και μόνο που μπορώ να εξαφανίσω τα παράσιτα από το μυαλό μου.

Μετάφραση/ Απόδοση Νιόβη Μιχαλοπούλου, PsyD

Πηγή www.theguardian.com/

Ενήλικες με ΔΕΠΥ

Ζώντας με τη ΔΕΠΥ: Βιωματικά εργαστήρια …

Ανακοίνωση για την έναρξη βιωματικών εργαστηρίων  Η ομάδα απευθύνεται σε ενήλικες με ΔΕΠΥ που έχουν ήδη παρακολουθήσει τις ομάδες του σωματείου ή/και έχουν μια εξοικείωση με τη διαταραχή και πως αυτή επηρεάζει τη ζωή τους. Για τους σκοπούς της ομάδας, η ομάδα θα είναι κλειστή, δηλαδή δεν θα δέχεται καινούργια μέλη μετά τη 1η συνεδρία (5/10/2019). Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία...

Περισσότερα...

Ποια είναι τα δικά σας #BrainLifeGoals

Όσοι ζούμε με νευροαναπτυξιακή διαταραχή δεν έχουμε την πολυτέλεια για επιπόλαια όνειρα. Για εμάς είναι σημαντικό να έχουμε πρόσβαση στην απασχόληση, να έχουμε φίλους ή να ζούμε μια ζωή χωρίς στίγμα. Η εκστρατεία #BrainLifeGoals έχει στόχο να βελτιώσει την κατανόηση από τη κοινωνία των νευρολογικών συνθηκών και να μειώσει τις σχετικές προκαταλήψεις. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην εκστρατεία #BrainLifeGoals στέλνοντας τα δικά...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και παραγωγικότητα

Οι 5 πιο λάθος τρόποι που κινητοποιείτε τον εαυτό σας από την Tamara Rosier, PH.D.   Πολλοί από εμάς με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ ή ΔΕΠ) έχουμε λιγότερο αξιόπιστη πρόσβαση στον προμετωπιαίο λοβό μας (prefrontal cortex PFC) που διαχειρίζεται όλες τι λεπτομέρειες της ζωής μας, από ό,τι οι νευροτυπικοί άνθρωποι. Πρόκειται για έναν ήρεμο, λογικό βοηθό (κάτι σαν μπάτλερ)...

Περισσότερα...

ΔΕΠ-Υ στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής που έγινε στις  18-21 Απριλίου 2019 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο κύριος Ζαχαρίας Στεφανάκης, Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής, Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, Τμηματάρχης Υγειονομικής Υποστήριξης παρουσίασε το ισχύον καθεστώς και τις προοπτικές για τη ΔΕΠ-Υ στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ευχαριστούμε για την αποστολή της περίληψης της ομιλίας του. Η ΔΕΠ-Υ είναι η συχνότερη νευροαναπτυξιακή διαταραχή της παιδικής ηλικίας...

Περισσότερα...

Γυναίκες με ΔΕΠΥ

Η ΔΕΠΥ στις γυναίκες και ο κίνδυνος της συναισθηματικής απόσυρσης από την Elizabeth Broadbent Η ΔΕΠΥ και η συναισθηματική απόσυρση – η απομάκρυνση από φίλους, ξένους και αγαπημένους τους - συχνά συμβαδίζουν. Η απόσυρση είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που πολλές γυναίκες με ΔΕΠΥ μαθαίνουν από μια ζωή γεμάτη απόρριψη, απογοήτευση και εκφοβισμό. Η διακοπή αυτής της ανθυγιεινής συνήθειας δεν είναι εύκολη -...

Περισσότερα...

Πώς να μετατρέψουμε σε θετική ενέργεια τ…

Γιατί νιώθουμε τόσο έντονα - και πως να το ξεπεράσουμε Έρευνες δείχνουν ότι άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) βιώνουν εντονότερα τα συναισθήματα της απογοήτευσης, της ανυπομονησίας, του θυμού και της ευερεθιστότητας. Ακολουθούν κάποιες στρατηγικές για να ρυθμίσουμε τις υπερβολικές συναισθηματικές μας αντιδράσεις στις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες, ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε πιστοί στους στόχους μας και να...

Περισσότερα...

Ανάβαλε λιγότερα, κάνε περισσότερα, νιώσ…

Είτε φοβάστε την κριτική, είτε δεν αντιλαμβάνεστε πως πέρασε ο χρόνος, είτε έχετε πελαγώσει με την ατελείωτη to do λίστα, η αναβλητικότητα είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει τους περισσότερους με ΔΕΠΥ. Μάθετε τρεις κοινούς λόγους για τους οποίους χρονοτριβούμε, και δοκιμάστε αυτές της τεχνικές για να ξεκινήσετε και να τελειώσετε δυνατά. Πώς μπορώ να σταματήσω να αναβάλω;Ως coach σε άτομα με...

Περισσότερα...

Συνέντευξη της Lisa Joy Tuttle για τη ΔΕ…

Μια ζωή γεμάτη απογοητεύσεις χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω.   Οι προθεσμίες που χάνονται στο παρά πέντε, η αποδιοργάνωση του μυαλού, η προσπάθεια που καταβάλλεται για τα πάντα. Η Lisa Joy Tuttle είχε καλούς βαθμούς, αλλά μόνο εκείνη ήξερε με τι κόστος. «Πάντα ένιωθα πολύ άγχος», δηλώνει. «Έπρεπε να δουλεύω σκληρά για να μην μένω πίσω.» Ένα μόλις χρόνο πριν από...

Περισσότερα...

Γιατί συχνά η ΔΕΠ-Υ δεν διαγιγνώσκεται π…

«Αφήνοντας πίσω τη ρουτίνα και τη δομή του σχολείου, τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ κάποιες φορές γίνονται πιο φανερά» Οι λόγοι για τους οποίους η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ μπορεί να καθυστερήσει πολύ, μέχρι την ενηλικίωση του ατόμου, είναι ποικίλοι. Πρώτα απ’όλα το στίγμα: «Είναι ένα άτομο που φαίνεται να μην προσπαθεί αρκετά.. είναι θέμα συμπεριφοράς.’Όμως στην πραγματικότητα είναι θέμα σύνδεσης των τμημάτων...

Περισσότερα...

Εκτελεστικές λειτουργίες στους ενήλικες

Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά είναι η παρορμητικότητα. Η παρορμητική δράση και ομιλία μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα στη ζωή μας. Όσο μεγαλώνουμε, είναι αναμενόμενο να αυτορυθμιζόμαστε. Στο βιβλίο "Taking Charge of Adult ADHD", ο Δρ. Russell Barkley περιγράφει την ΔΕΠΥ ως πρόβλημα με τρία σκέλη, συμπεριλαμβανομένης της κακής αναστολής, του ανεπαρκούς αυτοελέγχου...

Περισσότερα...

Η σχέση με τα οιστρογόνα

Επιτέλους οι γυναίκες στο επίκεντρο Η ΔΕΠ-Υ συμβαίνει περίπου σε ποσοστό 4.4% των ενήλικων, με τη συχνότητα στις γυναίκες να πλησιάζει περίπου αυτή των αντρών.1,2 Έτσι τώρα η ΔΕΠ-Υ διαγιγνώσκεται σε εκατομμύρια γυναίκες παγκόσμια. Παρόλα αυτά, ορισμένες γυναίκες λαμβάνουν μια εκτενή αξιολόγηση που χρειάζεται για να σκιαγραφήσει και να περιγράψει την πλήρη διάταξη των συμπτωμάτων όπως αυτά εμφανίζονται, συμπεριλαμβανομένων των νοητικών και...

Περισσότερα...

Γυναίκες με ΔΕΠ-Υ

Η διαφορετική εικόνα Μερικές μελέτες εκτιμούν ότι ποσοστό 50% έως 75% των κοριτσιών με τη διαταραχή ξεφεύγουν της διάγνωσης και πολλά κορίτσια με ΔΕΠ-Υ υποφέρουν σιωπηλά ενώ δεν τα καταφέρνουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Μια μελέτη του 2005 που εξετάζει τις διαφορές μεταξύ των φύλων στη ΔΕΠΥ βρήκε υψηλότερα ποσοστά «εναντιωματικής διαταραχής» και «διαταραχής της συμπεριφοράς» στους άνδρες και υψηλότερα ποσοστά...

Περισσότερα...

Πώς είναι για σένα η ΔΕΠΥ;

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ ADHD Hellas στο πλαίσιο του παγκόσμιου μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη διαταραχή ετοιμάζει μια βραδιά stand up comedy για τη ΔΕΠΥ την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017.Σας προσκαλούμε να απαντήσετε σε μια, περισσότερες ή και όλες τις ερωτήσεις που θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο για να μας βοηθήσετε να φτιάξουμε μια παρουσίαση της ΔΕΠΥ.Οι...

Περισσότερα...

Ομάδα ενηλίκων με ΔΕΠΥ στη Κρήτη

Η ομάδα υποστήριξης ατόμων με ΔΕΠΥ, έχει σαν σκοπό να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να μάθουν πώς μπορούν να οργανωθούν καλύτερα σε θέματα χώρου, χρόνου, εγγράφων, λογαριασμών και καθημερινών προκλήσεων της ΔΕΠΥ. Επίσης ασχολείται με ζητήματα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Οι συναντήσεις θα γίνονται σε μηνιαία βάση, μία Κυριακή τον μήνα, τις ώρες 18.00-20.00 σε χώρο του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανιών...

Περισσότερα...

Ομαδικό πρόγραμμα παρέμβασης για ενήλικε…

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος για ενήλικες με ΔΕΠΥ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικα άτομα διαγνωσμένα με ΔΕΠ/Υ και στοχεύει, μέσω ψυχοεκπαίδευσης και τεχνικών, στη βελτίωση των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα, καθώς και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, προκειμένου να χειρίζονται αποτελεσματικότερα τις καθημερινές προκλήσεις. Ειδικότερα, δίδεται έμφαση σε τομείς στους οποίους, σύμφωνα με τη διεθνή...

Περισσότερα...

FAST MINDS

 Θριαμβεύστε με το FAST MINDS   από τους Craig Surman, MD, και Tim Bilkey, MD, με την Karen Weintraub Συχνά, όταν οι κλινικοί επιστήμονες διαγιγνώσκουν τη ΔΕΠΥ, αναζητούν προφανή προβλήματα όπως μια απόλυση από τη δουλειά ή κακούς βαθμούς στο σχολείο. Αλλά αυτή η επικέντρωση στις εξωτερικές συνέπειες δεν θίγει το ζήτημα του πώς είναι να ζει κανείς με αυτά τα δεδομένα...

Περισσότερα...

Ομάδα ενηλίκων με ΔΕΠΥ

  Τον Σεπτέμβριο θα συνεχίσει η ομάδα ενηλίκων με ΔΕΠΥ τις συναντήσεις της. Για συμμετοχή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο info@adhdhellas.org.  

Περισσότερα...

Για όσους αμφισβητούν τη ΔΕΠΥ

Έχετε κουραστεί να ακούτε ότι δεν υπάρχει ΔΕΠΥ ή ότι είναι με κάποιο τρόπο είναι δικό σας λάθος το ότι έχετε τη διαταραχή; Όταν οι διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι «ειδικοί» εκφράζουν την άποψή τους, είναι πολύ δύσκολο να τους πείσει κανείς για την αλήθεια: ότι δηλαδή η δημόσια συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη της ΔΕΠΥ έχει ήδη λήξει! Οι επικρατεστεροι ιατρικοί, ψυχολογικοί και...

Περισσότερα...

Ομάδα υποστήριξης ενηλίκων

ΕΝΑΣ ΦΙΛΙΚΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΠΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. Δυσκολεύεστε στην οργάνωση και στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων; Ξεχνάτε ραντεβού ή υποχρεώσεις; Έχετε κακή αίσθηση χρόνου και πολλά μισοτελειωμένα projects; Χάνετε τα πράγματα σας; Αναβάλετε και αποφεύγετε εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση; Βαριέστε εύκολα; Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι η συχνότερη νευροναπτυξιακή Διαταραχή. Ξεκινάει στη παιδική ηλικία και όταν επιμένει στην ενήλικη ζωή δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. Το...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και οργάνωση: Ο κανόνας του 80/20

Εκμεταλλευτείτε την υπερεστίαση (hyperfocusing)! Ο κανόνας του 80/20 μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη ΔΕΠΥ.Αυξήστε την παραγωγικότητα μεγιστοποιώντας την ικανότητά σας για υπερεστίαση. Οι περισσότεροι από εσάς μάλλον γνωρίζετε ήδη τον κανόνα 80/20. Δηλαδή, τον κανόνα που θέλει το 80% των αποτελεσμάτων σας να προκύπτει από το 20% των προσπαθειών σας. Το αντίστροφο με το 80% των προσπαθειών σας...

Περισσότερα...

Δέκα μύθοι για τη ΔΕΠΥ

Στο βιβλίο του, ο DR. THOMAS E. BROWN πραγματεύεται πολλούς από τους «επικρατούντες μύθους, τις εσφαλμένες υποθέσεις για τη ΔΕΠΥ που εξακολουθούν να ισχύουν για τους περισσότερους ανθρώπους και ορισμένους επαγγελματίες». Στο πρώτο κεφάλαιο, απαριθμεί τριάντα πέντε από αυτούς τους μύθους και στη συνέχεια συνοψίζει τα επιστημονικά δεδομένα που τους καταρρίπτουν. Αφιερώνει το υπόλοιπο βιβλίο σε πιο ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία...

Περισσότερα...

Όταν η αποδοκιμασία οδηγεί σε συντριβή

Για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τα προβλήματα της ΔΕΠΥ πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς να επεξεργαστείτε το συναίσθημα. Οι ερευνητές έχουν αγνοήσει το συναισθηματικό στοιχείο της ΔΕΠΥ, επειδή αυτό δε μπορεί να μετρηθεί. Ωστόσο, η συναισθηματική αποδιοργάνωση είναι αυτή που έχει τις μεγαλύτερης επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου, σε οποιαδήποτε ηλικία. Για παράδειγμα: Σχεδόν ο καθένας που έχει ΔΕΠΥ απαντά με...

Περισσότερα...

Οδηγός επιβίωσης ενηλίκων με ΔΕΠΥ:Ζώντας…

Η διαχείριση της καθημερινότητας είναι μια πρόκληση πια για όλους μας. Πόσο μάλλον για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ που δυσκολεύονται στη μνήμη, στην οργάνωση, στη διαχείρηση του χρόνου τους, στη συγκέντρωση και την κινητοποίηση, που απογοητεύουν συχνά τους εαυτούς τους και τους άλλους, υποφέροντας ακόμα πιο συχνά από χαμηλή αυτοπεποίθηση, κατάθλιψη, άγχος, εθισμούς, κτλ. Μια γενική συμβουλή από την ειδικό της...

Περισσότερα...

Το σημαντικότερο που έμαθα προσπαθώντας …

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΔΕΠΥ δυσκολεύει κάθε πτυχή της ζωής. Επειδή η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας μειώνει τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, τα άτομα που την έχουν παλεύουν κυριολεκτικά να επεξεργαστούν πληροφορίες, να δώσουν προσοχή και να ιεραρχήσουν αυτά που πρέπει να κάνουν. Φυσικά, αυτό τα επηρεάζει τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι. Παράλληλα παλεύουν με τη ναυαγισμένη...

Περισσότερα...

Οδηγός επιβίωσης ενηλίκων με ΔΕΠΥ:Το ψυχ…

Μεγαλώνοντας με ΔΕΠΥ, ιδιαίτερα αν αυτή μείνει αδιάγνωστη, συσσωρεύονται συγκεκριμένα συναισθήματα, και υιοθετούνται αμυντικοί τρόποι σκέψεις και συμπεριφοράς. Θα αναφερθούμε σε αυτά που σας προβληματίζουν και σας δυσκολεύουν στη διαχείριση της καθημερινότητας, ώστε να μπορείτε να τα αναγνωρίζετε και να τα διαχειρίζεστε διαφορετικά. Άγχος Είναι φυσικό να αγχώνεστε περισσότερο από άλλους ανθρώπους λόγω της ΔΕΠΥ. Όταν από αφηρημάδα σας ξεφεύγουν πράγματα, χάνετε σημαντικά...

Περισσότερα...

Κριτήρια ΔΕΠΥ στους Ενήλικες: Μήπως έχω …

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΔΕΠΥ συναντάται στο 4% περίπου των ενηλίκων. Αν αυτό το ερώτημα προκύπτει στην ενήλικη ζωή, σημαίνει ότι δεν πήρες διάγνωση όταν έπρεπε. Το πιθανότερο, επομένως, είναι ότι πέρασες μια δύσκολη παιδική ηλικία, έχοντας παράλληλα δεχθεί αρνητικούς χαρακτηρισμούς σε σχέση με τις επιδόσεις ή τη συμπεριφορά σου. Διερεύνησέ το. Ανάτρεξε στα παρακάτω χαρακτηριστικά. Αν αρκετά απ' αυτά...

Περισσότερα...

Είναι ΔΕΠΥ ή Εμμηνόπαυση;

Έχετε μια κάποια ηλικία και ξαφνικά η μνήμη σας παρουσιάζει τόσα πολλά κενά, που, όπως λένε οι ειδικοί, « ο εγκέφαλος σας γίνεται σαν Eλβετικό τυρί». Χάνετε πράγματα, βυθίζεστε στις σκέψεις σας, σας διασπά ακόμη και ο χτύπος της καρδιάς σας! Γυναίκες με διαγνωσμένη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) πανικοβάλλονται κάποιες φορές και ανησυχούν για την επιδείνωση των συμπτωμάτων...

Περισσότερα...

Είμαι ενήλικος και υποψιάζομαι ότι έχω Δ…

Η ΔΕΠΥ είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία ξεκινάει στην παιδική ηλικία αλλά δεν τελειώνει με την ενηλικίωση. Περίπου 70% των παιδιών με ΔΕΠΥ πληρούν τα κριτήρια στην εφηβεία και 66% πληρούν τα κριτήρια στην ενήλικο ζωή. Καθώς η ΔΕΠΥ είναι μια κληρονομική διαταραχή, είναι πολύ πιθανό γονείς παιδιών που διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ να έχουν και οι ίδιοι ΔΕΠΥ, αλλά...

Περισσότερα...

Τα μυστικά ενός εγκέφαλου με ΔΕΠΥ

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έτσι νευρολογικά εξοπλισμένοι, ώστε να μπορούν να καθορίσουν τι είναι σημαντικό και να κινητοποιηθούν για να το κάνουν, ακόμη κι αν το θέμα δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Υπάρχουμε όμως κι εμείς οι υπόλοιποι που έχουμε Διάσπαση Προσοχής. Η ΔΕΠΥ είναι μια συγκεχυμένη, αντιφατική, ασυνεπής και απογοητευτική κατάσταση. Μπορεί ακόμη και να συντρίψει τους ανθρώπους που ζουν με...

Περισσότερα...

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε...

“Πως τα καταφέρνουν οι άλλοι και είναι τόσο οργανωμένοι; Οργανωμένοι με το χρόνο τους, οργανωμένοι με τα πράγματά τους… Εγώ είμαι συνέχεια στο τρέξιμο, δεν τελειώνω τίποτα (δεν αρχίζω και με κάτι σημαντικό εδώ που τα λέμε), χάνω συνέχεια προθεσμίες, ραντεβού και πράγματα και συχνά τελειώνει η μέρα μου και είμαι εξουθενωμένος, χωρίς να έχω καταφέρει τίποτα από αυτά που...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ στους ενήλικες και πως αντιμετωπίζε…

Χωρίς καμία αμφιβολία, η ζωή είναι πιο δύσκολη με τη Διαταραχή της Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μιας από τις «πιο συχνές νευροβιολογικές διαταραχές που δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την πρόσφατη διάλεξή του, στην Αθήνα, ο Dr. Ari Tuckman με θέμα τη ΅ΔΕΠΥ στους ενήλικες και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί΅. Σας μεταφέρουμε ορισμένα σημαντικά σημεία της...

Περισσότερα...

Στυλοβάτης υπό κατάρρευση

Διπλή βάρδια στο τιμόνι... Η εκτελεστική γυναίκα... Στρατηγός και διαχειριστής με το ζόρι... Στο τιμόνι χωρίς φρένα... Σύντροφοι σε υπερωρία...   Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους που θα μπορούσαν να περιγράψουν το πώς νιώθει το ταίρι ενός ατόμου με ΔΕΠΥ. Σαν ο σύντροφός του να αδιαφορεί για αυτόν, σαν να μη τον σκέφτεται, ή απλά σαν να είναι τελικά ένα χαζό, τεμπέλικο ή εγωκεντρικό...

Περισσότερα...

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια