fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένα ανοιχτό γράμμα στον σύζυγό μου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)

αγαπημενε μου αντρα

Εγώ έχω ΔΕΠΥ. Εσύ δεν έχεις. Δεν μιλάμε πάντα την ίδια γλώσσα, και δεν φταίει κανείς – αλλά παρόλα αυτά είναι ένας φραγμός για τη σχέση μας.

Εδώ είναι 27 ειλικρινή αιτήματα που δεν μπορώ πάντα να διατυπώσω με σαφήνεια, οπότε στα γράφω εδώ.

  1. Σε παρακαλώ μην με κατακρίνεις. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να μάθεις να αγαπάς κάποιον με ΔΕΠΥ, αλλά κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ – προσπαθώ πολύ σκληρά να σε κάνω ευτυχισμένο, και για να κυλάνε τα πράγματα ομαλά στο σπίτι μας.
  2. Σε παρακαλώ να ξέρεις ότι όταν φέρομαι αποφασισμένα, είμαι πιθανότατα γεμάτη αμφιβολίες.
  3. Σε παρακαλώ να ξέρεις ότι τα κηρύγματα δεν δουλεύουν.
  4. Σε παρακαλώ να παραμένεις προσγειωμένος, όταν εγώ φέρομαι παρορμητικά.
  5. Χρειάζομαι χώρο για να αναπτυχθώ. Σε παρακαλώ δώσε μου χώρο για να μεγαλώσω, σαν ένα παρτέρι με μαργαρίτες στον κήπο. Θα ανθίσω, αλλά μπορεί να πάρει λίγο καιρό.
  6. Σε παρακαλώ μη μου βάζεις ταμπέλες και μην με κοιτάς με αγανάκτηση. Απλά δώσε μου μια αγκαλιά και πες μου ότι μπορώ να το κάνω.
  7. Μην ξεχνάς όλα τα πράγματα που αγαπάς σε μένα – ειδικά όταν δεν είναι τόσο εμφανή.
  8. Να ξέρεις ότι η αναβλητικότητά μου είναι στρατηγική επιβίωσης. Δεν μπορώ να προετοιμάσω, να σχεδιάσω, ή να οργανώσω λίστες εκ των προτέρων χωρίς να νιώσω αγχωμένη και πιεσμένη. H προετοιμασία της τελευταίας στιγμής φέρνει διαύγεια και συγκέντρωση.
  9. Hκατανόηση μου για εσένα και την οικογένειά μας πηγάζει από τις συνδέσεις του ΔΕΠΥ εγκεφάλου μου. Η καρδιά μου νιώθει την κάθε σου ανάσα, τον κάθε σου σφυγμό, την κάθε σου ανάγκη και επιθυμία. Και, εν μέρει, ευχαριστώ την ΔΕΠΥ γι’ αυτό.
  10. Μπορώ να διαβάσω τη σκέψη, οπότε πρόσεχε τι σκέφτεσαι. Οι σιωπηλές σου σκέψεις μεταδίδονται δυνατά και καθαρά.
  11. Δεν μπορώ να επιστρέψω από τους περισπασμούς, έτσι όπως το κάνεις εσύ. Τηλεφώνημα. Πίσω στη δουλειά. Email. Πίσω στη δουλειά. Διάλειμμα για καφέ. Συνέχεια και πάλι. Μακάρι να μπορούσα, αλλά ο χρόνος ανταπόκρισής μου είναι πιο αργός από τον δικό σου. Όπως ακριβώς ένα φυσικό αντανακλαστικό, αυτό είναι το αντανακλαστικό του εγκεφάλου μου.
  12. Ζηλεύω απόλυτα τα «0» εισερχόμενα μηνύματα σου στο μειλ. Τα δικά μου είναι πάνω από 12.000- κι αυτό στον ένα από τους τρεις λογαριασμούς. Ξεμένει ποτέ το iCloudαπό χώρο; Αν οι μηχανικοί του είχαν ΔΕΠΥ, θα ήταν ατελείωτο.
  13. Θα γεμίζω πάντα τη ζωή σου με εκπλήξεις και ενθουσιασμό (το καλό είδος).
  14. Αν δείχνω αδιάφορη, αφηρημένη, ή αγενής, είναι πιθανότατα γιατί το μυαλό μου είναι υπερσυγκεντρωμένο σε κάτι άλλο. Αν ασχολούμαι σοβαρά με κάποια εργασία, δεν μπορώ να σκεφτώ ή να μιλήσω για κάτι άλλο. Είμαι τόσο βαθιά συγκεντρωμένη, που δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ να πω, είμαι απασχολημένη τώρα, μπορείς να καλέσεις αργότερα; Σε παρακαλώ να ξέρεις ότι δεν έχω σκοπό να δείχνω απαθής και απόμακρη.
  15. Παρά την ένταση και τα σχόλιά μου, υπάρχουν στιγμές που δεν μπορώ να μεταδώσω ακριβώς το πώς νιώθω. Υπάρχει τόση δράση, που μου παίρνει κάποια ώρα να ξεκαθαρίσω και να οργανώσω τις σκέψεις μου.
  16. Είμαι σκληρή και ανθεκτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζομαι την αγάπη και την υποστήριξή σου. Είμαι δυνατή όταν φτάνω στα όρια μου. Ακόμα και το λάστιχο όμως σπάει όταν η πίεση είναι πολύ μεγάλη και πολύ συχνή.
  17. Έχω οξυμένες αισθήσεις. Νιώθω μια υπερβολική εκδοχή από κάθε τραχύ ύφασμα, ζάρα στα σεντόνια, συρρικνωμένη κάλτσα. Κάποιες φορές νιώθω ωραία με μια αγκαλιά άλλες φορές νιώθω ότι πνίγομαι.
  18. Μερικές φορές είμαι υπερβολικά σαρκαστική. Αυτός είναι ο τρόπος να ελαφραίνω το σκοτάδι στο μυαλό μου. Σε παρακαλώ συγχώρεσε με.
  19. Προσπαθώ πολύ σκληρά. Αυτό που είναι εύκολο για σένα είναι μεγάλη προσπάθεια για μένα. Οι πιο απλές δουλειές που για σένα περνάνε εύκολα σαν αεράκι, κάνουν το μυαλό μου να γυρίζει σαν τυφώνας. Εσύ γυμνάζεσαι, βγάζεις βόλτα το σκύλο, ετοιμάζεις το μεσημεριανό σου, πηγαίνεις στον οδοντίατρο, καλείς τον κηπουρό, αντιμετωπίζεις τα οικογενειακά προβλήματα και υποστηρίζεις τους συναδέρφους σου. Εν τω μεταξύ εγώ κάθομαι στο σπίτι και γράφω. Συγκεντρώνομαι τόσο που ξεχνάω να αγοράσω τα φάρμακα. Αποφεύγω να στείλω τις ευχαριστήριες κάρτες. Ο σκύλος μου υπενθυμίζει πότε πρέπει να βγει έξω.
  20. Μερικές φορές όταν νομίζεις ότι σου μιλάω, στην πραγματικότητα επεξεργάζομαι προφορικά αυτά που συμβαίνουν στο μυαλό μου έτσι ώστε να προσπαθήσω να ξεπεράσω κάποιο πρόβλημα.
  21. Τα «θέλω» μου είναι πολύ δυνατά. Καθοδηγούν τις επιλογές μου και μπερδεύουν τις προτεραιότητές μου. Όταν μου κολλάει κάποια σκέψη, κάποιο όραμα, κάποια ιδέα ή λέξη, πρέπει να την βγάλω από μέσα μου και να την αφήσω να ακουστεί και να αναπτυχθεί.
  22. Το ξέρω ότι με αγαπάς. Κι εγώ με αγαπώ. Μ’ αρέσει ο εαυτός μου.
  23. Προσπαθώ να αξιοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερο το κάθε λεπτό. Γι’ αυτό προσπαθώ πάντα να χωρέσω κάτι ακόμα.
  24. Ξύπνημα. Σπριντ από την εξώπορτα για τρέξιμο. Ντους. Να ετοιμάσω πρωινό. Να βγάλω βόλτα το σκύλο. Να είμαι στη δουλειά στην ώρα μου. Το να καταφέρω αυτήν την αλληλουχία; Δεν θα μου συμβεί.
  25. Όταν δείχνω ήρεμη, το πιο πιθανό είναι ότι μέσα μου γίνεται αγώνας δρόμου. Υπάρχει σχεδόν πάντα μια γρήγορη ενέργεια που κυλάει στις φλέβες μου μια φωτιά που δεν μπορώ να σβήσω.
  26. Σε παρακαλώ μην με πιέζεις υπαγορεύοντας μια λίστα από σημαντικές δουλειές ή προτεραιότητες του σπιτιού. Λίστες-πολυβόλα δεν μένουν στο μυαλό μου. Ακόμα και όταν μου μιλάς ευγενικά, ακούω μόνο τα δύο πρώτα πράγματα στη λίστα. Αν είναι πριν τις 9 το πρωί, δεν ακούω ούτε αυτά.
  27. Το ότι σε παντρεύτηκα ήταν η πιο έξυπνη επιλογή που έκανα ποτέ. Το ότι μεγαλώνουμε μαζί δεν είναι εύκολο, σίγουρα όμως προσφέρει ικανοποίηση.

Πηγή

Μετάφραση: Ευγενία Ραφτοπούλου, Φοιτήτρια Χημικών Μηχανικών