fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδηγός Δώρων για Ενήλικες με ΔΕΠ-Υ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Οδηγός Δώρων για Ενήλικες

Διασκεδαστικές ιδέες για δώρα σε ενήλικες με ΔΕΠ-Υ. Οι παρακάτω ιδέες περιλαμβάνουν δώρα που μπορεί να μας ανακουφίζουν από τον εγκλεισμό της  πανδημίας, απλοποιούν την δουλειά από το σπίτι, υποστηρίζουν στόχους γυμναστικής και καταπολεμούν το στρες και την κόπωση.

1. Στατικό Ποδήλατο με επιφάνεια Η/Υ

Δεν χρειάζεσαι ένα ακριβό ποδήλατο ή ένα ποδήλατο δρόμου για να «χτίσεις» μία υγιεινή συνήθεια ποδηλασίας αυτόν τον χειμώνα. Ένα σχετικά φθηνό στατικό ποδήλατο μπορεί να εγγυάται μία απαιτητική αλλά φιλική προς τις αρθρώσεις καρδιακή προπόνηση από την άνεση του σπιτιού σου. Και για αυτούς που συγκεντρώνονται καλύτερα εν κινήσει, μπορούν να επιλέξουν ένα ποδήλατο που να περιλαμβάνει μία αποσπώμενη επιφάνεια εργασίας έτσι ώστε να δουλεύουν εξ αποστάσεως με έναν διαφορετικό τρόπο. Μπορείς να επιλέξεις μάλιστα, ένα ποδήλατο που να είναι εντελώς αθόρυβο και να μπορεί εύκολα να συναρμολογηθεί και να αποσυναρμολογηθεί και έτσι θα είναι ιδανικό για ένα γραφείο εντός του σπιτιού. Η οθόνη LCD σε βοηθά να παρακολουθείς και να θέτεις στόχους για την κάθε προπόνηση εμφανίζοντας την ταχύτητα, τη διάρκεια και την απόσταση της, όπως και τους καρδιακούς παλμούς και τις θερμίδες που καις κατά τη διάρκεια της άσκησης.

2. Γυαλιά που μπλοκάρουν τη Μπλε Ακτινοβολία

Όλοι μας είμαστε μπροστά σε τόσες πολλές οθόνες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε μέρα. Η υπερέκθεση στην μπλε ακτινοβολία βλάπτει τα μάτια και ενοχλεί τους ενήλικες με αισθητηριακές διαταραχές. Υπάρχουν τέτοια γυαλιά, διαθέσιμα σε διαφορετικά στυλ, τα οποία εμποδίζουν το 100% της επιβλαβούς μπλε ακτινοβολίας από υπολογιστές, κινητά και άλλες συσκευές ελαχιστοποιώντας την οπτική κόπωση και μειώνοντας τους πονοκεφάλους.

3. Στρώμα Βελονισμού

Κρατάμε συνεχώς το στρες και την ένταση στα σώματά μας. Οι ενήλικες με ΔΕΠ-Υ που είναι “συνεχώς εν κινήσει” συχνά θυσιάζουν την φροντίδα του εαυτού τους έτσι ώστε να φέρουν τα πάντα εις πέρας και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες όλων. Ξαπλώνοντας σε ένα τέτοιο στρώμα για 10-30 λεπτά κάθε μέρα ελαττώνονται με φυσικό τρόπο οι μυϊκοί πόνοι, οι εντάσεις και οι πονοκέφαλοι που συχνά μας ταλαιπωρούν. Αυτό το “κρεβάτι με καρφιά” διεγείρει τα νεύρα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος για αυξημένη ενέργεια — ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους από εμάς εργαζόμαστε εξ αποστάσεως σε άβολες καρέκλες.

4. Σάκος του Μποξ

Ποιος δεν έχει συσσωρευμένη αγανάκτηση από το 2020; Αν βρίσκεις δύσκολο τον έλεγχο των συναισθημάτων σου αυτές τις μέρες, το να γρονθοκοπήσεις ή να κλοτσήσεις έναν σάκο μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν. Μπορείς να επιλέξεις έναν σάκο που να στέκεται μόνος του, ώστε να μην χρειάζεται να σκεφτείς πώς να τον κρεμάσεις από το ταβάνι και να μην χρειάζεται να ανησυχείς αν θα πέσει, καθώς η βάση βεντουζάρει στο πάτωμα.

5. Συνδρομή Γευμάτων Από Καταστήματα Τροφίμων με «Σπιτικό Φαγητό»

Νιώθεις πελαγωμένος με την ιδέα του να προετοιμάσεις και να μαγειρέψεις για άλλη μία εβδομάδα γεύματα και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας; Μπορείς να επιλέξεις μια υπηρεσία παράδοσης γευμάτων, έτσι ώστε να εξοικονομήσεις χρόνο και ενέργεια χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσεις τις υγιεινές διατροφικές συνήθειές σου. Κάθε μερίδα γεύματος έρχεται με εύκολα βήματα, ξεκάθαρες διατροφικές πληροφορίες και συστατικά υψηλής ποιότητας — κάτι που καθιστά την υπηρεσία εντελώς βολική για τον ενήλικα με ΔΕΠ-Υ που πασχίζει να διαχειριστεί τον χρόνο του και να μείνει πιστός σε μία υγιεινή δίαιτα.

6. Κούπα Ελεγχόμενης Θερμοκρασίας

Όταν οι ενήλικες με ΔΕΠ-Υ καταπιάνονται με μία εργασία, ο χρόνος μπορεί να περάσει χωρίς να το πάρουν είδηση. Έχεις καθίσει ποτέ για να απαντήσεις σε ένα μέιλ αλλά σηκώθηκες μία ώρα αργότερα και βρήκες τον καφέ σου κρύο; Και μετά τοποθέτησες την κούπα στον φούρνο μικροκυμάτων μόνο για να την ξαναβρείς ώρες μετά — ακόμη παγωμένη και όχι πια ευχάριστη; Μπορείς να επιλέξεις μια κούπα ελεγχόμενης θερμοκρασίας, η οποία κρατά το ρόφημά σου ζεστό για 1.5 ώρα. Μπορείς ακόμη να συνδέσεις την κούπα με μία εφαρμογή στο κινητό σου για περαιτέρω εξατομίκευση. Μερικές φορές είναι τα μικρά πράγματα που φέρνουν την μεγαλύτερη χαρά.

7. Ατζέντα- Οργανωτής

Μπορείς να επιλέξεις έναν πολύχρωμο οργανωτή που να περιέχει ένθετα για στοχοθεσία, μηνιαία παραγωγικότητα, ακόμη και ωριαία προγράμματα για να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τον χρόνο σου. Μια σελίδα με αποφθέγματα και αυτοκόλλητα προσθέτει περισσότερες επιλογές για προσωποποιημένη έμπνευση και κίνητρα.

8. Συμπληρώματα Ύπνου

Οι περισσότεροι ενήλικες με ΔΕΠ-Υ δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή/και να ξυπνήσουν ή έχουν ανήσυχο και ακανόνιστο ύπνο. Αν προσθέσεις στην εξίσωση την πανδημία και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, ο καλός ύπνος είναι περισσότερο πολύτιμος και σπάνιος από ποτέ. Μπορείς να επιλέξεις, λοιπόν, συμπληρώματα ύπνου ώστε να βοηθήσουν. Περιέχουν μελατονίνη, θειανίνη και βότανα, όπως το χαμομήλι και το μελισσόχορτο, και βοηθούν στην ενίσχυση της ορμόνης του φυσικού ύπνου — μια γλυκιά εναλλακτική στα χημικά βοηθητικά ύπνου.

9. Υπενθυμίσεις Πόρτας

Ψάχνεις πάντα να βρεις τα κλειδιά σου; Έβαλες κάπου το κινητό και σπαταλάς δέκα εκνευριστικά λεπτά αναζητώντας το; Κάνε πιο εύκολη την ζωή σου με έναν «οδηγό» που θα τον κρεμάς στο πόμολο της πόρτας, όπου μπορείς να τοποθετείς όλα τα απαραίτητα αντικείμενα για εσένα, συμπεριλαμβανομένων των γυαλιών, των ωτοασπίδων, της μάσκας, και των κλειδιών σου. Χρειάζεσαι μία επιπλέον υπενθύμιση; Το χαλάκι πόρτας “Κλειδιά-Κινητό-Πορτοφόλι” τραβά το βλέμμα σου με την έντονη γραφή και εξασφαλίζει πως θα φεύγεις πάντα από το σπίτι προετοιμασμένος.

10. Βιβλίο σχετικά με την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση

Η ΔΕΠ-Υ συχνά εκδηλώνεται ως αυτοαμφισβήτηση και δυσφορία, η οποία βασίζεται στην απόρριψη. Αν πιέστηκες ψυχολογικά στην πανδημία, μπορείς να επιλέξεις ένα βιβλίο που να περιέχει συμβουλές για να ξεπερνάς εμπόδια, να χτίζεις την αυτοπεποίθησή σου και να αγαπάς τον εαυτό σου.

11. Κλωστές και Βελόνες Ραπτικής

Κάποια χόμπι διαρκούν στο πέρασμα των χρόνων αιτιολογημένα. Θέλεις να ξεκινήσεις ένα χόμπι που σε χαλαρώνει και παράγει κάτι άνετο για να δώσεις στους ανθρώπους που αγαπάς; Η ραπτική είναι μία οικονομική δραστηριότητα που σε βοηθά να βελτιώσεις τις κινητικές σου δεξιότητες και να διοχετεύσεις τη δημιουργικότητά σου. Εκτός από κουβάρια νήματος, μπορείς να βρεις και ηλεκτρονικά βιβλία για όλα τα επίπεδα – ακόμα και για αρχάριους. Με τον συνεχή βομβαρδισμό και τη διέγερση από τις ηλεκτρονικές συσκευές και τις ειδήσεις, η ραπτική είναι ένας καλός τρόπος να εκτονωθείς και να καθαρίσεις το μυαλό σου.

12. Συνδρομητική Υπηρεσία Προπονήσεων

Οι συνδρομητές έχουν κατά παραγγελία πρόσβαση σε έναν αμέτρητο αριθμό προπονήσεων: από γιόγκα και μπαλέτο ως άρση βαρών και καρδιακή άσκηση. Για τους ενήλικες που τους λείπει το έμφυτο κίνητρο και η κοινωνική διάσταση του γυμναστηρίου μια συνδρομή παρέχει μια υποστηρικτική διαδικτυακή κοινότητα από “ομάδες ευθύνης” που ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν υγιεινές ρουτίνες και αυτοπεποίθηση. Οι προπονήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν από το σπίτι σου χωρίς ακριβό εξοπλισμό και πολλές από αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν και πρόγραμμα διατροφής, ανάλογα το συνδρομητικό πακέτο.

13. Ψησταριά εξωτερικού χώρου

Είτε έχεις μία τεράστια αυλή είτε ένα μικρό αίθριο, μια ψησταριά είναι μία χιουμοριστική δικαιολογία για να συγκεντρωθείτε άτομα έξω και να αποστασιοποιηθείτε ασφαλώς. Όταν τα ταξίδια είναι περιορισμένα, το να προσκαλέσεις τους φίλους και την οικογένειά σου στην εξωτερική ψησταριά είναι το δεύτερο καλύτερο πράγμα, μετά από το να κάνετε κάμπινγκ μαζί στην άγρια φύση.

14. Θήκη για φάρμακα με καπάκι χρονόμετρο

Θυμήθηκα να πάρω τα φάρμακα μου για τη ΔΕΠ-Υ σήμερα το πρωί; Όταν κάθε μέρα μοιάζει ίδια, κάνουμε αυτή την ερώτηση ολοένα και περισσότερο συχνά. Μπορείτε να επιλέξετε μια θήκη για φάρμακα με καπάκι – χρονόμετρο, καθώς είναι μια εύκολη λύση: δείχνει αυτόματα πότε το κουτί με τα χάπια κλείστηκε τελευταία φορά, βοηθώντας στην αποφυγή λαθών στη δοσολογία και προωθώντας την ασφαλέστερη διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής. Δεν κάνει κάποιον θόρυβο και δεν υπάρχει κάτι που να χρειάζεται προγραμματισμό ή ρύθμιση, και τα καπάκια αυτά μπορούν να μεταφερθούν εύκολα.

15. Σταθμός φόρτισης πολλαπλών συσκευών

Αποτέλεσμα του να δουλεύεις εξ αποστάσεως είναι ο αυξημένος χρόνος που περνάς σε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές. Όταν η λειτουργική σου μνήμη είναι σε αδράνεια, τότε πρέπει να ψάχνεις τακτικά το σπίτι σου για χαμένα κινητά τα οποία συχνά ξεφορτίζουν. Ένας σταθμός φόρτισης σου δίνει ένα ενιαίο σημείο για να φορτίσεις όλες τις συσκευές σου ταυτόχρονα. Επιπλέον, όλα τα μέλη της οικογένειας μπορούν να φορτίζουν τις συσκευές τους παράλληλα.

Πηγή

Απόδοση: Κυριάκος Χατζηευθυμιάδης, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΟΠΑ