fbpx

Οδηγός Επιβίωσης για Φοιτητές με ΔΕΠΥ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Οδηγός Επιβίωσης για Φοιτητές με ΔΕΠΥ

ΔΕΠΥ και πανεπιστήμιο - είναι ένας τρομερός συνδυασμός. Σημαίνει συνεχιζόμενη εκτελεστική δυσλειτουργία, αλλά με πιο πολύπλοκα προγράμματα και απαιτητικά μαθήματα. Σημαίνει καθυστέρηση στην κοινωνική ωρίμανση και στις ικανότητες λήψης αποφάσεων, με πειρασμούς να καραδοκούν παντού. Εν ολίγοις, η ΔΕΠΥ και το πανεπιστήμιο σημαίνει πολύ προσπάθεια. Ακολουθούν 7 στρατηγικές από ειδικούς που σχεδιάστηκαν ειδικά για φοιτητές με ελλειμματική προσοχή - και ένα λαμπρό μέλλον.

Πρόκειται για τον κανόνα, και όχι για την εξαίρεση, οι φοιτητές με ΔΕΠΥ και άλλες μαθησιακές ιδιαιτερότητες, να αντιμετωπίζουν ακαδημαϊκές, οργανωτικές και κοινωνικές προκλήσεις στο πανεπιστήμιο. Το πιεστικό πρόγραμμα μαθημάτων, η απότομη ανεξαρτησία και η αναπόφευκτη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή αποτελούν, αναμφίβολα, σημαντική πηγή προβλημάτων. Αυτό όμως, που συνδέει όλα τα παραπάνω είναι το γεγονός ότι πολλοί έφηβοι με ΔΕΠΥ δεν αντιλαμβάνονται πώς η διάγνωσή τους θα επηρεάσει την εμπειρία τους ως φοιτητές. Μερικοί μαθητές δεν συνειδητοποιούν πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη που παρέχεται τόσο από τους καθηγητές, όσο και από τους γονείς. Άλλοι, απαρνιούνται την διαφορετικότητά τους μη θέλοντας να ξεχωρίζουν.

Η αυτογνωσία, παρ’ όλο που χρειάζεται χρόνο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη φοιτητική ζωή. Το πρώτο βήμα: επινόηση μιας «στρατηγικής επιβίωσης» για το πανεπιστήμιο.

Επομένως, σε αυτό το άρθρο προσφέρεται μια 7-μερής στρατηγική για τους φοιτητές με ΔΕΠΥ και άλλες μαθησιακές ιδιαιτερότητες. Όλα τα παρακάτω βασίζονται σε συμβουλές εμπειρογνωμόνων.

 

 1. Πώς να επιλέξετε τα σωστά μαθήματα
 2. Πώς να εφαρμόσετε ένα οργανωτικό σύστημα
 3. Πώς να αναπτύξετε ένα ισχυρό πλάνο μελέτης
 4. Πώς να επικεντρωθείτε στα σωστά σημεία
 5. Πώς να εξομαλύνετε τη χρήση της φαρμακευτικής σας αγωγής
 6. Πώς να λάβετε υποστήριξη από το πανεπιστήμιο
 7. Πώς να κάνετε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα σας

 

Πανεπιστημιακή Στρατηγική ΔΕΠΥ #1: Πώς να επιλέξετε τα σωστά μαθήματα

Τα μαθήματα και το πρόγραμμα σπουδών που συνήθως προτείνονται για τους νέους φοιτητές ενδέχεται να μην είναι λειτουργικά για εσάς. Ευτυχώς, οι φοιτητές έχουν την ελευθερία και την αυτονομία να επιλέγουν μαθήματα που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά τους. Αυτές τις επιλογές αξίζει να τις εξετάσετε. Στο βιβλίο της Survival Guide for College Students with ADD or LD, η συγγραφέας Kathleen G. Nadeau, Ph.D., παραθέτει αυτές τις πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές για τους φοιτητές με ΔΕΠΥ ή άλλες μαθησιακές ιδιαιτερότητες, που επιλέγουν τα μαθήματά τους:

 • Επωφεληθείτε από την έγκαιρη εγγραφή σας στα μαθήματα.
 • Μιλήστε με άλλους φοιτητές για να μάθετε ποιοι καθηγητές είναι οι καλύτεροι για ποια μαθήματα.
 • Αξιοποιήστε τις περιόδους δηλώσεων μαθημάτων, κατά την πρώτη εβδομάδα (ή δύο) του εξαμήνου, που έχετε τη δυνατότητα να προσθαφαιρέσετε μαθήματα. Αν, μετά τις πρώτες φορές που παρακολουθήσετε ένα μάθημα που δεν λειτουργεί για σας, αφήστε το και επιλέξτε ένα άλλο.
 • Μιλήστε με τους καθηγητές σας για τις γνώσεις τους σχετικά με τη ΔΕΠΥ και άλλες μαθησιακές ιδιαιτερότητες. Επιλέξτε τους πιο ενημερωμένους.
 • Εξετάστε το πρόγραμμα σπουδών κάθε μαθήματος μετά από την πρώτη παρακολούθηση και αξιολογήστε αν οι εργασίες που θα ανατεθούν είναι εφικτές και ενδιαφέρουσες για εσάς, σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο φόρτο των μαθημάτων σας.
 • Αποφύγετε τα μαθήματα με χαρακτήρα μεγάλων διαλέξεων. Αντ’ αυτού, εγγραφείτε σε μαθήματα με συχνές ομαδικές συζητήσεις, εργαστηριακού χαρακτήρα.
 • Εγγραφείτε σε περισσότερα μαθήματα από όσα χρειάζεται να πάρετε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διαγραφείτε από ένα μάθημα χωρίς να χρειαστεί να αλλάξετε ολόκληρο το πρόγραμμά σας.

 

Πανεπιστημιακή Στρατηγική ΔΕΠΥ #2: Πώς να εφαρμόσετε ένα οργανωτικό σύστημα

Πολλοί νέοι φοιτητές υποστηρίζουν ότι στο σχολείο μπορούσαν να θυμούνται τα πάντα μέσα στο κεφάλι τους χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, χρονοδιαγράμματα, συναντήσεις, εργασίες και άλλα. Γρήγορα όμως, ανακαλύπτουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μετά την τρίτη λυκείου.

Το ημερήσιο πρόγραμμα των φοιτητών διαφέρει από μέρα σε μέρα και περιλαμβάνει μεγάλα χρονικά κενά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος για την παρακολούθηση και τον προγραμματισμό του χρόνου σας είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να αποφύγετε τη σπατάλη ωρών και την απώλειας παραγωγικότητας. Παρακάτω βρίσκονται αρκετοί αποτελεσματικοί τρόποι για να έχετε υπό έλεγχο τα χρονοδιαγράμματα, τις προθεσμίες και τις εκδηλώσεις του πανεπιστημίου σας:

 • Ημερολόγια: Οι καθηγητές συνήθως δεν θα σας υπενθυμίζουν τις προθεσμίες, ενώ θα περιμένουν από εσάς να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μαθήματος και να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα σπουδών. Εκτυπώστε ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών των μαθημάτων σας τις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου εξαμήνου και σε ένα ημερολόγιο σημειώστε όλες τις σημαντικές προθεσμίες. Συμπεριλάβετε και σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως εκδηλώσεις φοιτητικών ομάδων ή παιχνίδια ποδοσφαίρου και άλλα. Έτσι βλέπετε εγκαίρως τις δύσκολες εβδομάδες που έρχονται.
 • Τεχνολογία: Προγραμματίστε υπενθυμίσεις στο κινητό σας για να παραμείνετε προσηλωμένοι στον στόχο σας. Αν έχετε την τάση να χάνετε το τηλέφωνό σας ή απλά χρειάζεστε ένα οπτικό αντίγραφο ασφαλείας, γράψτε τα πάντα σε ένα μεγάλο ημερολόγιο τοίχου ή σε κάποιον πίνακα.
 • Πανεπιστημιακή υποστήριξη: Αν κάποιος ειδικός ή δάσκαλος σας είχε βοηθήσει κατά τη διάρκεια των σχολικών σας χρόνων, ψάξτε για κάποιο αντίστοιχο είδος βοήθειας στο πανεπιστήμιο. Οι Υπηρεσίες Υποστήριξης Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές ανάγκες (δυστυχώς ελάχιστα πανεπιστήμια στην Ελλάδα τις διαθέτουν) μπορούν ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε σημαντικές εργασίες, ειδικά τις μακροσκελής εργασίες εξαμήνου. Επίσης, μερικά πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα ιδιαίτερων μαθημάτων από άλλους φοιτητές (tutoring). Μπορείτε να ξεκινήσετε την αναζήτηση από την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου σας.
 • Smartwatches: Σύμφωνα με τη Sandy Maynard, σύμβουλο ΔΕΠΥ και ιδρυτικό μέλος του Institute for the Advancement of ADHD Coachingα χάνετε όταν τα βγάζετε από τα χέρια σας.»

 

Πανεπιστημιακή Στρατηγική ΔΕΠΥ #3: Πώς να αναπτύξετε ένα ισχυρό πλάνο μελέτης

Χρειάζεται χρόνος και σκέψη για να καταλάβετε ποιος τρόπος μελέτης σας ταιριάζει καλύτερα. Δεν υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα μελέτης ειδικά για μαθητές με ΔΕΠΥ ή άλλες μαθησιακές ιδιαιτερότητες. Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την αρχή:

 • Πού μπορείτε να μελετήσετε καλύτερα και αποτελεσματικότερα; Στο δωμάτιό σας; Στη βιβλιοθήκη; Ή μήπως μελετάτε καλύτερα μόνοι σε μια καφετέρια ή στο σαλόνι;
 • Βοηθάει να κάθεστε στο ίδιο μέρος για πολλή ώρα; Τα περιστασιακά διαλείμματα από το διάβασμα για κίνηση ή γυμναστική μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την επίδοση ατόμων με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής.
 • Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για μελέτη; Η μελέτη σας είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν διαβάζετε με το φορητό σας υπολογιστή στο άδειο δωμάτιό σας; Θα προτιμούσατε να ξυπνήσετε μια ώρα νωρίτερα; Βοηθάει η άσκηση πριν το διάβασμα;
 • Πώς μαθαίνετε καλύτερα; Κατανοείτε εύκολα αυτά που διαβάζετε ή θα βοηθούσε να ακούτε ταυτόχρονα μια ηχητική τους εκδοχή; Βοηθάνε οι σημειώσεις εν ώρα μαθήματος ή θα ήταν καλύτερο να το μαγνητοσκοπείτε ή μήπως και τα δύο; Η γραφή σας βοηθάει στην απομνημόνευση ή θα ήταν καλύτερο να διδάξετε αυτό που διαβάζετε σε κάποιον άλλο;
 • Τι θα σας βοηθήσει να μείνετε συγκεντρωμένοι; Σας αποσπά την προσοχή το τηλέφωνο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είναι όντως καλή ιδέα να έχετε το τηλέφωνο συνέχεια μαζί σας; Πολλοί φοιτητές απενεργοποιούν τα τηλέφωνά τους ή δεν τα έχουν καθόλου μαζί τους στα μαθήματα. Ωστόσο, το τηλέφωνό σας ή κάποιο άλλο γκάτζετ μπορεί να φανούν χρήσιμα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Οι καλύτερες συνήθειες μελέτης δημιουργούνται με την αυτοπαρατήρηση, όμως μερικές φορές οι μαθητές με ΔΕΠΥ χρειάζονται βοήθεια για να καταλάβουν τι είναι πιο λειτουργικό για εκείνους. Η ειδικός και σύμβουλος ΔΕΠΥ, Jodi Sleeper-Triplett προσθέτει «Το πιο αποτελεσματικό σχέδιο είναι αυτό, το οποίο δημιουργείται από το ίδιο το παιδί… Λίγοι φοιτητές θέλουν να φτιάξουν το πρόγραμμά τους με τους γονείς τους. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η συμβολή κάποιου τρίτου, ενός ακαδημαϊκού συμβούλου, συμβούλου ΔΕΠΥ, ή σχολικού συμβούλου.» Ρυθμίστε αυτά τα συστήματα νωρίς, έτσι ώστε να λειτουργούν ομαλά όταν φτάσει η ώρα της εξεταστικής περιόδου.

Η υιοθέτηση της πρακτικής «βλέποντας και κάνοντας», στο πανεπιστήμιο, μπορεί να σας γυρίσει μπούμερανγκ. Πολλοί τελειόφοιτοι προειδοποιούν ότι εύκολα θα κινδυνεύσετε ακαδημαϊκά, δεδομένου των γρήγορων ρυθμών των μαθημάτων και του περιορισμένου αριθμού βαθμών που μπορείτε να κερδίσετε. Μια συμβουλή που είναι κοινή από όλους τους φοιτητές με ΔΕΠΥ και άλλες μαθησιακές ιδιαιτερότητες είναι να μην περιμένετε μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο, ώστε να αναζητήσετε και να λάβετε βοήθεια.

 

Πανεπιστημιακή Στρατηγική ΔΕΠΥ #4: Πώς να επικεντρωθείτε στα σωστά σημεία

Το πανεπιστήμιο είναι μια περιβόητη ταραχώδης περίοδος. Είναι δύσκολο να διατηρηθεί αδιάσπαστη η προσοχή στα ακαδημαϊκά δρώμενα. Για ένα μεγάλο ποσοστό πρωτοετών ο συνδυασμός της νεοαποκτηθείσας ελευθερίας και η έλλειψη επίβλεψης αποτελεί πρόβλημα. Η κοινωνικότητα επισκιάζει τη μελέτη, και έτσι μαθήματα χάνονται και οι εργασίες δεν γίνονται. Δυστυχώς, περίπου το 11% των πρωτοετών φοιτητών εγκαταλείπουν το πανεπιστήμιο λόγω αυτών των προβλημάτων.

Ωστόσο, οι φοιτητές με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται με το καλημέρα να διατηρήσουν την προσοχή τους. Η προσπάθεια που απαιτείται στο πανεπιστήμιο επιδεινώνει αυτά τα θέματα και μπορεί να καθιστά δύσκολη τη συνέχεια των σπουδών σε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζωές των φοιτητών. Χρησιμοποιήστε αυτές τις οκτώ συμβουλές ειδικών, ώστε να μείνετε συγκεντρωμένοι στις σπουδές σας:

 1. Περιορίστε το το οπτικό σας πεδίο. «Κρατήστε μπροστά σας μόνο αυτό πάνω στο οποίο εργάζεστε» - Sandy Maynard.
 2. Αφήστε ένα μήνυμα στον εαυτό σας. Αφήστε ένα σημείωμα σε εμφανές σημείο, για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας να μένει προσηλωμένος: «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να καθαρίσω το δωμάτιό μου. Θα το κάνω αύριο»- Patricia Quinn, M.D., και Nancy Ratey, Ed.M.
 3. Συγκρατήστε την κριτική σας. «Αποφύγετε την τελειομανία και την αγανάκτηση, αποφεύγοντας να κριτικάρετε τη δουλειά σας έως ότου την ολοκληρώσετε» - Christine Adamec, συγγραφέας του Moms with ADD
 4. Φτιάξτε μια λίστα. "Χρειάζονται πέντε λεπτά για να γράψετε όλα όσα πρέπει να κάνετε. Όταν οι εργασίες σας μπουν σε μία σειρά στο χαρτί, θα είναι ευκολότερο να επικεντρωθείτε σε αυτές»-Thomas Whitmore, Ph.D., και Michele Novotni, Ph.D
 5. Ζητήστε μια φιλική υπενθύμιση. «Ζητήστε από έναν φίλο που κάθεται κοντά σας στην τάξη ή στις διαλέξεις, να σας χτυπήσει ελαφρά στον ώμο αν φαίνεστε αφηρημένος.» -Khris, έφηβος συντελεστής στο A Bird’s Eye View of Life with ADD and ADHD.
 6. Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. «Η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την μακροπρόθεσμη βελτίωση της συγκέντρωσης του ατόμου» - Edward Hallowell, M.D., και John Ratey, M.D.
 7. Να γνωρίζετε τα όριά σας. «Όταν πιάσετε τον εαυτό σας να αποσυντονίζεται να είστε ειλικρινείς. Πείτε στο άτομο, με το οποίο μιλάτε, «Συγγνώμη. Μπορούμε να σταματήσουμε για ένα λεπτό;» -Alex Zeigler, A Bird’s Eye View of Life with ADD and ADHD
 8. Βάλτε στόχους. «Αν έχετε έναν στόχο που είναι ευθυγραμμισμένος με το ποιος είστε και με το τι σας ενθουσιάζει, κάνετε τα πάντα για να μην ξεφύγετε από το στόχο σας μέχρι να τον επιτύχετε.» -Michael Sandler, Success at School για το ADDitude

 

Πανεπιστημιακή Στρατηγική ΔΕΠΥ #5: Πώς να διαχειριστείτε τη φαρμακευτική αγωγή στο πανεπιστήμιο

Ως φοιτητές με ΔΕΠΥ είστε εσείς οι ίδιοι υπεύθυνοι για τη λήψη της φαρμακευτικής σας αγωγής. Για τη δημιουργία ενός πλάνου διαχείρισης μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας τα παρακάτω βήματα:

 

 1. Αποφασίστε ποιος γιατρός θα είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της φαρμακευτικής σας αγωγής. Ίσως προτιμάτε ο επιβλέπον γιατρός σας να είναι ο παιδίατρός σας, ή αν σπουδάζετε στο εξωτερικό, εξετάστε το ενδεχόμενο να αναλάβει την περίθαλψή σας κάποιος τοπικός γιατρός. Όταν τα πανεπιστήμια διαθέτουν κέντρο υγείας, τότε είναι πιθανό να μπορούν να αναλάβουν την παρακολούθησή σας. Στις περιπτώσεις αυτές όμως ίσως χρειαστεί να τους παρέχετε το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας σχετικά με την κατάστασή σας.
 2. Επανεκτιμήστε τη δοσολογία που λαμβάνετε. Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σας χρόνων, συχνά η προσοχή που χρειάζεται να δίνετε στα πάντα αυξάνετε, άρα συχνά, φοιτητές ανακαλύπτουν ότι πρέπει να αλλάξουν τη δοσολογία τους ή ακόμα και τα φάρμακά τους. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων, θα ήταν ωφέλιμη μια συνάντηση με τον γιατρό σας, ώστε να καθορίσετε ένα νέο πλάνο για τη λήψη της φαρμακευτικής σας αγωγής σύμφωνα με τις νέες ιατρικές σας ανάγκες.
 3. Σχεδιάστε ένα σύστημα για να θυμάστε να παίρνετε τα φάρμακά σας και να ανανεώνετε τις συνταγές σας. Όταν επιλέγετε το φαρμακείο που θα σας εξυπηρετεί, ρωτήστε αν προσφέρουν υπηρεσίες υπενθύμισης. Μερικοί φοιτητές εξασκούνται στη διαχείριση της αγωγής τους πριν φύγουν για σπουδές. Οι περισσότεροι όμως, πρέπει να αναπτύξουν άμεσα αυτή την ικανότητα. Τα έξυπνα ρολόγια (smartwatches), οι εφαρμογές και οι υπενθυμίσεις στα κινητά είναι σωτήρια. Σκεφτείτε να συνεργαστείτε με κάποιον σύμβουλο ή coach για να το καταφέρετε.
 4. Σκεφτείτε ένα εναλλακτικό πλάνο για την αποθήκευση φαρμάκων: Αν χάσετε το φάρμακό σας, οι περισσότεροι γιατροί δεν θα σας το αντικαταστήσουν αμέσως, καθώς αποτελεί ελεγχόμενη ουσία. Μπορεί να το κλειδώσετε κατά λάθος σε κάποιο ντουλάπι, είτε να χάσετε την τσάντα σας με αυτό μέσα. Συζητήστε με τους γονείς ή το γιατρό σας για να δημιουργήσετε ένα πλάνο αποθήκευσης και αντικατάστασης φαρμάκων.

 

Πανεπιστημιακή Στρατηγική ΔΕΠΥ #6: Πώς να λάβετε υποστήριξη από το πανεπιστήμιο

Ας πάρουμε για παράδειγμα τις ΗΠΑ, στην περίπτωση των οποίων, σύμφωνα με τη Susan Yellin, ESQ, ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του Κέντρου για τις Μαθησιακές Διαφορές (Center for Learning Differences), είναι ευθύνη του ίδιου του φοιτητή να μπορέσει να λάβει υποστηρικτικές υπηρεσίες, και όχι η σχολή του. Προσθέτει επίσης ότι "Ωστόσο, [τα πανεπιστήμια] οφείλουν να συμμορφωθούν με τον Νόμο περί Φοιτητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, που αναφέρει ότι μπορεί να λάβει υποστηρικτικές υπηρεσίες κάθε άτομο με μία ή περισσότερες αναπηρίες που περιορίζουν σημαντικά μία ή περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες (συμπεριλαμβανομένων των μαθησιακών δυσκολιών και άρα της ΔΕΠΥ). Στην Ελλάδα ο νόμος 3699/2008 δυστυχώς δεν απευθύνεται (ακόμα) σε φοιτητές στην Ελλάδα, αλλά παρόλα αυτά είναι χρήσιμός να τον γνωρίζεται. Αν σπουδάζετε στο εξωτερικό, φροντίστε να ενημερωθείτε για τα δικαιώματα σας. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχετε δικαίωμα στην υποστήριξη από το εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Στην περίπτωση αυτή, όποιος θα ήθελε να αξιοποιήσει την παραπάνω νομοθεσία μπορεί να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

 

 1. Συγκεντρώστε τα απαραίτητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των διαγνώσεων σας και το σχολικό σας ιστορικό.
 2. Ενημερωθείτε για τη ΔΕΠΥ σας και πώς αυτή σας επηρεάζει. Μελετήστε τα έγγραφα αξιολόγησής σας. Μιλήστε με τους γονείς σας και το άτομο που σας διέγνωσε. Κατανοήστε τι ήταν αυτό που σας βοήθησε κατά τη διάρκεια των σχολικών σας χρόνων.
 3. Εξασκήστε το να μιλάτε για τη διαταραχή σας. Μία καλή πρακτική θα ήταν να γράψετε για αυτή με δικά σας λόγια.
 4. Επικοινωνήστε με το γραφείο για άτομα με ειδικές ανάγκες του πανεπιστημίου σας. Μάθετε τι χρειάζεται να κάνετε για να λάβετε υποστηρικτικές υπηρεσίες από το πανεπιστήμιο.
 5. Προγραμματίστε μια συνάντηση για να καθορίσετε ποιες θα είναι αυτές οι υπηρεσίες. Μπορείτε να προετοιμαστείτε κάνοντας στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως: «Τι σε δυσκολεύει περισσότερο στα μαθήματά;» Ή «Τι ήταν αυτό που σε βοήθησε στο λύκειο;» Βρείτε ποιες είναι οι διευκολύνσεις που παρέχονται στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου και αν το αίτημά σας απορριφθεί ρωτήστε αν μπορεί να γίνει ένσταση.
 6. Ενημερωθείτε για το ποιες είναι οι επιτρεπόμενες διευκολύνσεις που μπορούν να γίνουν για εσάς και κρατήστε σημειώσεις ή μαγνητοσκοπήστε τις σχετικές συναντήσεις.
 7. Συζητήστε με τους καθηγητές σας, οι οποίοι θα ειδοποιηθούν για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που θα πρέπει να σας παρέχουν.
 8. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Οι διευκολύνσεις αυτές σας βοηθάνε όντως; Αναφέρετε τυχόν προβλήματα στο γραφείο για άτομα με ειδικές ανάγκες του πανεπιστημίου σας. Μπορείτε να ζητήσετε αλλαγές όπου κρίνετε ότι είναι απαραίτητες.
 9. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία κάθε εξάμηνο με τους νέους σας καθηγητές.

Η διαδικασία λήψης υποστηρικτικών υπηρεσιών και διευκολύνσεων στο πανεπιστήμιο θα χρειαστεί πολλά έγγραφα, καλή προετοιμασία και αρκετές συναντήσεις. Βεβαιωθείτε ότι είστε σωστά ενημερωμένοι για αυτή τη διαδικασία πριν την έναρξη των μαθημάτων σας.

 

Πανεπιστημιακή Στρατηγική ΔΕΠΥ #7: Πώς να κάνετε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα σας

Μην παίζετε με τη φωτιά. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε και τόσες εμπειρίες που μπορείτε να πάρετε ως φοιτητές, μη φτάσετε στα άκρα θέλοντας να τα προλάβετε όλα.

Πολλοί φοιτητές, με ή χωρίς ΔΕΠΥ, αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τη σωματική και συναισθηματική τους ευεξία. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση (American Psychological Association), πάνω από το 1/3 των φοιτητών σε όλο τον κόσμο αναφέρουν συμπτώματα που αντιστοιχούν σε ψυχικές παθήσεις, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησής τους, όπως άγχος, διαταραχές της διάθεσης και κρίσεις πανικού. Η μελέτη αυτή αναλύει δεδομένα από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Φοιτητών για την Ψυχική Υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πιθανόν να γνωρίζετε ήδη τα οφέλη του ύπνου, του φαγητού, της αναψυχής σε καθημερινή βάση, της άσκησης και της χαλάρωσης στη συγκέντρωσή σας. Μια μη ισορροπημένη καθημερινότητα δυσκολεύει σημαντικά τα άτομα με ΔΕΠΥ στο να αποδώσουν σωστά. Όμως, σιγουρευτείτε πως δεν το παρακάνετε με τις δραστηριότητες.

Η σωστή διατροφή (όχι πίτσες τα μεσάνυχτα) και ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου (ναι ακόμα και τα Σαββατοκύριακα), αν και υποτιμημένα είναι καθοριστικά για μία επιτυχημένη φοιτητική ζωή. Να θυμάστε ότι, αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο, και παρ’ όλο που είναι καλό να πάτε στο πανεπιστήμιο προετοιμασμένοι, ποτέ δεν είναι αργά για να φτιάξετε τη δική σας επιτυχημένη «στρατηγική επιβίωσης» για το πανεπιστήμιο.


Πηγή

Μετάφραση/Απόδοση: Ομάδα Εθελοντών - Φοιτητών ADHD Hellas

Ενήλικες με ΔΕΠΥ

Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές με επίκεν…

  Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές με επίκεντρο το σώμα (Body-focused repetitive behaviors BFRBs) περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την τριχοτιλλομανία (τράβηγμα μαλλιών), την δερματιλλομανία (σκάλισμα του δέρματος) και την ονυχοφαγία (δάγκωμα των νυχιών). Εδώ θα μάθουμε για τις πιο κοινές τέτοιες συμπεριφορές, τις διαθέσιμες θεραπείες και τη σχέση τους με τη ΔΕΠ-Υ. Του Roberto Olivardia, Ph.D. Τι είναι οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές με επίκεντρο το σώμα; Οι...

Περισσότερα...

Γυναίκες και ΔΕΠ-Υ

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου, αναδεικνύουμε το θέμα ΔΕΠ-Υ σε γυναίκες.  Από τη Χριστίνα Γεωργιάδου, Γενική Γραμματέα ADHD Hellas | Μάρτιος 2024 Η ΔΕΠ-Υ σε γυναίκες και κορίτσια εξακολουθεί να είναι ανεπαρκώς κατανοητή Η ΔΕΠ-Υ στις γυναίκες μελετάται ελάχιστα και συχνά παραβλέπεται, όμως γνωρίζουμε πως η ΔΕΠ-Υ είναι μια κατάσταση εξαιρετικά επιβαρυντική για τα κορίτσια και τις γυναίκες. Για...

Περισσότερα...

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων και η ΔΕΠ…

Τα Χριστούγεννα είναι μια ανάσα μακριά και μετράμε αντίστροφα για τον ερχομό του νέου  έτους. Οι χριστουγεννιάτικες εορτές είναι, αναμφίβολα, η πιο λαμπερή περίοδος του χρόνου. Ταυτόχρονα όμως είναι και μία «παράδοξη» γιορτή καθώς στη διάρκεια αυτών των ημερών προκαλούνται πληθώρα έντονων και πολλές φορές αντιφατικών μεταξύ τουςσυναισθημάτων. Ένα άτομο ειδικότερα με ΔΕΠ-Υ δύναται να έχει ψυχικές διακυμάνσεις την περίοδο αυτή, όπου τόσο η...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και εποχική συναισθηματική διαταραχ…

  Η έλλειψη προσοχής (ADHD) είναι μια κατάσταση που συνδέεται με την κοινωνική διαταραχή άγχους ή εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD). Τα άτομα με ΔΕΠΥ υποφέρουν είτε με χαμηλή προσοχή και δυσκολία, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα, είτε και τα δύο. Η ΔΕΠΥ είναι η πιο κοινή ψυχική διαταραχή στα παιδιά και τα συμπτώματα συχνά διαρκούν μέχρι την ενηλικίωση. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, η ΔΕΠΥ μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή...

Περισσότερα...

Τι πρέπει να γνωρίζει ένας εργοδότης για…

  Νευροδιαφορετικότητα στην εργασία Η νευροδιαφορετικότητα στην εργασία αναδεικνύει ένα σημαντικό και εκρηκτικά αναπτυσσόμενο πεδίο στο σύγχρονο κόσμο της εργασίας. Με την αναγνώριση ότι κάθε ατομικότητα έχει μια μοναδική νευρολογική υπογραφή, η νευροδιαφορετικότητα μας προκαλεί να εξετάσουμε πως αυτές οι διαφορές επηρεάζουν την απόδοση και την επικοινωνία στο χώρο της εργασίας. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα εξετάσουμε τι πρέπει να γνωρίζει ένας εργοδότης για...

Περισσότερα...

Χάος και ΔΕΠΥ: Το βάρος μιας “καλής ιδέα…

    Ο εγκέφαλος ενός ατόμου με ΔΕΠΥ αναζητά την διέγερση. Παράγει ιδέες και ενθουσιασμό για μελλοντικά project - και μαζεύει λίστες, κουτιά για παπούτσια, και χιλιάδες αποθηκευμένα Pinterest, που μονάχα τροφοδοτούν το καθημερινό τους χάος. Διαβάζοντας αυτό το άρθρο, μπορείτε να μάθετε πώς να απλοποιήσετε τη ζωή σας, χωρίς να διαγράψετε τα όνειρα σας. Ο εγκέφαλος της ΔΕΠΥ στην αναζήτηση της βέλτιστης...

Περισσότερα...

H Υπερεστίαση (hyperfocus) στην Υπηρεσία…

Ακολουθούν 7 βήματα, για να βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας με ΔΕΠΥ, να αξιοποιήσει αυτή την εκπληκτική -αλλά φευγαλέα- ικανότητα, να συγκεντρώνεται σε μια εργασία, να αποκλείει τους περισπασμούς και να ολοκληρώνει τα πράγματα.Ακολουθεί ένας οδηγός για παραγωγική υπερεστίαση στην εργασία. Τι θα γινόταν, αν μπορούσατε, να χρησιμοποιήσετε την υπερεστίαση κατ' εντολη, και να την κάνετε δική σας; Τι θα γινόταν, αν μπορούσατε, να διεκπεραιώνετε...

Περισσότερα...

“Everything Everywhere All at Once”: Και…

  “Αυτή η γυναίκα έχει ΔΕΠΥ”. Αυτή η σκέψη είχε καρφωθεί στο μυαλό μου όσο παρακολουθούσα την ταινία “Τα Πάντα Όλα” (2022) των Daniel Kwan και Daniel Scheinert, που φέτος καρπώθηκε 7 χρυσά αγαλματίδια. Βέβαια, στη συνέχεια, η αίσθηση μου εξελίχθηκε σε “ολόκληρη η ταινία έχει ΔΕΠΥ”, αφού ήταν αδύνατον να μην παρατηρώ οικεία χαρακτηριστικά και καταστάσεις στα πρόσωπα και στη...

Περισσότερα...

«Θα μπορούσα να έχω και αυτισμό;» Σημάδ…

Ο αυτισμός στις γυναίκες είναι παρεξηγημένος και συνήθως γίνεται λανθασμένη διάγνωση ή αγνοείται εντελώς παρουσία μιας συνυπάρχουσας πάθησης όπως της ΔΕΠΥ. Ακολουθεί μια επισκόπηση του πώς μπορεί να εμφανίζεται ο αυτισμός στις γυναίκες με ΔΕΠΥ, συνδυαστικά με διαγνωστικά ζητήματα και στρατηγικές για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης της κοινωνίας και το ιατρικό κατεστημένο. Παραδοσιακά, η ΔΕΠΥ θεωρείται μια διαταραχή ενός ζωηρού αγοριού...

Περισσότερα...

Η αλήθεια για τη ΔΕΠΥ και τον εθισμό

  Τα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ δεν θα οδηγήσουν κάποιο άτομο σε χρήση ναρκωτικών. Στην πραγματικότητα, οι έφηβοι και οι ενήλικες, που αναζητούν θεραπεία για τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ από ό,τι οι αντίστοιχοι έφηβοι και ενήλικες, που δεν έχουν διαγνωστεί και δεν έχουν λάβει θεραπεία. Τα ναρκωτικά είναι επικίνδυνη υπόθεση, αν έχετε...

Περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ…

   Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ ADHD Hellas δημοσιεύει το ακόλουθο Δελτίο Τύπου για την Έλλειψη των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως και με μεγάλη αποτελεσματικότητα για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ μετά από μαρτυρίες ασθενών με ΔΕΠΥ και των θεραπευτών τους από όλη τη χώρα   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΠΥ Δυστυχώς, πληροφορούμαστε ότι συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ατόμων με...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ ΚΑΙ ΓΑΜΟΣ: Η σχέση μου με απατά! Κα…

  Το ταίρι σας έχει άλλη σχέση; Το σοκ δεν περιγράφεται… σχεδόν απεριόριστος πόνος, ακόμα κι αν τον έχετε ξαναπεράσει. Τα πάντα στον κόσμο σας ανατρέπονται και τα συναισθήματα σας δεν περιγράφονται. Επιπλέον, το άτομο που έχει απατήσει δεν μπορεί να κατανοήσει τον πόνο σας, επειδή βιώνει μια πολύ διαφορετική (και πολύ πιο θετική) εμπειρία. Δεν είστε μόνες/οι. Η έρευνα του Ari...

Περισσότερα...

Η ΔΕΠΥ στα κορίτσια είναι μια πρόκληση π…

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να αναλογιστούμε πως θα γεφυρωθεί το χάσμα των φύλων στην επιστήμη, εμβαθύνοντας στις περιπτώσεις ΔΕΠ-Υ η οποία αφορά και το γυναικείο φύλο. Το φύλο και οι ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν ποια συμπτώματα είναι κυρίαρχα, για αυτό τον λόγο πολλές φορές η ΔΕΠ-Υ στις γυναίκες περνάει απαρατήρητη. Οι «κανόνες» του...

Περισσότερα...

Γιατί ο εγκέφαλος ενός ατόμου με ΔΕΠΥ απ…

  Κατά καιρούς, ο εγκέφαλος ενός ατόμου με ΔΕΠΥ μοιάζει να μην χορταίνει ποτέ - ιδίως όταν πρόκειται για κοινές πηγές διέγερσης, όπως τα βιντεοπαιχνίδια, το σεξ και οι ουσίες. Δείτε γιατί ο εγκέφαλός σας αποζητά διαρκώς αυτά τα πράγματα - και πώς αυτό επηρεάζει την καθημερινή σας συμπεριφορά. Η πρόοδος της τεχνολογίας μας προσφέρει ένα ολοένα και μεγαλύτερο παράθυρο στις νευρολογικές...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ, Γυναίκες και Εργασία

Πώς βιώνεται και πώς αντιμετωπίζεται; Η Renee άρχισε να παρατηρεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν ήταν 16 χρονών. “Γιατί ενώ ήμουν έξυπνη δεν μπορούσα να αποκτήσω καλούς βαθμούς; Πάντοτε καταλάβαινα τι έπρεπε να κάνω (στο σχολείο), αλλά όταν προσπαθούσα να το κάνω, ποτέ δεν μου έβγαινε σωστά. Ποτέ δεν το τελείωνα. Πάντοτε αισθανόμουν εξαντλημένη μετά από την πρώτη προσπάθεια.” Παρά το...

Περισσότερα...

"Μήπως τελικά όλοι έχουν ΔΕΠΥ; Όχι…

  "Όταν τα νευροτυπικά άτομα λένε ότι "έχω ΔΕΠΥ", διαιωνίζουν ένα στερεότυπο - όχι μόνο για το τι είναι η ΔΕΠΥ (π.χ. δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε), αλλά και για το πώς εκδηλώνεται (π.χ. ξεχνάμε τα πορτοφόλια και απομακρυνόμαστε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων)"   "Έχω διάσπαση", λένε μερικοί. "Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ σήμερα". "Κοίτα, ένας σκίουρος!" "Όλοι δεν έχουν διάσπαση στις μέρες μας;" Πιθανόν να έχετε...

Περισσότερα...

Διαχείριση χρόνου και ΔΕΠ-Υ: Ατζέντα

Εάν δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τον χρόνο σου ή να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα δεν είσαι ο μόνος. Πολλοί άνθρωποι με ΔΕΠ-Υ ανακαλύπτουν ότι ένα συνδυασμός από φτωχές οργανωτικές ικανότητες και προβλήματα με τη μνήμη εργασίας (την ικανότητα να κρατάς πληροφορίες στη μνήμη σου ενώ τις χρησιμοποιείς) οδηγούν σε χαμένο χρόνο και σε μισοτελειωμένες δουλειές και πλάνα, τόσο στη δουλειά όσο και...

Περισσότερα...

Διαχείριση χρόνου και ΔΕΠΥ: Λίστες

Το έχετε διαβάσει σε περιοδικά, σε βιβλία και στο διαδίκτυο. Το έχετε ακούσει από ειδικούς οργάνωσης και άλλους: Εάν θέλετε να ολοκληρώσετε κάτι, τότε χρειάζεται να φτιάχνετε λίστες to do. Αλλά τι σημαίνει να φτιάχνω λίστα to do και πώς τη χρησιμοποιώ; Η ιδέα πίσω από τη λίστα to do είναι ότι σας παρέχει ένα μέρος να καταγράψετε σημειώσεις, ώστε να...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και Ύπνος: Διάγνωση Διαταραχών και …

Οι διαταραχές του ύπνου είναι συχνές μεταξύ ατόμων με ΔΕΠΥ. Εάν έχετε προβλήματα ύπνου, πιθανόν να νιώθετε τις επιπτώσεις της αϋπνίας στο σχολείο ή στη δουλειά, στις σχέσεις σας, κατά την οδήγηση και στην καθημερινή σας ζωή. Διάγνωση διαταραχής ύπνου Το να μιλήσετε σε έναν γιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με τον ύπνο σας είναι το πιο...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και Διαταραχές Ύπνου

Πολλά παιδιά και ενήλικες με ΔΕΠΥ παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου. Σχεδόν τρία στα τέσσερα παιδιά και έφηβοι, αλλά και τέσσερις στους πέντε ενήλικες με ΔΕΠΥ εμφανίζουν διαταραχές ύπνου. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου ή/και η υπνηλία εν ώρα δουλειάς/σχολείου έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό όπως σωματικές ασθένειες, προβλήματα συμπεριφοράς και αλλαγές στη διάθεση. Ενώ οι ενήλικες, όταν εμφανίζουν διαταραχές ύπνου...

Περισσότερα...

Τεμπελιά: Δεν Υπάρχει - Υπάρχουν όμως αό…

Από τον Devon Price Είμαι καθηγητής ψυχολογίας από το 2012. Τα προηγούμενα έξι χρόνια, έχω παρατηρήσει φοιτητές όλων των ηλικιών να κωλυσιεργούν στην παράδοση γραπτών, να λείπουν από ημέρες παρουσιάσεων, να αγνοούν εργασίες, και να χάνουν τις προθεσμίες. Έχω δει πολλά υποσχόμενους μελλοντικούς μεταπτυχιακούς φοιτητές να αποτυγχάνουν να στείλουν τις αιτήσεις τους εμπρόθεσμα. Έχω δει διδακτορικούς φοιτητές να χρειάζονται μήνες ή...

Περισσότερα...

Η Διάγνωση της ΔΕΠΥ στους Ενήλικες

Παρόλο που δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ιατρική εξέταση για τη διάγνωση της ΔΕΠΥ, όπως μια εξέταση αίματος ή ένα εγκεφαλογράφημα, μία ακριβής διαγνωστική αξιολόγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας μέσω μιας συγκεκριμένης και συστηματικής ανίχνευσης και αξιολόγησης των συμπτωμάτων βάσει διαφόρων πηγών. Αυτές οι πηγές περιλαμβάνουν λίστες ελέγχου των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ, τυποποιημένες κλίμακες αξιολόγησης της συμπεριφοράς...

Περισσότερα...

Διαχείριση χρημάτων και ΔΕΠΥ: Αποταμίευσ…

Η αποταμίευση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας, την οικογένειά σας και το μέλλον σας. Ίσως θα σας χρησιμεύσει για να πληρώσετε μια έκτακτη ανάγκη, ή ίσως θα πάει στην προκαταβολή ενός νέου σπιτιού, αλλά σε κάθε περίπτωση το ότι έχετε εξοικονομήσει κάποια χρήματα μπορεί να σας προσφέρει πραγματική ηρεμία. Εάν δεν έχετε...

Περισσότερα...

10 βασικά σημάδια αυτισμού στις γυναίκες

Ο αυτισμός ανδρών και γυναικών ενέχει ορισμένες ομοιότητες, αλλά συνολικά, οι γυναίκες με αυτισμό τείνουν να παρουσιάζουν διαφορετικά γνωρίσματα από τους άνδρες. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται διαφορετικά στις γυναίκες συμπεριλαμβάνουν τις κοινωνικές δυσκολίες, τα θέματα συναισθηματικής ρύθμισης και τη φύση των έντονων ενδιαφερόντων. Η κατανόηση του ότι ο αυτισμός μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά στις γυναίκες και η αναζήτηση ακριβούς διάγνωσης...

Περισσότερα...

Προσωπικές Ιστορίες Ζωής με ΔΕΠ-Υ

 Διαβάστε τις ιστορίες τεσσάρων επιτυχημένων επιχειρηματιών. Όλοι έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, και δεν νιώθουν πως χρειάζονται να ῾διορθωθούν’. Susan Baroncini-Moe | Σούζαν Μπαρονσίνη-Μόου Executive coach και συγγραφέας του «Business in Blue Jeans» Όταν η Σούζαν Μπαρονσίνη-Μόου διαγνώστηκε με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), λίγο πριν τα 40 της, κατάλαβε επιτέλους γιατί δυσκολευόταν να ολοκληρώσει εργασίες, ξεχνούσε συχνά πράγματα, και μιλούσε τόσο πολύ...

Περισσότερα...

Η ΔΕΠΥ χρειάζεται ένα καλύτερο όνομα. Το…

Η ΔΕΠΥ δεν είναι μια απλή διαταραχή- είναι ένας συνδυασμός χαρισμάτων και δυσκολιών. Μια πιο αντιπροσωπευτική ονομασία για την πάθηση είναι ΣΜΕΠ, ή σύνδρομο μεταβλητών ερεθισμάτων προσοχής (VAST: Variable Attention Stimulus Trait). Αυτή η νέα ονομασία συμπεριλαμβάνει την ευαισθησία στην απόρριψη αλλά και την "ευφορία μετά την αναγνώριση" - την υπερφορτισμένη αντίδραση στην αντιληπτή ενθάρρυνση. Μάθετε πώς να την αξιοποιήσετε...

Περισσότερα...

Οι καλύτερες καριέρες για ενήλικες με ΔΕ…

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) συνήθως θεωρείται διαταραχή παιδικής ηλικίας, ωστόσο μέχρι και το 50% των παιδιών με ΔΕΠΥ μεγαλώνουν και συνεχίζουν να έχουν ΔΕΠΥ και στην ενήλικη ζωή. Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στους ενήλικες, όπως η αποδιοργάνωση, η δυσκολία στη συγκέντρωση και η ευκολία στο να βαριέσαι και να χάνεις το ενδιαφέρον σου δυσκολεύουν την καλή απόδοση...

Περισσότερα...

Οδηγός Δώρων για Ενήλικες με ΔΕΠ-Υ

Διασκεδαστικές ιδέες για δώρα σε ενήλικες με ΔΕΠ-Υ. Οι παρακάτω ιδέες περιλαμβάνουν δώρα που μπορεί να μας ανακουφίζουν από τον εγκλεισμό της  πανδημίας, απλοποιούν την δουλειά από το σπίτι, υποστηρίζουν στόχους γυμναστικής και καταπολεμούν το στρες και την κόπωση. 1. Στατικό Ποδήλατο με επιφάνεια Η/Υ Δεν χρειάζεσαι ένα ακριβό ποδήλατο ή ένα ποδήλατο δρόμου για να «χτίσεις» μία υγιεινή συνήθεια ποδηλασίας αυτόν...

Περισσότερα...

ΔΕΠ-Υ και Διασκέδαση

Αν σε ρωτούσα, ‘Τί κάνεις για διασκέδαση;’ Τί θα απαντούσες; Θα έμενε κενό το μυαλό σου; Ή έχεις ολόκληρη λίστα έτοιμη με τα πράγματα που είναι διασκεδαστικά για εσένα; Δημοσιεύτηκε από την Jacqueline Sinfield Αν το μυαλό σου έμενε κενό… δεν είσαι μόνος/η. Οι περισσότεροι ενήλικες αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο, εκτός αν έχουν ξοδέψει συνειδητά χρόνο σκεπτόμενοι την απάντηση στην ερώτηση. Γνωρίζουμε...

Περισσότερα...

Ενήλικες με ΔΕΠΥ: Συμβουλές για ένα Καθα…

Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να αγχώνεται κανείς για μπουγάδες, μπάνια, και κουζίνες. Απελευθερώστε τον εαυτό σας από το βάρος των κουραστικών δουλειών του σπιτιού ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές, φιλικές προς τη ΔΕΠΥ συμβουλές για να ζείτε πιο καθαρά και πιο οργανωμένα κάθε μέρα. Της Judith Kolberg Θα έπρεπε να λέγεται «τακτοποίηση του σπιτιού» ή «κατ’ οίκον περιορισμός»; Δεν είναι εύκολο...

Περισσότερα...

Χαμηλού κόστους συμβουλευτική για άτομα …

Το σωματείο ADHD Hellas έχει ξεκινήσει συνεργασία με το τμήμα Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας του Ελληνικού Κέντρου Focusing (http://new.focusing.gr/) όπου εκπαιδευόμενοι θεραπεύτριες και θεραπευτές ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται ως προς τα θέματα της ΔΕΠΥ και στο πλαίσιο της εποπτευόμενης πρακτικής τους άσκησης θα προσφέρουν τις συμβουλευτικές και ψυχοθεραπευτικές τους υπηρεσίες σε άτομα, ζευγάρια ή οικογένειες με διεγνωσμένη ΔΕΠΥ με χαμηλό κόστος (για...

Περισσότερα...

Γράμμα ενήλικα με ΔΕΠ-Υ

Από μικρός δεν ήμουν πολύ καλός στο σχολείο. Ήμουν αντιδραστικός και καθόλου υπομονετικός. Στη μάνα μου ο δάσκαλος έλεγε ότι ο Πέτρος συνεχώς χάσκει τα πουλάκια έξω από το παράθυρο. Έφευγα από το σπίτι για να παίξω και γυρνούσα το βράδυ, όπως πρόλαβαν ευτυχώς οι περασμένες γενιές, αδιάβαστος και ενώ βαριόμουν να μελετήσω.   Σε μερικά μαθήματα που μου αρέσαν ήμουν καλός: έκθεση...

Περισσότερα...

11 πράγματα που χειροτερεύουν τη ΔΕΠ-Υ σ…

    1. H Έλλειψη Άσκησης Αν δε τα πάτε καλά με τη μνήμη σας, ίσως να ευθύνεται η ΔΕΠ-Υ. Αλλά αν δεν ασκείστε αρκετά, δεν βοηθάτε εσείς τον εγκέφαλό σας και άρα τη ΔΕΠ-Υ σας. Γιατί, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να πάρετε πιο σωστές αποφάσεις, να μαθαίνετε πιο αποτελεσματικά και να έχετε...

Περισσότερα...

Διασημότητες με ΔΕΠ/ΔΕΠΥ

  Σιμόν Μπάιλς (Simone Biles) Η Αμερικανίδα ολυμπιονίκης Σιμόν Μπάιλς ενημέρωσε τον κόσμο μέσω Twitter ότι έχει ΔΕΠΥ. Ανέφερε πως έπασχε από τότε που ήταν παιδί. Ωστόσο, με τη δύναμη της ενόργανης γυμναστικής κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. «Το να έχω ΔΕΠΥ, και να παίρνω φάρμακα για αυτό, δεν είναι κάτι για το οποίο...

Περισσότερα...

Ενήλικη ΔΕΠ-Υ, Τελειομανία, και Αναβλητι…

Πώς το να επιμένεις να κάνεις τα πράγματα τέλεια μπορεί να γίνει εμπόδιο για να τα ξεκινήσεις & να τα τελειώσεις. από τον Russell Ramsay, Ph.D. στο Rethinking Adult ADHD «Όταν ήμουν στο σχολείο οι δάσκαλοι μου είπαν ότι «η εξάσκηση οδηγεί στην τελειότητα» ∙ μετά μου είπαν ότι «κανείς δεν είναι τέλειος» οπότε σταμάτησα να εξασκούμαι» - Steven Wright, κωμικός Ένα...

Περισσότερα...

Οδηγός επιβίωσης για σχέσεις με Διαταραχ…

Εσύ, Εγώ και ... η ΔΕΠ-Υ Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας μπορεί να εκτροχιάσει την πιο σημαντική σχέση σας. Η διάσπαση προσοχής, η αναβλητικότητα και άλλα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ μπορούν να προκαλέσουν θυμό, εκνευρισμό και να πληγώσουν τα συναισθήματα τόσο του ατόμου με ΔΕΠ-Υ όσο και το σύντροφο του. Αλλά ο γάμος σας ή η σχέση σας μπορεί να ευδοκιμήσει...

Περισσότερα...

Κοινωνική απόσταση, Καραντίνα & ΔΕΠ-…

Η κοινωνική απόσταση (social distancing) και η καραντίνα μπορεί να χειροτερεύουν τη ΔΕΠ–Υ σας. Τι προτείνουν οι ειδικοί, της Rachel Simon Κατά τη διάρκεια μιας ομαδικής κλήσης στο Zoom τις προάλλες, δυο φίλες λέγανε πόσο καθαρό είναι το δέρμα τους τελευταία, χάρη στο ότι δεν έβαζαν μέικ-απ για τη δουλειά. Χαμογέλασα καθώς τις άκουγα, αλλά δεν συμμετείχα- διότι παρόλο που κι...

Περισσότερα...

Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι;

Είτε έχεις ΔΕΠ-Υ ή όχι, το να διατηρείς τις φιλίες σου μπορεί να είναι δύσκολο όταν η καθημερινότητα σε καταβάλλει. Προτείνουμε αυτές τις στρατηγικές για να κάνετε νέους φίλους και να επιλύσετε θέματα με αυτούς που ήδη έχετε. Διατήρηση Υπάρχοντών Φιλιών Το να αφιερώνεις τον χρόνο και την προσοχή στις πιο σημαντικές σχέσεις μας είναι σκληρή δουλειά για τον καθένα- ειδικά για...

Περισσότερα...

Έχοντας γεννηθεί έτσι: Προσωπικές Ιστορί…

Διαβάστε τις ιστορίες τεσσάρων επιτυχημένων επιχειρηματιών, που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ, οι οποίοι λένε πως δεν "χρειάζονται διόρθωση". Από την Eileen Bailey Susan Baroncini-Moe, Executive coach και συγγραφέας του «Business in Blue Jeans»Όταν η Susan Baroncini-Moe διαγνώστηκε με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), λίγο πριν γίνει 40 χρονών, κατάλαβε επιτέλους γιατί δυσκολευόταν να ολοκληρώσει εργασίες, ξεχνούσε συχνά πράγματα, και μιλούσε...

Περισσότερα...

“Είμαι χοντρή. Έχω ΔΕΠΥ. Και δεν ντρέπομ…

“Αν είσαι χοντρός με ΔΕΠ-Υ, ο καθρέφτης που σου κρατάει η κοινωνία ενισχύει τις χειρότερες υποψίες για τον εαυτό σου. H αυτοαντίληψη της «τεμπελιάς» ή της «αδιαφορίας» συγκρούονται με την συναισθηματική υπερευαισθησία όταν υπόκεισαι fat-shaming (ταπείνωση λόγω του πάχους σου). Μετά, φυσικά, υπάρχει και η δυσφορία λόγω ευαισθησίας στην απόρριψη που επιφέρει διπλή δόση ντροπής και μίσος για τον εαυτό...

Περισσότερα...

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της ΔΕΠ­-Υ και…

Το φετινό θέμα του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠ-Υ παγκοσμίως είναι "Κοινές ερωτήσεις: Αξιόπιστες απαντήσεις" Συλλέξαμε τις 50 πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη ΔΕΠ-Υ & αξιόπιστοι ειδικοί θα δώσουν εύκολες, κατανοητές και γρήγορες απαντήσεις για γονείς, δασκάλους και άτομα με ΔΕΠ-Υ. Ο κλινικός καθηγητής ψυχιατρικής Russell A. Barkley, Ph.D. απαντά στο ερώτημα Ποια είναι η σχέση μεταξύ της ΔΕΠ­-Υ και της...

Περισσότερα...

Πρόγραμμα «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας σε Ευ…

To Πρόγραμμα «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας σε Ευπαθείς Πληθυσμούς» εκπονείται από την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου (Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής. Υπεύθυνος της Δράσης είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής Αρτέμιος Πεχλιβανίδης Το τμήμα Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο είναι υπεύθυνο για αξιολόγηση, εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, έρευνα. Οι στόχοι της Δράσης είναι: Α...

Περισσότερα...

Ποιοι τρόποι μειώνουν το στρες της ΔΕΠ-Υ…

Το φετινό θέμα του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠ-Υ παγκοσμίως είναι "Κοινές ερωτήσεις: Αξιόπιστες απαντήσεις" Συλλέξαμε τις 50 πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη ΔΕΠ-Υ & αξιόπιστοι ειδικοί θα δώσουν εύκολες, κατανοητές και γρήγορες απαντήσεις για γονείς, δασκάλους και άτομα με ΔΕΠ-Υ. Η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Lidia Zylowska MD απαντά στο ερώτημα: Με ποιους τρόπους μπορεί να μειωθεί το στρες της ΔΕΠ-Υ; Το να...

Περισσότερα...

Ποια η σύνδεση μεταξύ άγχους και ΔΕΠ-Υ;

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) και το άγχος είναι ξεχωριστές παθήσεις, αλλά για πολύ κόσμο εμφανίζονται σαν πακέτο. Περίπου οι μισοί ενήλικες με ΔΕΠ-Υ έχουν επίσης αγχώδη διαταραχή. Αν είστε ένας από αυτούς, η σωστή θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ σας και επίσης να μετριάσει τα συναισθήματα άγχους σας. Τι να περιμένετε από τη ΔΕΠ-Υ και το...

Περισσότερα...

Γυναίκες μιλούν για τη ΔΕΠ-Υ τους

Κοιτάζοντας τις λίστες των διάσημων, επιτυχημένων ανθρώπων που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη διάγνωση τους με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), θα βρούμε κατά βάση άντρες- από τον Τζέιμς Κάρβιλ μέχρι τον Τσάνινγκ Τέιτουμ και τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ- που γιόρτασαν ως πρωτοπόροι, καθώς κατάφεραν να ξεπεράσουν τη διαταραχή τους. Πολλοί περιγράφουν ότι ήταν «η μασκότ της τάξης» στο σχολείο...

Περισσότερα...

Ένα ανοιχτό γράμμα στον σύζυγό μου

Εγώ έχω ΔΕΠΥ. Εσύ δεν έχεις. Δεν μιλάμε πάντα την ίδια γλώσσα, και δεν φταίει κανείς – αλλά παρόλα αυτά είναι ένας φραγμός για τη σχέση μας. Εδώ είναι 27 ειλικρινή αιτήματα που δεν μπορώ πάντα να διατυπώσω με σαφήνεια, οπότε στα γράφω εδώ. Σε παρακαλώ μην με κατακρίνεις. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να μάθεις να αγαπάς κάποιον με ΔΕΠΥ, αλλά...

Περισσότερα...

COVID-19 και ενήλικες με ΔΕΠΥ Άρθρο επι…

Η πανδημία COVID-19 & τα μέτρα κοινωνικής απόστασης σε ενήλικα άτομα με ΔΕΠΥ: είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ από τους Κ. Παπανικολάου1, Α. Πεχλιβανίδης2 1Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ, 2Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ   Η πανδημία COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν πολλές κυβερνήσεις για να την ελέγξουν, δημιούργησαν ερωτήματα σε σχέση με τους τρόπους αντιμετώπισης και φροντίδας πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η συμμόρφωση...

Περισσότερα...

Η ΔΕΠΥ και η επιδημία της ντροπής

«Για πολλά άτομα με ΔΕΠΥ, η ντροπή προκύπτει από την επαναλαμβανόμενη αποτυχία να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονιών, των δασκάλων, των φίλων, των αφεντικών και ολόκληρου του κόσμου». Ο Δρ. William Dodson, εξηγεί πώς να μειώσετε αυτό το συναισθηματικό βάρος. Συμβουλή: Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια.   Η ντροπή δεν είναι ενοχή Η ντροπή είναι μια από τις παλαιότερες γνωστές αγγλικές λέξεις που...

Περισσότερα...

Πανδημία και άγχος

Τα δεδομένα για την νέα αναπνευστική ασθένεια (CoVid-19) αλλάζουν μέρα με τη μέρα, και η έλλειψη σταθερών και επίσημων οδηγιών αφήνει μεγάλο περιθώριο να εκδηλωθούν παράλογοι φόβοι και συμπεριφορές. Για τους ενήλικες με διαταραχές άγχους η επίδραση είναι ιδιαίτερα έντονη. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές ειδικών ώστε να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία κατά την διάρκεια αυτής της δύσκολης εποχής. «Το αρχαιότερο και...

Περισσότερα...

Γυναίκες και Κορίτσια

Οι γνώσεις για τη ΔΕΠΥ στις γυναίκες αυτή τη στιγμή είναι υπερβολικά περιορισμένες καθώς λίγες έρευνες έχουν γίνει σε αυτό το πληθυσμό. Οι γυναίκες μόλις πρόσφατα άρχισαν να διαγιγνώσκονται και να υποβάλλονται σε θεραπεία για ΔΕΠΥ και σήμερα, τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε για αυτόν τον πληθυσμό βασίζονται στην κλινική εμπειρία των επαγγελματιών ψυχικής υγείας που έχουν εξειδικευτεί στη...

Περισσότερα...

Και ξαφνικά ... εργασία από το σπίτι

Η νέα πραγματικότητα του COVID-19 έχει δημιουργήσει πολλές δυσκολίες στη καθημερινότητά μας. Σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια κάνουν μαθήματα διαδικτυακά. Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν τηλεργασία.  Μήπως εργάζεστε κι εσείς από το σπίτι; Για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ, η εργασία από το σπίτι μπορεί να εμπεριέχει δυσκολίες εξαιτίας της έλλειψης ρουτίνας, τις αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας με τους συναδέλφους και τους συνεχείς περισπασμούς από τα...

Περισσότερα...

Διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης ενηλίκων

Η ΔΕΠΥ στον ενήλικα και όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις   Αν είσαι άνω των 18 ετών και νιώθεις, πιστεύεις ή ξέρεις ότι έχεις Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) τότε αυτή η ομάδα είναι για εσένα! Δε χρειάζεται να μάθεις για τη ΔΕΠΥ σου μόνος/η σου. Η ΔΕΠΥ είναι η συχνότερη νευροναπτυξιακή διαταραχή. Ξεκινά στη παιδική ηλικία και συχνά επιμένει στην ενήλικη...

Περισσότερα...

Εργασία και ΔΕΠΥ

Η έλλειψη επίγνωσης της διαταραχής σήμαινε ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονταν να κρατήσουν θέσεις εργασίας. Αλλά η σωστή διάγνωση και υποστήριξη επιτρέπουν σε περισσότερους υπαλλήλους να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ταλέντα τους “Ως υπάλληλος, δεν ήμουν πολύ καλή επειδή είχα τρομερές αντιφάσεις”, λέει η Jannine Harris, 44 ετών, από το Northampton. "Μια είμαι αστέρι και μια είμαι άχρηστη. Και αυτό είναι προφανώς...

Περισσότερα...

Γερνώντας με ΔΕΠΥ

Η τελευταία έρευνα σχετικά με το πώς αλλάζει ένας εγκέφαλος με ΔΕΠΥ με το πέρασμα του χρόνου. Και οι διαφορές μεταξύ συνήθους γήρανσης, ήπιας έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, αρχής άνοιας και κάποιων κλασικών συμπτωμάτων ελλειμματικής προσοχής καθώς και το γιατί δεν είναι ποτέ αργά για διάγνωση και θεραπεία της ΔΕΠΥ. Μετά από περισσότερα από 40 χρόνια ψυχανάλυσης, συμπεριφορικής θεραπείας και πικρών...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και γάμος

Συνέντευξη με τη Melissa Orlov, συγγραφέα του βιβλίου ‘The ADHD Effect on Marriage: Understand and Rebuild Your Relationship in Six Steps’ Ερώτηση: Με ποιους τρόπους μπορούν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ να διαταράξουν έναν γάμο; Απάντηση: Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ δημιουργούν διαρκή και προβλέψιμα μοτίβα στους γάμους όπου ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν ΔΕΠΥ. Όσο τα συμπτώματα αυτά παραμένουν χωρίς θεραπεία ή χωρίς...

Περισσότερα...

Ποια είναι τα δικά σας #BrainLifeGoals

Όσοι ζούμε με νευροαναπτυξιακή διαταραχή δεν έχουμε την πολυτέλεια για επιπόλαια όνειρα. Για εμάς είναι σημαντικό να έχουμε πρόσβαση στην απασχόληση, να έχουμε φίλους ή να ζούμε μια ζωή χωρίς στίγμα. Η εκστρατεία #BrainLifeGoals έχει στόχο να βελτιώσει την κατανόηση από τη κοινωνία των νευρολογικών συνθηκών και να μειώσει τις σχετικές προκαταλήψεις. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην εκστρατεία #BrainLifeGoals στέλνοντας τα δικά...

Περισσότερα...

Πήρε 40 χρόνια ώσπου να ανακαλύψω ότι έχ…

Όταν εξαφανίζονται τα ραδιοφωνικά παράσιτα του Tom Hawking Αναρωτιέμαι πως θα ήταν τα πράγματα στη δουλειά μου και στις σχέσεις μου αν το είχα μάθει νωρίτερα, και είχα λάβει θεραπεία όλο αυτό το διάστημα. Εκ των υστέρων, τα σημάδια ήταν πάντα εκεί. Δυσκολίες συγκέντρωσης, ειδικά σε πράγματα που δεν με ενδιέφεραν. Φριχτή μνήμη εργασίας. Πλήρης αδυναμία να είμαι στην ώρα μου. Έλλειψη...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και παραγωγικότητα

Οι 5 πιο λάθος τρόποι που κινητοποιείτε τον εαυτό σας από την Tamara Rosier, PH.D.   Πολλοί από εμάς με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ ή ΔΕΠ) έχουμε λιγότερο αξιόπιστη πρόσβαση στον προμετωπιαίο λοβό μας (prefrontal cortex PFC) που διαχειρίζεται όλες τι λεπτομέρειες της ζωής μας, από ό,τι οι νευροτυπικοί άνθρωποι. Πρόκειται για έναν ήρεμο, λογικό βοηθό (κάτι σαν μπάτλερ)...

Περισσότερα...

ΔΕΠ-Υ στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής που έγινε στις  18-21 Απριλίου 2019 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο κύριος Ζαχαρίας Στεφανάκης, Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής, Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, Τμηματάρχης Υγειονομικής Υποστήριξης παρουσίασε το ισχύον καθεστώς και τις προοπτικές για τη ΔΕΠ-Υ στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ευχαριστούμε για την αποστολή της περίληψης της ομιλίας του. Η ΔΕΠ-Υ είναι η συχνότερη νευροαναπτυξιακή διαταραχή της παιδικής ηλικίας...

Περισσότερα...

Γυναίκες με ΔΕΠΥ

Η ΔΕΠΥ στις γυναίκες και ο κίνδυνος της συναισθηματικής απόσυρσης από την Elizabeth Broadbent Η ΔΕΠΥ και η συναισθηματική απόσυρση – η απομάκρυνση από φίλους, ξένους και αγαπημένους τους - συχνά συμβαδίζουν. Η απόσυρση είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που πολλές γυναίκες με ΔΕΠΥ μαθαίνουν από μια ζωή γεμάτη απόρριψη, απογοήτευση και εκφοβισμό. Η διακοπή αυτής της ανθυγιεινής συνήθειας δεν είναι εύκολη -...

Περισσότερα...

Πώς να μετατρέψουμε σε θετική ενέργεια τ…

Γιατί νιώθουμε τόσο έντονα - και πως να το ξεπεράσουμε Έρευνες δείχνουν ότι άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) βιώνουν εντονότερα τα συναισθήματα της απογοήτευσης, της ανυπομονησίας, του θυμού και της ευερεθιστότητας. Ακολουθούν κάποιες στρατηγικές για να ρυθμίσουμε τις υπερβολικές συναισθηματικές μας αντιδράσεις στις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες, ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε πιστοί στους στόχους μας και να...

Περισσότερα...

Ανάβαλε λιγότερα, κάνε περισσότερα, νιώσ…

Είτε φοβάστε την κριτική, είτε δεν αντιλαμβάνεστε πως πέρασε ο χρόνος, είτε έχετε πελαγώσει με την ατελείωτη to do λίστα, η αναβλητικότητα είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει τους περισσότερους με ΔΕΠΥ. Μάθετε τρεις κοινούς λόγους για τους οποίους χρονοτριβούμε, και δοκιμάστε αυτές της τεχνικές για να ξεκινήσετε και να τελειώσετε δυνατά. Πώς μπορώ να σταματήσω να αναβάλω;Ως coach σε άτομα με...

Περισσότερα...

Συνέντευξη της Lisa Joy Tuttle για τη ΔΕ…

Μια ζωή γεμάτη απογοητεύσεις χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω   Οι προθεσμίες που χάνονται στο παρά πέντε, η αποδιοργάνωση του μυαλού, η προσπάθεια που καταβάλλεται για τα πάντα. Η Lisa Joy Tuttle είχε καλούς βαθμούς, αλλά μόνο εκείνη ήξερε με τι κόστος. «Πάντα ένιωθα πολύ άγχος», δηλώνει. «Έπρεπε να δουλεύω σκληρά για να μην μένω πίσω.» Ένα μόλις χρόνο πριν από...

Περισσότερα...

Γιατί συχνά η ΔΕΠ-Υ δεν διαγιγνώσκεται π…

«Αφήνοντας πίσω τη ρουτίνα και τη δομή του σχολείου, τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ κάποιες φορές γίνονται πιο φανερά» Οι λόγοι για τους οποίους η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ μπορεί να καθυστερήσει πολύ, μέχρι την ενηλικίωση του ατόμου, είναι ποικίλοι. Πρώτα απ’όλα το στίγμα: «Είναι ένα άτομο που φαίνεται να μην προσπαθεί αρκετά.. είναι θέμα συμπεριφοράς.’Όμως στην πραγματικότητα είναι θέμα σύνδεσης των τμημάτων...

Περισσότερα...

Εκτελεστικές λειτουργίες στους ενήλικες

Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά είναι η παρορμητικότητα. Η παρορμητική δράση και ομιλία μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα στη ζωή μας. Όσο μεγαλώνουμε, είναι αναμενόμενο να αυτορυθμιζόμαστε. Στο βιβλίο "Taking Charge of Adult ADHD", ο Δρ. Russell Barkley περιγράφει την ΔΕΠΥ ως πρόβλημα με τρία σκέλη, συμπεριλαμβανομένης της κακής αναστολής, του ανεπαρκούς αυτοελέγχου...

Περισσότερα...

Η σχέση με τα οιστρογόνα

Επιτέλους οι γυναίκες στο επίκεντρο Η ΔΕΠ-Υ συμβαίνει περίπου σε ποσοστό 4.4% των ενήλικων, με τη συχνότητα στις γυναίκες να πλησιάζει περίπου αυτή των αντρών.1,2 Έτσι τώρα η ΔΕΠ-Υ διαγιγνώσκεται σε εκατομμύρια γυναίκες παγκόσμια. Παρόλα αυτά, ορισμένες γυναίκες λαμβάνουν μια εκτενή αξιολόγηση που χρειάζεται για να σκιαγραφήσει και να περιγράψει την πλήρη διάταξη των συμπτωμάτων όπως αυτά εμφανίζονται, συμπεριλαμβανομένων των νοητικών και...

Περισσότερα...

Γυναίκες με ΔΕΠ-Υ

Η διαφορετική εικόνα Μερικές μελέτες εκτιμούν ότι ποσοστό 50% έως 75% των κοριτσιών με τη διαταραχή ξεφεύγουν της διάγνωσης και πολλά κορίτσια με ΔΕΠ-Υ υποφέρουν σιωπηλά ενώ δεν τα καταφέρνουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Μια μελέτη του 2005 που εξετάζει τις διαφορές μεταξύ των φύλων στη ΔΕΠΥ βρήκε υψηλότερα ποσοστά «εναντιωματικής διαταραχής» και «διαταραχής της συμπεριφοράς» στους άνδρες και υψηλότερα ποσοστά...

Περισσότερα...

Πώς είναι για σένα η ΔΕΠΥ;

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ ADHD Hellas στο πλαίσιο του παγκόσμιου μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη διαταραχή ετοιμάζει μια βραδιά stand up comedy για τη ΔΕΠΥ την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017.Σας προσκαλούμε να απαντήσετε σε μια, περισσότερες ή και όλες τις ερωτήσεις που θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο για να μας βοηθήσετε να φτιάξουμε μια παρουσίαση της ΔΕΠΥ.Οι...

Περισσότερα...

FAST MINDS

 Θριαμβεύστε με το FAST MINDS   από τους Craig Surman, MD, και Tim Bilkey, MD, με την Karen Weintraub Συχνά, όταν οι κλινικοί επιστήμονες διαγιγνώσκουν τη ΔΕΠΥ, αναζητούν προφανή προβλήματα όπως μια απόλυση από τη δουλειά ή κακούς βαθμούς στο σχολείο. Αλλά αυτή η επικέντρωση στις εξωτερικές συνέπειες δεν θίγει το ζήτημα του πώς είναι να ζει κανείς με αυτά τα δεδομένα...

Περισσότερα...

Για όσους αμφισβητούν τη ΔΕΠΥ

Έχετε κουραστεί να ακούτε ότι δεν υπάρχει ΔΕΠΥ ή ότι είναι με κάποιο τρόπο είναι δικό σας λάθος το ότι έχετε τη διαταραχή; Όταν οι διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι «ειδικοί» εκφράζουν την άποψή τους, είναι πολύ δύσκολο να τους πείσει κανείς για την αλήθεια: ότι δηλαδή η δημόσια συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη της ΔΕΠΥ έχει ήδη λήξει! Οι επικρατεστεροι ιατρικοί, ψυχολογικοί και...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και οργάνωση: Ο κανόνας του 80/20

Εκμεταλλευτείτε την υπερεστίαση (hyperfocusing)! Ο κανόνας του 80/20 μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη ΔΕΠΥ.Αυξήστε την παραγωγικότητα μεγιστοποιώντας την ικανότητά σας για υπερεστίαση. Οι περισσότεροι από εσάς μάλλον γνωρίζετε ήδη τον κανόνα 80/20. Δηλαδή, τον κανόνα που θέλει το 80% των αποτελεσμάτων σας να προκύπτει από το 20% των προσπαθειών σας. Το αντίστροφο με το 80% των προσπαθειών σας...

Περισσότερα...

Δέκα μύθοι για τη ΔΕΠΥ

Στο βιβλίο του, ο DR. THOMAS E. BROWN πραγματεύεται πολλούς από τους «επικρατούντες μύθους, τις εσφαλμένες υποθέσεις για τη ΔΕΠΥ που εξακολουθούν να ισχύουν για τους περισσότερους ανθρώπους και ορισμένους επαγγελματίες». Στο πρώτο κεφάλαιο, απαριθμεί τριάντα πέντε από αυτούς τους μύθους και στη συνέχεια συνοψίζει τα επιστημονικά δεδομένα που τους καταρρίπτουν. Αφιερώνει το υπόλοιπο βιβλίο σε πιο ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία...

Περισσότερα...

Όταν η αποδοκιμασία οδηγεί σε συντριβή

Για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τα προβλήματα της ΔΕΠΥ πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς να επεξεργαστείτε το συναίσθημα. Οι ερευνητές έχουν αγνοήσει το συναισθηματικό στοιχείο της ΔΕΠΥ, επειδή αυτό δε μπορεί να μετρηθεί. Ωστόσο, η συναισθηματική αποδιοργάνωση είναι αυτή που έχει τις μεγαλύτερης επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου, σε οποιαδήποτε ηλικία. Για παράδειγμα: Σχεδόν ο καθένας που έχει ΔΕΠΥ απαντά με...

Περισσότερα...

Οδηγός επιβίωσης ενηλίκων με ΔΕΠΥ:Ζώντας…

Η διαχείριση της καθημερινότητας είναι μια πρόκληση πια για όλους μας. Πόσο μάλλον για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ που δυσκολεύονται στη μνήμη, στην οργάνωση, στη διαχείρηση του χρόνου τους, στη συγκέντρωση και την κινητοποίηση, που απογοητεύουν συχνά τους εαυτούς τους και τους άλλους, υποφέροντας ακόμα πιο συχνά από χαμηλή αυτοπεποίθηση, κατάθλιψη, άγχος, εθισμούς, κτλ. Μια γενική συμβουλή από την ειδικό της...

Περισσότερα...

Το σημαντικότερο που έμαθα προσπαθώντας …

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΔΕΠΥ δυσκολεύει κάθε πτυχή της ζωής. Επειδή η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας μειώνει τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, τα άτομα που την έχουν παλεύουν κυριολεκτικά να επεξεργαστούν πληροφορίες, να δώσουν προσοχή και να ιεραρχήσουν αυτά που πρέπει να κάνουν. Φυσικά, αυτό τα επηρεάζει τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι. Παράλληλα παλεύουν με τη ναυαγισμένη...

Περισσότερα...

Οδηγός επιβίωσης ενηλίκων με ΔΕΠΥ:Το ψυχ…

Μεγαλώνοντας με ΔΕΠΥ, ιδιαίτερα αν αυτή μείνει αδιάγνωστη, συσσωρεύονται συγκεκριμένα συναισθήματα, και υιοθετούνται αμυντικοί τρόποι σκέψεις και συμπεριφοράς. Θα αναφερθούμε σε αυτά που σας προβληματίζουν και σας δυσκολεύουν στη διαχείριση της καθημερινότητας, ώστε να μπορείτε να τα αναγνωρίζετε και να τα διαχειρίζεστε διαφορετικά. Άγχος Είναι φυσικό να αγχώνεστε περισσότερο από άλλους ανθρώπους λόγω της ΔΕΠΥ. Όταν από αφηρημάδα σας ξεφεύγουν πράγματα, χάνετε σημαντικά...

Περισσότερα...

Κριτήρια ΔΕΠΥ στους Ενήλικες: Μήπως έχω …

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΔΕΠΥ συναντάται στο 4% περίπου των ενηλίκων. Αν αυτό το ερώτημα προκύπτει στην ενήλικη ζωή, σημαίνει ότι δεν πήρες διάγνωση όταν έπρεπε. Το πιθανότερο, επομένως, είναι ότι πέρασες μια δύσκολη παιδική ηλικία, έχοντας παράλληλα δεχθεί αρνητικούς χαρακτηρισμούς σε σχέση με τις επιδόσεις ή τη συμπεριφορά σου. Διερεύνησέ το. Ανάτρεξε στα παρακάτω χαρακτηριστικά. Αν αρκετά απ' αυτά...

Περισσότερα...

Είναι ΔΕΠΥ ή Εμμηνόπαυση;

Έχετε μια κάποια ηλικία και ξαφνικά η μνήμη σας παρουσιάζει τόσα πολλά κενά, που, όπως λένε οι ειδικοί, « ο εγκέφαλος σας γίνεται σαν Eλβετικό τυρί». Χάνετε πράγματα, βυθίζεστε στις σκέψεις σας, σας διασπά ακόμη και ο χτύπος της καρδιάς σας! Γυναίκες με διαγνωσμένη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) πανικοβάλλονται κάποιες φορές και ανησυχούν για την επιδείνωση των συμπτωμάτων...

Περισσότερα...

Είμαι ενήλικος και υποψιάζομαι ότι έχω Δ…

Η ΔΕΠΥ είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία ξεκινάει στην παιδική ηλικία αλλά δεν τελειώνει με την ενηλικίωση. Περίπου 70% των παιδιών με ΔΕΠΥ πληρούν τα κριτήρια στην εφηβεία και 66% πληρούν τα κριτήρια στην ενήλικο ζωή. Καθώς η ΔΕΠΥ είναι μια κληρονομική διαταραχή, είναι πολύ πιθανό γονείς παιδιών που διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ να έχουν και οι ίδιοι ΔΕΠΥ, αλλά...

Περισσότερα...

Τα μυστικά ενός εγκέφαλου με ΔΕΠΥ

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έτσι νευρολογικά εξοπλισμένοι, ώστε να μπορούν να καθορίσουν τι είναι σημαντικό και να κινητοποιηθούν για να το κάνουν, ακόμη κι αν το θέμα δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Υπάρχουμε όμως κι εμείς οι υπόλοιποι που έχουμε Διάσπαση Προσοχής. Η ΔΕΠΥ είναι μια συγκεχυμένη, αντιφατική, ασυνεπής και απογοητευτική κατάσταση. Μπορεί ακόμη και να συντρίψει τους ανθρώπους που ζουν με...

Περισσότερα...

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε...

“Πως τα καταφέρνουν οι άλλοι και είναι τόσο οργανωμένοι; Οργανωμένοι με το χρόνο τους, οργανωμένοι με τα πράγματά τους… Εγώ είμαι συνέχεια στο τρέξιμο, δεν τελειώνω τίποτα (δεν αρχίζω και με κάτι σημαντικό εδώ που τα λέμε), χάνω συνέχεια προθεσμίες, ραντεβού και πράγματα και συχνά τελειώνει η μέρα μου και είμαι εξουθενωμένος, χωρίς να έχω καταφέρει τίποτα από αυτά που...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ στους ενήλικες και πως αντιμετωπίζε…

Χωρίς καμία αμφιβολία, η ζωή είναι πιο δύσκολη με τη Διαταραχή της Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μιας από τις «πιο συχνές νευροβιολογικές διαταραχές που δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την πρόσφατη διάλεξή του, στην Αθήνα, ο Dr. Ari Tuckman με θέμα τη ΅ΔΕΠΥ στους ενήλικες και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί΅. Σας μεταφέρουμε ορισμένα σημαντικά σημεία της...

Περισσότερα...

Στυλοβάτης υπό κατάρρευση

Διπλή βάρδια στο τιμόνι... Η εκτελεστική γυναίκα... Στρατηγός και διαχειριστής με το ζόρι... Στο τιμόνι χωρίς φρένα... Σύντροφοι σε υπερωρία...   Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους που θα μπορούσαν να περιγράψουν το πώς νιώθει το ταίρι ενός ατόμου με ΔΕΠΥ. Σαν ο σύντροφός του να αδιαφορεί για αυτόν, σαν να μη τον σκέφτεται, ή απλά σαν να είναι τελικά ένα χαζό, τεμπέλικο ή εγωκεντρικό...

Περισσότερα...

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια