fbpx

Ένα ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ΔΕΠΥ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

«Shine a light - Understanding ADHD»

SHINE A LIGHT 

«Αισθάνομαι σαν ένα σύμπαν, στριμωγμένο μέσα σε ένα κουτί παπουτσιών» - έτσι περιγράφει ο Bryn Travers το πως είναι να ζεις με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ).

Σε αυτό το μινι-ντοκιμαντέρ, ζητήσαμε από τους ανθρώπους με ΔΕΠΥ και τους συγγενείς τους να περιγράψουν πως είναι η ΔΕΠΥ, ποιες είναι οι προκλήσεις και ποια είναι τα πράγματα που τους αρέσουν στη διαταραχή. Ζητήσαμε επίσης από τους ιατρούς και τους ερευνητές που δουλεύουν με την ΔΕΠΥ να εξηγήσουν περισσότερα για την προέλευση της διαταραχής, τι έμαθαν από την εμπειρία τους με τους ασθενείς, αλλά και ποιες είναι οι βασικές ερωτήσεις που προσπαθεί να απαντήσει η έρευνα για τη ΔΕΠΥ.

Το βίντεο περιλαμβάνει τέσσερις από τους πιο γνωστούς ερευνητές στον τομέα της ΔΕΠΥ: Ο Dr. Eric Taylor είναι ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής παιδικής και εφηβικής στο King's College του Λονδίνου, ο Dr. Philip Asherson είναι καθηγητής της Μοριακής Ψυχιατρικής στο King's College του Λονδίνου, η Dr. Barbara Franke είναι καθηγήτρια της Μοριακής Ψυχιατρικής στο πανεπιστημιακό ιατρείο Radijd Nijmegen, στην Ολλανδία, και η Dr. Corina Greven είναι ψυχολόγος και γενετιστής συμπεριφοράς στο πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο Radijd Nijmegen. Δίπλα σε αυτούς τους επιστήμονες και τους ψυχιάτρους, βλέπουμε τρία άτομα με ΔΕΠΥ (Bryn Travers, Evie Travers και Aziz), την Andrea Bilbow, πρόεδρο του ευρωπαϊκού συλλόγου των ασθενών «ADHD Europe» και μητέρα δύο παιδιών με ΔΕΠΥ και τη Dr. Kai Syng Tan, ερευνήτρια και καλλιτέχνη στο King's College του Λονδίνου, η οποία έχει επίσης διάγνωση ΔΕΠΥ.

Δείτε το 

Πολλά παιδιά, έφηβοι και ενήλικες υποφέρουν από ΔΕΠΥ. Η ΔΕΠΥ είναι μια πολύπλοκη διαταραχή που επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά. Τα προβλήματα στην καθημερινή ζωή είναι πολλά, ειδικά όσον αφορά τον έλεγχο της προσοχής, των παρορμήσεων και των συναισθημάτων. Παρ᾽αυτά , τα άτομα με ΔΕΠΥ απολαμβάνουν τη δημιουργικότητά τους και τη θετική τους ενέργεια.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι αποτελεσματική για πολλούς, αλλά όχι για όλους. Ένα μειονέκτημα του φαρμάκου είναι ότι πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά και δεν θεραπεύει κάποιον από τη διαταραχή. Κατά συνέπεια, πρέπει να προσφέρονται και να διερευνώνται και άλλοι τύποι θεραπείας.

Η διάδοση της γνώσης σχετικά με τη ΔΕΠΥ και η ευαισθητοποίηση θα βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν τι προκαλεί τη συμπεριφορά τους. Αυτό θα μειώσει το στίγμα και την ένοχη αυτοεικόνα που συχνά συνοδεύει τη διαταραχή.

Η δημοσίευση αυτού του βίντεο συμπίπτει με την τελευταία μέρα του μήνα παγκόσμιας ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠΥ. Αυτή η πρωτοβουλία των διεθνών οργανώσεων ασθενών με ΔΕΠΥ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ΔΕΠΥ και στη χρηματοδότηση περισσότερων ερευνών για την καλύτερη κατανόηση της ΔΕΠΥ.

Το βίντεο δημιουργήθηκε μέσω συνεργασίας μεταξύ τεσσάρων διεθνών κοινοπραξιών ερευνητών που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, οι οποίες διερευνούν την ADHD και την προέλευσή της: MiND, Aggressotype, CoCA και Eat2BeNICE [βλ. Συνδέσμους παρακάτω].Το βίντεο καταγράφηκε από 4QUARTER FILMS (www.4quarterfilms.com )

Ελπίζουμε ότι αυτό το βίντεο θα βοηθήσει τους νέους και τους ενήλικες που διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ ή που υποψιάζονται ότι έχουν ΔΕΠΥ, καθώς και την οικογένεια και τους φίλους τους, να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση.

Το βίντεο είναι στα αγγλικά, με υπότιτλους στα αγγλικά, γερμανικά, ολλανδικά, ιταλικά, ισπανικά, ουγγρικά και σουηδικά. Σύντομα θα υποτιτλιστεί και στα ελληνικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τις έρευνες και τις κοινοπραξίες:

MiND (έρευνα ΔΕΠΥ και ΔΑΦ): http://mind-project.eu/ 

Aggressotype (προέλευση της επιθετικότητας σε ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η ΔΕΠΥ): http://www.aggressotype.eu/ 

CoCA (προέλευση των συ νοσηρών διαταραχών με ΔΕΠΥ σε εφήβους και ενήλικες): http://coca-project.eu/ 

Eat2BeNICE (πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την ψυχική υγεία στις ψυχιατρικές διαταραχές): http://newbrainnutrition.com/ 

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια