fbpx

Αξιαγάπητα Χαρακτηριστικά της ΔΕΠ-Υ!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

79

 

Μην μπερδεύετε τα δυνατά σημεία της ΔΕΠ-Υ με συμπτώματα! Είναι μοναδικά χαρακτηριστικά και ικανότητες που σας κάνουν πιο δημιουργικούς, αυθόρμητους και ενεργητικούς από όσα άτομα γνωρίζετε. Ιδού μερικά από τα αγαπημένα χαρακτηριστικά ΔΕΠ-Υ!

H Αδιαμφισβήτητη Δύναμη της ΔΕΠ-Υ

Να είστε περήφανες/-οι για την Διαταραχή σας (ΔΕΠ-Υ ή ΔΕΠ) και για την αντισυμβατική σκέψη, το χιούμορ, την θέληση και το πάθος που φέρνει! Διαβάστε παρακάτω για τα καλύτερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με ΔΕΠ-Υ που γνωρίζουμε και αγαπάμε.

Η Υπερσυγκέντρωση (hyperfocusing) της ΔΕΠ-Υ

Η χαρακτηριστική υπερσυγκέντρωση της ΔΕΠ-Υ είναι ένα σπουδαίο πλεονέκτημα. Αν μπορείτε να διοχετεύσετε αποτελεσματικά όλη αυτή την προσοχή και την ενέργεια σε δουλειά, αυτό κάνει την διαφορά. «Πολλοί επιστήμονες, συγγραφείς, και καλλιτέχνες με ΔΕΠ-Υ είχαν πολύ επιτυχημένες καριέρες. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ικανότητά τους να συγκεντρωθούν χωρίς διακοπή σε αυτό που κάνουν για ώρες» αναφέρει η Kathleen Nadeau, Ph.D.

Η Πραγματική Ανθεκτικότητα της ΔΕΠ-Υ

Ζώντας με τη ΔΕΠ-Υ φέρνει αρκετές δυσκολίες σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Όλες και όλοι έχουμε αντιμετωπίσει τις απογοητεύσεις και τη ντροπή μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Αλλά τα άτομα με ΔΕΠ-Υ διαπρέπουν στο να ξεπερνούν εμπόδια, να προσαρμόζονται σε νέες στρατηγικές και να προχωρούν μπροστά καλύτερα από ποτέ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Linda Roggli: «Βλέπουμε το φως στο τέλος του πιο σκοτεινού τούνελ. Σηκώνουμε τον εαυτό μας όταν πέφτουμε. Χαμογελάμε μέσα από τα δάκρυα μας».

Μια Λαμπερή Προσωπικότητα

Τα άτομα με ΔΕΠ-Υ είναι έξυπνα, δημιουργικά, και αστεία και συχνά χρησιμοποιούν αυτοσαρκαστικό χιούμορ για να υπενθυμίσουν στον κόσμο ότι η «τελειότητα» είναι απολύτως αδιάφορη. Έχουν αντιμετωπίσει δοκιμασίες, έχουν μάθει καινοτόμους τρόπους για να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και έχουν αναπτύξει μια αίσθηση ταπεινότητας και αυτοσεβασμού στην πορεία της ζωής τους. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συνιστούν ένα ευχάριστο άτομο για συναναστροφή που κάνει τον κόσμο γύρω του πιο χαρούμενο χάρη στη θέρμη που το χαρακτηρίζει.

Η Γενναιοδωρία της ΔΕΠ-Υ

Η Barbara, μέσω του περιοδικού ADDitude από τη Βιρτζίνια, γράφει ότι τα στοιχεία που αγαπάει περισσότερο στον γιο της είναι «η γενναιοδωρία του και η επιθυμία του να ευχαριστεί αυτούς που αγαπάει. Είναι τόσο προστατευτικός με την μικρή του αδερφή.» Τα άτομα με ΔΕΠ-Υ λατρεύουν να κάνουν τους ανθρώπους χαρούμενους, είτε με το να μοιράζονται ένα μπισκότο είτε με το να συμπαραστέκονται στον πόνο των φίλων τους.

Επινοητικότητα

Είμαστε ικανές και ικανοί να αξιοποιήσουμε αυτήν τη δημιουργικότητα της ΔΕΠ-Υ με παράξενους και θαυμαστούς τρόπους. Η αρθρογράφος του ADDitude Linda Roggli δυσκολευόταν να ταξινομήσει τα χαρτιά της αλφαβητικά. Οπότε επινόησε ένα δικό της σύστημα. Όπως αναφέρει: «Οι συσχετίσεις στο μυαλό μου είναι μοναδικές. Αν ο εγκέφαλός μου σκέφτεται τα συμβόλαια ασφάλειας ζωής και τις εγγυήσεις ποδηλάτων με τον ίδιο τρόπο, έτσι θα τα ταξινομήσω. Όταν επιστρέψω σε αυτόν τον φάκελο, θα τα βρω και τα δύο». Ό,τι μας βολεύει, σωστά;

Δυνατή Αίσθηση του Δικαίου

Έχοντας ζήσει με συμβιβασμούς – ή πιθανώς με δυσκολίες χωρίς αυτούς –τα άτομα με ΔΕΠ-Υ ξέρουν ότι «δίκαιο» δεν σημαίνει πάντα «ίσο». Καταλαβαίνουν ότι διαφορετικοί άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικά πράγματα για να επιτύχουν και αφοσιώνονται στο να βοηθάνε όπου υπάρχει ανάγκη.

Προθυμία για Ανάληψη Ρίσκου

Ο Thomas Edison – που πιθανότατα είχε ΔΕΠ-Υ – έβαλε όλη του την προσπάθεια ώστε να εφεύρει τον λαμπτήρα, ακόμα και όταν έμοιαζε αδύνατο. Τελικά, του πήρε πάνω από 3000 προσπάθειες πριν καταφέρει να φτιάξει έναν λειτουργικό λαμπτήρα αλλά η νίκη ήταν απίστευτα γλυκιά καθώς χρειάστηκε να ρισκάρει πολλά – και να αποτύχει σε ακόμα περισσότερα - για να τον κάνει να δουλέψει.

Αυθορμητισμός

Όπως επισημαίνει η μπλόγκερ του ADDitude Allison Larkin, «Ο αυθορμητισμός οδηγεί σε εκπληκτικά πράγματα». Ένα εντελώς απροσχεδίαστο ταξίδι στη Νέα Αγγλία στη μέση μιας χιονοθύελλας την έφερε σε μια πόλη που θα ερωτευόταν και αργότερα θα μετακόμιζε σε αυτήν. Ανακαλύψτε τι μπορεί να σας προσφέρει ο αυθορμητισμός σας!

Αίσθηση του Χιούμορ!

Τα άτομα που έχουν προσαρμοστεί με τη ΔΕΠ-Υ έχουν μάθει να χρησιμοποιούν το χιούμορ για να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις, είτε μεγάλες είτε μικρές. Χρειάζεστε αποδείξεις; Επισκεφθείτε τη σελίδα της Alison Larkin για να δείτε πώς αυτή η κωμικός χρησιμοποιεί το χιούμορ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής.

Συνεχείς Εκπλήξεις

Το να βρίσκεις χρήματα ή ρούχα ή ακόμη και ένα νόστιμο σνακ τα οποία ξέχασες νωρίτερα κάνει τη ζωή μια αλυσίδα από ευχάριστες εκπλήξεις. Ποιος ξέρει τι θα ανακαλύψεις μετά;

Ρομαντισμός

«Αυθορμητισμός, αντισυμβατική δημιουργικότητα και οξυμένη ενέργεια» - όλα χαρακτηριστικά των ατόμων με ΔΕΠ-Υ. «Προσθέστε λάμψη στα ρομαντικά διαλείμματα». Είναι γνωστό ότι οι ενήλικες με ΔΕΠ-Υ πνίγουν τις/τους συντρόφους τους με τρυφερότητα και ότι πάντα πιστεύουν στην δύναμη της αγάπης, ακόμα και όταν οι σχέσεις τους βρίσκουν κάποιο εμπόδιο.

Καθηλωτικές Δεξιότητες Συνομιλίας

Ένα πράγμα είναι σίγουρο με τη ΔΕΠ-Υ. Δεν υπάρχει ποτέ μια ήρεμη στιγμή! Ο εγκέφαλός σας που τρέχει συνεχώς σας οδηγεί πάντα σε νέα θέματα συζήτησης και ερωτήσεις μεγάλης σημασίας∙ οι αμήχανες παύσεις είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.

Συμπόνια

Αν και συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο ή σε κοινωνικές περιστάσεις χωρίς επαρκή βοήθεια, τα άτομα με ΔΕΠ-Υ είναι γνωστό πως δείχνουν συμπόνια και προθυμία να προσφέρουν βοήθεια. Η Dee Boling, αφού ο γιος της βραβεύτηκε ως Μαθητής του Μήνα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προτιμώ να έχω ένα ευγενικό, συνεργατικό παιδί παρά έναν εξυπνάκια που παίρνει παντού 10 χωρίς να προσπαθεί».

Επιμονή

Η κόρη της Lisa Aro έχει ΔΕΠ-Υ, Δυσλεξία, Διαταραχή της Αισθητηριακής Επεξεργασίας και μπορεί να δει μόνο με το ένα μάτι. Αφήνει οτιδήποτε από αυτά να τη σταματήσει; Όχι! Όπως της γράφει η μητέρα της: «Γράφεις, σχεδιάζεις, ζωγραφίζεις, βιντεοσκοπείς, παίζεις θέατρο, εφευρίσκεις, δημιουργείς και ονειρεύεσαι. Θέτεις έναν στόχο και τον πετυχαίνεις. Καμία αναπηρία δεν σε σταμάτησε να ακολουθείς αυτό που θέλεις». Χιλιάδες άλλα άτομα με ΔΕΠ-Υ κάνουν το ίδιο κάθε μέρα.

Δημιουργικότητα Σούπερ Σταρ

Ο τραγουδιστής Justin Timberlake, ο σεφ Alexis Hernandez και ο κωμικός Howie Mandel ανήκουν στις διασημότητες με ΔΕΠ-Υ. Τα άτομα με ΔΕΠ-Υ είναι συχνά εξαιρετικά ευφυή και δημιουργικά. Η ΔΕΠ-Υ σας θα σας κρατήσει πίσω στη ζωή μόνο αν την αφήσετε!

Μια Διαφορετική Οπτική: Η Δική σας!

Παρατηρείται ότι όλες και όλοι έχουμε γίνει «ειδικοί στη ΔΕΠ-Υ». Από την άλλη, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συχνά αναπαράγουν μια άδικη εικόνα της διαταραχής. Το να ζείτε με τη διαταραχή ή το να είστε γονιός ενός παιδιού με ΔΕΠ-Υ σας επιτρέπει να είστε πάντα εκεί για να διορθώσετε τις αρνητικές αντιλήψεις και να συμμετέχετε στην ευαισθητοποίηση για τη ΔΕΠ-Υ. Η προσωπική σας εμπειρία και η οπτική σας για την κατάσταση μπορεί να αλλάξει τη γνώμη των υπολοίπων!

Μεταδοτική Κινητοποίηση

Η υψηλή ενέργεια είναι μεταδοτική. Όταν αυτοί που είναι γύρω σας δουν τη θέληση, το πάθος και το ταλέντο σας για αντισυμβατική σκέψη, θα εμπνευστούν ώστε να παλέψουν και αυτοί για τους στόχους τους.

Πηγή

Απόδοση: Ευγενία Ραφτοπούλου, Φοιτήτρια Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια