fbpx

Πολύς Χρόνος Μπροστά στην Οθόνη;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πώς να Ρυθμίσετε τις Συσκευές των Εφήβων σας:  Ένα "Εγχειρίδιο Δεοντολογίας" για τις ηλεκτρονικές συσκευές του εφήβου σας.

75

Κάθε φορά, που μια νέα ηλεκτρονική συσκευή εισέρχεται στο σπίτι σας, καθίστε μαζί με το παιδί σας και δημιουργήστε σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση της, περιγράφοντας τους έξι κανόνες:

1. Ποιος μπορεί να τη χρησιμοποιήσει;

2. Τι μπορεί να κάνει;

3. Πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

4. Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

5. Γιατί τίθεται αυτός ο κανόνας;

6. Πώς θα εφαρμοστεί αυτός ο κανόνας;

Πολλοί γονείς λένε: "Θα σου το εμπιστευτώ αυτό μέχρι να μου δείξεις ότι δεν μπορώ να σε εμπιστευτώ". Μην το κάνετε αυτό. Μην περιμένετε να εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα προτού θέσετε όρια στη νέα συσκευή του παιδιού σας. Είναι η συνταγή της καταστροφής. Τα παιδιά απλά δεν είναι τόσο αξιόπιστα. Δεν είναι έτσι καλωδιωμένα.

Θέστε ένα σχέδιο από την αρχή και, στη συνέχεια, ακολουθήστε αυτό το σχέδιο. Κατανοήστε από την αρχή ότι θα υπάρξουν ελλείψεις και αποτυχίες. Αυτό είναι μέρος του να είσαι παιδί, μην το παίρνεται προσωπικά.

1. Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συσκευή;

Εξηγήστε ότι το τηλέφωνο (ή το tablet ή η κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών) ανήκει σε εσάς ως γονέα και ότι το μοιράζεστε με το παιδί σας. Το παιδί σας μπορεί να το χρησιμοποιεί μόνο εντός συγκεκριμένων παραμέτρων, όχι επειδή είστε κτητικός και ελεγκτικός, αλλά επειδή είστε ο γονέας που διατηρεί την κυριότητα.

Πείτε το αυτό εκ των προτέρων, την πρώτη φορά, που θα δώσετε στο παιδί σας μια συσκευή. Διαφορετικά, αυτός ο κανόνας δεν θα καθιερωθεί ποτέ. Στη συνέχεια, πείτε το επανειλημμένα. Τα τηλέφωνα έχουν γίνει κομμάτι του εαυτού μας οπότε τα παιδιά συχνά αισθάνονται, ότι η τεχνολογία τους είναι προέκταση του εαυτού τους, αν δεν τους υπενθυμίζουμε συχνά το αντίθετο.

2. Τι μπορεί να κάνει η συσκευή;

Εξηγήστε ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται, όπως η ανάρτηση φωτογραφιών με φίλους στο Instagram. Ξεκαθαρίστε ποιες πληροφορίες θα επιτρέπεται και ποιες όχι να έχει πρόσβαση και/ή να στέλνει. Καθορίστε τη συνέπεια, ότι το τηλέφωνο θα αφαιρεθεί εάν, για παράδειγμα, το παιδί σας στέλνει ακατάλληλες φωτογραφίες ή ψάχνει για πορνογραφία.

Τα παιδιά δεν δικαιούνται να έχουν ένα τηλέφωνο χωρίς περιορισμούς. Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ένοχοι για τον καθορισμό φίλτρων συσκευών. Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα γονικού ελέγχου, όπως το Mobicip, για να ορίσετε φίλτρα σχετικά με το τι μπορεί να έχει πρόσβαση το παιδί σας.

3. Πότε επιτρέπεται η χρήση της συσκευής;

Οι δύο πιο σημαντικές ώρες για τον περιορισμό της χρήσης της συσκευής είναι κατά τη διάρκεια της μελέτης στο σπίτι και την ώρα του ύπνου. Τα παιδιά θα βρουν κάθε δικαιολογία στον πλανήτη για να πουν ότι χρειάζονται ένα τηλέφωνο, για να ακούν μουσική ενώ κοιμούνται, για να κάνουν έρευνα για μια εργασία- αλλά είναι απλώς ένα τέχνασμα, για να αποκτήσουν μια συσκευή, που στη συνέχεια θα τα εμποδίσει να συγκεντρωθούν ή να κοιμηθούν.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι πιο επιρρεπή στο να είναι τόσο γνήσια απορροφημένα με ένα τηλέφωνο, που δεν προλαβαίνουν να κάνουν τα πράγματα, που πρέπει να κάνουν.

Τα τηλέφωνα και οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χρειάζονται προγραμματισμένα time outs όποτε γίνεται κατάχρηση.

4. Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η συσκευή;

Ίσως το παιδί σας δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο στο σχολείο, σε χώρους μελέτης ή ενώ βρίσκεται στο τραπέζι του δείπνου. Αν έχετε ένα παιδί, που μαθαίνει να οδηγεί, είναι ένας καλός κανόνας να απαγορεύσετε τη χρήση του τηλεφώνου και στο αυτοκίνητο.

Επιλέξτε χώρους, όπου θέλετε το παιδί σας να είναι ευγενικό και προσεκτικό απέναντι στους άλλους ανθρώπους και τις σχέσεις του και απαγορεύστε τη χρήση του τηλεφώνου υπό αυτές τις συνθήκες.

Τα τηλέφωνα μπορούν να συμμετέχουν σε μια συζήτηση, αν μιλάτε όλοι μαζί για μια νέα θεατρική παράσταση και βλέπετε μαζί ένα κλιπ. Αλλά αν ένα άτομο φοράει ακουστικά και αγνοεί όλους τους άλλους, αυτό δεν είναι σεβασμός στην αλληλεπίδραση.

5. Γιατί τίθεται αυτός ο κανόνας;

Κατά τη δημιουργία αυτού του εγχειριδίου δεοντολογίας, προσπαθήστε να μην απαντήσετε ποτέ στην ερώτηση του παιδιού σας, "γιατί να έχουμε αυτούς τους κανόνες;” με το "Επειδή είμαι ο γονέας". Το γεγονός ότι είστε ο ιδιοκτήτης του τηλεφώνου έγινε σαφές στο πρώτο βήμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να πείτε: "Λοιπόν, αφού το είπα εγώ, ισχύει". Αυτό σας κάνει να ακούγεστε σαν δικτάτορας και δεν βοηθάει το παιδί σας να μάθει.

Να εξηγείτε πάντα, γιατί τίθεται ο κανόνας. Πείτε: "Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς το τηλέφωνό σου τη νύχτα, επειδή πρέπει να κοιμηθείς. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός, για την ανάπτυξη σου και την ικανότητά σου να μαθαίνεις και να μεγαλώνεις". Ή: "Επειδή στο τραπέζι, όταν τρώμε θέλουμε να έχουμε επαφή και να ανταλλάσσουμε τα νέα μας και να έχουμε λίγο χρόνο μαζί, δεν έχουμε τα τηλέφωνα μας. Μετά μπορείς να επιστρέψεις στο τηλέφωνό σου". Μέσα από την εξήγηση, το παιδί σας μαθαίνει τις προτεραιότητες και αξίες.

6. Πώς θα εφαρμοστεί αυτός ο κανόνας;

Αυτό το εγχειρίδιο δεοντολογίας είναι ένας οδηγός, που βοηθά τα παιδιά να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά την τεχνολογία. Είναι επίσης ένας οδηγός για εσάς καθώς μαθαίνετε να αντιμετωπίζετε τη σχέση του παιδιού σας με τις οθόνες και την τεχνολογία. Αφού δημιουργήσετε το εγχειρίδιο δεοντολογίας, μην αφαιρέσετε ένα τηλέφωνο ή κλείσετε ένα σύστημα βιντεοπαιχνιδιών, εκτός αν γίνεται κακή χρήση σύμφωνα με τους κανόνες, που έχετε θέσει - αν οι οθόνες χρησιμοποιούνται εκτός του κατάλληλου χρονικού πλαισίου ή χρησιμοποιούνται για την αποστολή ακατάλληλου περιεχομένου. Μην πάρετε το τηλέφωνο του παιδιού σας, για παράδειγμα, αν δεν σας αρέσει ο φίλος της και του τηλεφωνεί συνέχεια. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να γίνει ένας μεγάλος καβγάς χωρίς να μεταφέρετε κανένα ουσιαστικό μήνυμα.

Όταν παραβιάζεται ένας κανόνας, συζητήστε για το πόσο θα διαρκέσει η ποινή της συσκευής. Για τα παιδιά με ΔΕΠΥ, μικρότερες περίοδοι χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές είναι εντάξει, επειδή συχνά τις βιώνουν ως μεγαλύτερες και πιο επώδυνες. Η τιμωρία θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να δίνει στα παιδιά την επόμενη φορά την ευκαιρία να σκεφτούν: "Θέλω πραγματικά να το κάνω αυτό;".

Πηγή

Απόδοση: Ομάδα Εθελοντών - Φοιτητών ADHD Hellas


Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια