fbpx

Η ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων μέσω του παιχνιδιού

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

v0 masterΩς παιχνίδι μπορούμε να ορίσουμε κάθε αυθόρμητη ή οργανωμένη δραστηριότητα που παρέχει χαρά, διασκέδαση ή ψυχαγωγία. Το παιχνίδι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες καθημερινής ζωής των παιδιών αφενός γιατί μέσα από αυτό μαθαίνουν και αφετέρου καταλαμβάνει όλο τον ελεύθερο χρόνο τους. Ακόμη, το παιχνίδι είναι σημαντικό επειδή διευκολύνει θετικά την ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού. Η σωματική υγεία, η κοινωνικο-συναισθηματική ευεξία και η θετική ψυχική υγεία προωθούνται μέσα από το παιχνίδι. Όταν τα παιδιά παίζουν, βιώνουν νέες εμπειρίες επίλυσης προβλημάτων και αναπτύσσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες που τους επιτρέπουν να εξελιχθούν σε υγιείς ενήλικες.

Τα τρέχοντα ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν πως τα παιδιά που συμμετέχουν σε δραστηριότητες παιχνιδιού συχνά αναπτύσσονται γρήγορα, έχουν υψηλότερες επιδόσεις στο σχολείο και αναπτύσσουν υγιείς συνήθειες ως ενήλικες. Συγκριτική έρευνα 11.000 παιδιών έδειξε πως τα παιδιά που συμμετείχαν σε δραστηριότητες παιχνιδιού για τουλάχιστον 15 λεπτά κάθε μέρα, συμπεριφέρονται καλύτερα στην τάξη και μάθαιναν πιο γρήγορα σε σχέση με τα παιδιά που δεν έπαιζαν. Χρησιμοποιώντας της καθημερινές ρουτίνες και δραστηριότητες ενθαρρύνονται η χαρά και η ευτυχία μέσα από τις δραστηριότητες παιχνιδιού αφού δίνουν την ευκαιρία στο παιδί αφενός να παίξει και αφετέρου να ενισχύσει την προσωπική του υγεία και ευεξία.

Πως οι οικογένειες μπορούν μέσω της ανάπτυξης των δεξιοτήτων παιχνιδιού να προάγουν την υγεία και την ευεξία;

Παιδική ηλικία
Το παιχνίδι διδάσκει στα βρέφη, στα νήπια και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας πώς να διαχειρίζονται το σώμα τους καθώς και την επίδραση που έχουν οι πράξεις τους στο περιβάλλον. Το παιχνίδι προωθεί την ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού μέσω της κίνησης και της εξερεύνησης. Επιπρόσθετα, τα μέλη τα οικογένειας αποτελούν τους πρώτους συμπαίκτες του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα:
Ø Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών, τα βρέφη απολαμβάνουν τα πολύχρωμα παιχνίδια, τις κουδουνίστρες, το φωνητικό παιχνίδι όπως η ομιλία και το τραγούδι, καθώς και τα παιχνίδια που απαιτούν την κίνηση των χεριών και των ποδιών τους. Έτσι, χρησιμοποιώντας τα παραπάνω μπορείτε να παίξετε με το μωρό σας καθώς αυτό είναι ξαπλωμένο με την πλάτη ή την κοιλιά ή είναι γυρισμένο στο πλάι ή όταν το έχετε στην αγκαλιά σας.
Ø Όταν τα μωρά μαθαίνουν να αγκαλιάζουν, να πιάνουν και να κάθονται μόνο τους, απολαμβάνουν τα παιχνίδια μπροστά στον καθρέφτη, τις μπάλες όπως και παιχνίδια που απαιτούν ζούληγμα, στοίβαγμα και σπρώξιμο. Ακόμη, τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι ικανά να αλληλεπιδράσουν με παιχνίδια που εμπεριέχουν μουσική και βιβλία. Εναλλακτικά, τα παιχνίδια κατά τη διάρκεια του μπάνιου, προσφέρουν στο παιδί ευχαρίστηση και κάνουν την διαδικασία του μπάνιου ευχάριστη και ταυτόχρονα προσιτή.
Ø Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για την επιλογή των παιχνιδιών. Επειδή τα μωρά μαθαίνουν και διασκεδάζουν με το να βάζουν τα παιχνίδια τους στο στόμα, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι για την καταλληλότητα των παιχνιδιών αυτών (π.χ. να μην διαθέτουν μικρά κομμάτια).
Ø Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να περπατάνε και να τρέχουν, διασκεδάζουν με το κυνηγητό, το κρυφτό, την αναρρίχηση και με το να τραβάνε διάφορα παιχνίδια τα οποία δεν είναι εύκολο να χειριστούν.
Ø Τα νήπια αναπτύσσουν δεξιότητες λεπτής κινητικότητας όταν ρίχνουν παιχνίδια σε σχισμές (π.χ. πλαστικά νομίσματα σε κουμπαρά) και όταν προσπαθούν να γράψουν χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους. Επίσης, χαίρονται όταν παίζουν με βιβλία και με παιχνίδια που βγάζουν ήχο. Ακόμη, σε αυτή την ηλικία ξεκινούν τα παιχνίδια μίμησης (π.χ. χρησιμοποιούν ένα παιχνίδι ως τηλέφωνο ή ως σφυρί).
Ø Τα παιχνίδια μίμησης και προσποίησης κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας προσφέρουν χαρά στα παιδιά και συνήθως πραγματοποιούνται με την αλλαγή ρούχων στις κούκλες, τις γαντόκουκλες (κουκλοθέατρο), τα αυτοκινητάκια και τα τρενάκια. Ακόμη, τα κατασκευαστικά παιχνίδια όπως τα πάζλ και οι πύργοι αφενός προσφέρουν ευχαρίστηση στα παιδιά και αφετέρου βελτιώνουν τις δεξιότητες που σχετίζονται με τον συντονισμό. Επίσης, τα παιδιά απολαμβάνουν τα παιχνίδια στην παιδική χαρά και τα παιχνίδια ιππασίας. Επιπρόσθετα, επιλέγουν να παίξουν και με παιχνίδια με διαφορετικές υφές όπως με την άμμο και τις δακτυλομπογιές. Τα παιχνίδια της προσχολικής ηλικίας δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να εμπλακούν με τους συνομηλίκους τους και όχι μόνο καθώς και να αναπτύξουν τις απαιτούμενες δεξιότητες επικοινωνίας.

Δημοτικό σχολείο
Η ηλικία του δημοτικού σχολείου είναι πολύ σημαντική όσον αφορά τα παιχνίδια κανόνων και το παιχνίδια συνεργασίας όπως τα αθλήματα. Οι κινητικές δεξιότητες αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό. Ο συντονισμός τους επιτυγχάνεται και το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των χόμπι είναι αυξημένο. Το παιχνίδι σε αυτή την ηλικία αποτελεί το κύριο μέσο της ανάπτυξης των φιλικών σχέσεων και της εξερεύνησης της μοναδικής προσωπικότητας κάθε παιδιού. Ακόμη, η ισορροπία ανάμεσα στο δομημένο παιχνίδι (ομαδικά παιχνίδια ή αθλήματα) και στο ημιδομημένο παιχνίδι (π.χ. το παιχνίδι της παιδικής χαράς) δίνει ευκαιρίες τόσο για ενεργό όσο και δημιουργικό παιχνίδι.
Χρησιμοποιώντας τις παρακάτω ιδέες, μπορείτε εύκολα και απλά να αναπτύξετε τόσο τις δεξιότητες παιχνιδιού όσο και τη δημιουργικότητα των παιδιών σας:
Ø Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια και εμπλακείτε σε αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. ποδόσφαιρό) μαζί με τα παιδία σας. Έτσι, τα παιδιά σας θα μάθουν να ακολουθούν κανόνες.
Ø Έχετε σε εμφανές σημείο υλικά χειροτεχνίας έτσι ώστε να εξάψετε το ενδιαφέρον του παιδιού. Ταυτόχρονα ενισχύεται και την δημιουργικότητα του.
Ø Δώστε ευκαιρίες για εξωσχολικές δραστηριότητες στις οποίες τα παιδιά συμμετέχουν τόσο σε σωματική όσο και δημιουργική εξερεύνηση (π.χ. αθλητικές ομάδες ή καλλιτεχνικές ομάδες).
Ø Προωθήστε τα δομημένα και τα ημιδομημένα παιχνίδια (π.χ. συμμετοχή σε κάποια σχολική ομάδα ή το παιχνίδι με τα παιδιά της ίδιας γειτονιάς).
Ø Προτείνετε στο σχολείο να εντάξουν στο πρόγραμμα τους τα διαλλείματα κατά τη διάρκεια των δύσκολων μαθημάτων ως απαραίτητο μέρος του μαθήματος. Η κινητική δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει τόσο τη μάθηση όσο και την θετική συμπεριφορά.
Ø Όπως ακριβώς και στα διαλείμματα, έτσι και το κινητικό παιχνίδι πριν από την ενασχόληση με την προετοιμασία των εργασιών του σχολείου, μπορούν να προετοιμάσουν το παιδί σας για μάθηση!
Ø Μην ξεχνάτε πως οι δραστηριότητες παιχνιδιού πρέπει να χαρακτηρίζονται από χαρά! Εάν ξεχάσετε αυτόν τον παράγοντα, τότε το παιχνίδι, δεν είναι πια παιχνίδι.

Γυμνάσιο
Τα πρώτα χρόνια της εφηβείας χαρακτηρίζονται από την ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων. Οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν το «παιχνίδι» των εφήβων. Οι έφηβοι διασκεδάζουν κάνοντας παρέα με τους συνομήλικούς τους, ακούγοντας μουσική, συζητώντας ή κάνοντας βόλτες. Ο χρόνος που ξοδεύουν με τους φίλους, τους επιτρέπουν να αναπτύξουν κοινωνικές, κινητικές και ψυχικές δεξιότητες. Ακόμη τους επιτρέπει να καταλάβουν τον εαυτό τους και να δοκιμάσουν νέες δεξιότητες σε διαφορετικά περιβάλλοντα χωρίς τη γονική επίβλεψη. Όλα τα παραπάνω, δίνουν την ευκαιρία στους εφήβους να αναπτύξουν την αίσθηση της ευεξίας. Επιπρόσθετα, οι έφηβοι είναι δυνατόν να συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες όπως το θέατρο, τη μουσική, την τέχνη, τα αθλήματα, αλλά και σε εθελοντική ή αμειβόμενη εργασία. Ως γονείς μπορείτε:
Ø Να ενθαρρύνεται το παιδί σας έτσι ώστε να συμμετέχει σε σχολικές ομάδες και σε εξωσχολικές δραστηριότητες.
Ø Να εμπλακείτε σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου μαζί το έφηβο παιδί σας όπως το τένις ή το ποδήλατο, δραστηριότητες που φέρνουν κοντά τα μέλη της οικογένειας και δίνουν ευκαιρίες επικοινωνίας.
Ø Να ενημερωθείτε για τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας σχετικά με τον κινηματογράφο ή την μουσική έτσι ώστε να συζητήσετε πάνω σε αυτά.
Ø Σκεφτείτε τις δικές σας συνήθειες και ρουτίνες της καθημερινότητας σας και αν αυτά περιλαμβάνουν σωματικές δραστηριότητες έτσι ώστε να προωθούν μια ισορροπημένη καθημερινότητα δουλείας και παιχνιδιού. Να θυμάστε πως αποτελείται πρότυπο για τα παιδιά σας.

Λύκειο και ενήλικη ζωή
Το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του λυκείου προωθεί τη συνεργασία και την ομαδική αλληλεπίδραση. Μέσα από το παιχνίδι, οι μεγαλύτεροι έφηβοι είναι ικανοί να γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους και να εντοπίσουν τους κύριους τομείς των ενδιαφερόντων τους. Η πίεση που ασκείται τόσο στο σχολικό όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον αφενός δημιουργούν άγχος, αφετέρου δίνουν την αίσθηση του «ανήκειν» και δίνουν την ευκαιρία στους εφήβους να αλλάξουν τους στόχους τους. Ως γονείς είναι σημαντικό να ενθαρρύνεται τα παιδιά σας έτσι ώστε να διατηρήσουν την απαιτούμενη για την ηλικία ισορροπία μεταξύ των σχολικών υποχρεώσεων τους και του ελεύθερου χρόνου. Η ισορροπία των δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής προωθεί την υγιή ψυχική και σωματική ανάπτυξη του εφήβου.
Ø Ενθαρρύνετε τους εφήβους έτσι ώστε να περνούν συγκεκριμένο χρόνο μπροστά στην οθόνη (όπως τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, την τηλεόραση κ.λπ.). Η ενασχόληση με κινητικές δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να διαχειριστούν προβλήματα όπως η παχυσαρκία και η κατάθλιψη.
Ø Εντοπίστε ποιες δραστηριότητες ελευθέρου χρόνου ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες του παιδιού σας. Αναλογιστείτε την προσωπικότητα του παιδιού σας, τις σωματικές δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα. Οι σωματικές δραστηριότητες για παράδειγμα μπορεί να μην ενδιαφέρουν το παιδί σας και να προτιμά τις θεατρικές ομάδες οι οποίες απαιτούν λεκτικές και άλλες γνωστικές δεξιότητες.
Ø Όλες οι ηλικιακές ομάδες απαιτούν υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα ως «καύσιμα» για την συμμετοχή στις διάφορες δραστηριότητες.
Ø Προκειμένου να αποφευχθούν οι τραυματισμοί, να είστε προσεκτικοί με τη ορθή διατήρηση του κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού όπως τα κράνη. Ακόμη, πριν και μετά από κάθε έντονη δραστηριότητα απαιτούνται διατάσεις.
Ø Το χαμηλό κόστος και οι εύκολα προσβάσιμες δραστηριότητες όπως το μπάσκετ προσφέρουν ισόβια ανάπτυξη μέσω των ομάδων και του ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Το παιχνίδι βοηθά στην ανάπτυξη του οπτικοκινητικού συντονισμού και της δύναμης όπως επίσης της δημιουργικότητας και των κοινωνικών δεξιοτήτων. Το παιχνίδι επίσης βοηθά στην ανάπτυξη της ευεξίας και αυξάνει τις ικανότητες του παιδιού που σχετίζονται με την εξερεύνηση, την επίλυση προβλημάτων και την δημιουργικότητα.

Οι Εργοθεραπευτές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης και είναι σε θέση να εκτιμήσουν τις δραστηριότητες παιχνιδιού στο οικογενειακό, το σχολικό και το κοινωνικό περιβάλλον. Ακόμη, ασχολούνται με εκείνους τους τομείς δραστηριοτήτων που προάγουν την υγεία, την ανάπτυξη και την εξέλιξη. Κατέχουν δεξιότητες παρατήρησης, εντοπισμού και ανάπτυξης του παιχνιδιού του εκάστοτε παιδιού. Επίσης, ασχολούνται με την ανάπτυξη υγιών συνηθειών τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους έτσι ώστε ολοκληρωθεί επιτυχώς ανάπτυξη του παιδιού προς την ενήλικη ζωή.
Οι Εργοθεραπευτές εκπαιδεύουν τα βρέφη, τα παιδιά και τους ενήλικές σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής που οι ίδιοι επιθυμούν, έτσι ώστε να ζουν τη ζωή τους ανεξάρτητοι στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Γιαννούτσου Θεοδώρα, Εργοθεραπεύτρια SI.T. http://giannoutsou-ot.blogspot.gr Πηγή: The American Occupational Therapy Association, (2011). TIPS for living life to the fullest, “Building play skills for healthy children & families. www.aota.org

ΔΕΠΥ στο Σχολείο - Απενοχοποίηση μαθητών

  Απενοχοποίηση της ΔΕΠΥ στο χώρο του σχολείου: Μια Βήμα-Προς-Βήμα Προσέγγιση προς την Ισότητα στην Εκπαίδευση   Κάθε 1η Μαρτίου γιορτάζεται η Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων, μια ημέρα που υπενθυμίζει σε όλους μας την ανάγκη για ισότητα και σεβασμό στην ατομικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ένα σημαντικό θέμα που προκύπτει και απαιτεί περισσότερη προσοχή είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στο σχολείο.   Η ΔΕΠΥ...

Περισσότερα...

Αντιμετωπίζοντας το στίγμα της ΔΕΠΥ

Κουραστήκατε να ασχολείστε με τις απόψεις των άλλων για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ); Μάθετε πώς οι ενήλικες με τη διαταραχή και οι γονείς παιδιών με ΔΕΠ-Υ μπορούν να αγνοήσουν το στίγμα και ανακαλύψτε επίσης την καλύτερη στιγμή για να πείτε στους δικούς σας για τη διάγνωσή σας. Δεν υπάρχει τίποτα ντροπιαστικό στο να έχεις ΔΕΠ-Υ ή τουλάχιστον δεν θα...

Περισσότερα...

Η αποδοχή της διάγνωσης και η σημασία τη…

Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, γονείς και μαθητές, προσέρχονται σε διάφορους διαγνωστικούς φορείς ως αποτέλεσμα δικών τους ανησυχιών είτε κατόπιν παραπομπής από το σχολικό περιβάλλον, είτε από γνωστούς. Το ζητούμενο είναι η διάγνωση. Η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ επιφέρει μια σειρά προκλήσεων που καλούνται να διαχειριστούν οι οικογένειες και οι φροντιστές των ατόμων με ΔΕΠ-Υ (παιδαγωγοί, προπονητές, …). Η διαχείριση των...

Περισσότερα...

Πολύς Χρόνος Μπροστά στην Οθόνη;

Πώς να Ρυθμίσετε τις Συσκευές των Εφήβων σας:  Ένα "Εγχειρίδιο Δεοντολογίας" για τις ηλεκτρονικές συσκευές του εφήβου σας. Κάθε φορά, που μια νέα ηλεκτρονική συσκευή εισέρχεται στο σπίτι σας, καθίστε μαζί με το παιδί σας και δημιουργήστε σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση της, περιγράφοντας τους έξι κανόνες: 1. Ποιος μπορεί να τη χρησιμοποιήσει; 2. Τι μπορεί να κάνει; 3. Πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί; 4...

Περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤ…

  Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ διαμαρτυρήθηκε με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Πιερρακάκη για την απόφαση περικοπής των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης σε μαθητές που το έχουν ανάγκη και τους έχει προ εγκριθεί από το ΚΕΔΑΣΥ. Στην επιστολή αναφέρεται πως η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είναι μια αντιεκπαιδευτική πρόταση που αντιβαίνει των μορφωτικών...

Περισσότερα...

Εφηβεία με ΔΕΠΥ και οδήγηση

Εφηβοι με ΔΕΠΥ και οδήγηση Είμαστε επίσημα στην καρδιά του καλοκαιριού καθώς η ημέρα μεγάλωσε, οι υποχρεώσεις των μαθητών τελείωσαν και οι έφηβοι αποζητούν τις ξέγνοιαστες βόλτες και τι άλλο ... μια έξτρα δόση αδρεναλίνης! Πολλοί είναι οι έφηβοι και μετέφηβοι που αναζητούν την ανεξαρτησία τους μέσω την οδήγησης. Εδώ χρειάζεται να λάβουμε έξτρα μέριμνα! Η έλλειψη προσοχής και η παρορμητικότητα ως βασικά...

Περισσότερα...

Συμβουλές για υποψήφιους στις πανελλήνιε…

Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι περίφημες πανελλήνιες. Οι περισσότεροι γονείς και παιδιά βρίσκονται σε εγρήγορση και άγχος. Ψυχραιμία! Η περίοδος των πανελλήνιων εξετάσεων είναι σίγουρα μια αγχωτική εμπειρία για όλη την οικογένεια και φυσικά για το παιδί που πολλές φορές νιώθει πως από αυτή τη διαδικασία κρίνεται το μέλλον του. Οι περισσότεροι έφηβοι αυτή την περίοδο νιώθουν πίεση και άγχος πως πρέπει...

Περισσότερα...

Σχέση του Αυτισμού με την Δ Ε Π Υ

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Αυτισμού (2 Απριλίου) φέρνουμε στο προσκήνιο τη σχέση του Αυτισμού με την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.   Η ΔΕΠ-Υ συνδέεται άμεσα με τον αυτισμό, καθώς όχι μόνο έχουν πολλές ομοιότητες αλλά και τα περισσότερα άτομα που διαγιγνώσκονται με αυτισμό (ΔΑΦ) έχουν συμπτώματα ΔΕΠ-Υ. Τόσο η ΔΕΠ-Υ (από το 2022) όσο και η ΔΑΦ συγκαταλέγονται στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές γεγονός που σημαίνει πως και οι...

Περισσότερα...

Επιθετικότητα & Βια στα παιδιά με ΔΕ…

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Με τον όρο «εκφοβισμό» ή «βία στο σχολείο» περιγράφεται μια κατάσταση όπου ασκείται μια συστηματική και εμπρόθετη βίαιη συμπεριφορά σε μαθητές από συμμαθητές τους, προκαλώντας επαναλαμβανόμενα σωματικό ή/και ψυχικό πόνο. Ο σχολικός εκφοβισμός δεν αφορά μόνο τον περιγραφόμενο ως «θύτη» ή το περιγραφόμενο ως «θύμα», αλλά και...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και έφηβοι

Οι έφηβοι και οι έφηβες με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν προκλήσεις εκτελεστικής λειτουργίας και χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη και παρακολούθηση από τους γονείς σε σχέση με τα άτομα στην εφηβεία χωρίς ΔΕΠΥ. Ακολουθούν συμβουλές για γονείς με εφήβους: Διαχείριση συμπεριφοράς Να είστε ξεκάθαροι με τις προσδοκίες σας Επιβραβεύστε την κατάλληλη συμπεριφορά Επιβάλλετε συνέπειες Ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία όταν γίνεται πολύ δύσκολο Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση των εφήβων σας Τονίστε την...

Περισσότερα...

Ενημέρωση για τη Παγκόσμια Ημέρα των Δικ…

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου αναδεικνύουμε την ανάγκη διαφύλαξης των δικαιώματων των παιδιών με ΔΕΠΥ Ως γνωστόν, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Παρά το γεγονός ότι έχει μελετηθεί και τεκμηριωθεί επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα, συνεχίζει να...

Περισσότερα...

ΔΕΠ-Υ και ΔΕΛ: Γιατί οι Εκτελεστικές Λει…

Η ΔΕΠΥ και η Διαταραχή Εκτελεστικών Λειτουργιών (ΔΕΛ) είναι στενά συνδεδεμένες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ταυτίζονται. Και οι δύο καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την ολοκλήρωση εργασιών και την οργάνωση, αλλά η ΔΕΛ επηρεάζει σχεδόν οποιαδήποτε έκφραση συμπεριφοράς έχει να κάνει και με στοχοθέτηση. Τι είναι οι εκτελεστικές λειτουργίες; Έως και 90% των παιδιών με ΔΕΠΥ παρουσιάζουν προβλήματα...

Περισσότερα...

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μελ…

  "Εξηγώ στους μαθητές μου, ότι όσο πιο ενεργητικά είναι στη μελέτη τους, τόσο πιο πιθανό είναι να μάθουν την ύλη και να κρατήσουν το μυαλό τους συγκεντρωμένο στη διαδικασία. Ακολουθεί μια ιδέα που είναι αποτελεσματική για αυτούς",  από τηLeslie Josel Ερώτηση: "Η 14χρονη κόρη μου βαριέται εύκολα, ειδικά όταν διαβάζει. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους μελέτης, αλλά στην πραγματικότητα της...

Περισσότερα...

Διαχείριση συμπεριφοράς στη θεραπεία της…

Η θεραπεία συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της συμπεριφοράς, αποτελεί κρίσιμο μέρος της θεραπείας της ΔΕΠΥ για τα παιδιά και τους εφήβους. Αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η συμπεριφοριστική θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική για πολλά παιδιά. Η σοβαρότητα και ο τύπος της ΔΕΠΥ μπορούν να παίξουν ρόλο στις αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία, η οποία πρέπει να προσαρμόζεται στις μοναδικές...

Περισσότερα...

Συμπληρωματικές παρεμβάσεις για τη ΔΕΠΥ

Οι γονείς συχνά ψάχνουν για παρεμβάσεις που θα λειτουργούν παράλληλα – ή ακόμα και θα υποκαθιστούν – τις προτεινόμενες θεραπείες για τη ΔΕΠΥ. Οι θεραπείες για τη ΔΕΠΥ που υποστηρίζονται από αξιόπιστες έρευνες περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, συμπεριφοριστικές θεραπείες, όπως στρατηγικές διαχείρισης συμπεριφοράς, εκπαίδευση γονέων και σχολικά προγράμματα που περιλαμβάνουν προσπάθειες προσαρμογής. Οι παρεμβάσεις που συμπληρώνουν τις προτεινόμενες θεραπείες συμπεριλαμβάνουν διατροφικές προσεγγίσεις...

Περισσότερα...

Όταν το παιδί σας έχει ταυτόχρονα ΔΕΠ-Υ …

Συνυπάρχουσες Μαθησιακές Διαταραχές Η δυσλεξία και η ΔΕΠΥ είναι καταστάσεις που συχνά παρουσιάζονται μαζί, χωρίς η μία να προκαλεί την άλλη. Και οι δύο φαίνονται να έχουν γενετικές ρίζες και μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του ατόμου να μαθαίνει, καθώς και να οδηγήσουν σε προβλήματα στις εκτελεστικές λειτουργίες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (διεθνώς Centers for Disease Control and Prevention)...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ σε Γυναίκες και Κορίτσια

Ποιος/ποια αποκτά ΔΕΠΥ; Η ΔΕΠΥ αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία και μπορεί να συμβεί στον καθένα, αλλά τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο. Εκτιμάται πως μεταξύ 5% και 11% των παιδιών έχουν ΔΕΠΥ. Και πολλά από αυτά είναι κορίτσια. Κάποια παιδιά το ξεπερνάνε μεγαλώνοντας, αλλά πάνω από τα 3/4 των ανθρώπων που είχαν ΔΕΠΥ στην παιδική τους ηλικία θα συνεχίσουν να έχουν και...

Περισσότερα...

Μεγαλώνοντας ένα Παιδί με ΔΕΠΥ

Παρά την κληρονομική και δια βίου φύση της ΔΕΠΥ, η αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων του παιδιού σας μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σοβαρότητα της διαταραχής, όσο και την εμφάνιση προβληματικών καταστάσεων και συμπεριφορών στο μέλλον. Η πρώιμη παρέμβαση είναι σημαντική και επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της διαταραχής και του παιδιού. Όσο νωρίτερα αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα και οι δυσκολίες του...

Περισσότερα...

Αξιολογώντας τη ΔΕΠΥ στην Παιδική Ηλικία

Τα παιδιά που έχουν ΔΕΠΥ αρκετά συχνά εμφανίζουν τα συμπτώματα από πολύ νωρίς. Οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν το παιδί τους να είναι πιο ενεργό, πιο ομιλητικό, πιο παρορμητικό ή να δυσκολεύεται περισσότερο να υπακούσει ή να ακολουθήσει οδηγίες σε σχέση με άλλα παιδιά της ηλικίας του, όπως για παράδειγμα με αδέλφια ή φίλες/-ους της/του. Πότε πρέπει να αναζητήσω βοήθεια και...

Περισσότερα...

Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας και ΔΕΠΥ

  Μερικές φορές τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ίσως δυσκολεύονται να προσέξουν, να ακολουθήσουν οδηγίες ή να περιμένουν την σειρά τους. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι συνηθισμένες ή τυπικές για την ηλικία του παιδιού αλλά ενδέχεται και να υποδεικνύουν την ανάγκη για αξιολόγηση του παιδιού για Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Ως γονέας μπορεί να αναρωτιέστε εάν το παιδί σας...

Περισσότερα...

Βοήθεια στις εργασίες για το σπίτι

Οι εργασίες για το σπίτι μπορεί να αποτελέσουν πηγή απογοήτευσης και δυσκολίας, ειδικά για τους μαθητές με ΔΕΠ-Υ. Ως γονέας, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση αυτής της απογοήτευσης δημιουργώντας ένα οργανωμένο και άνετο μέρος στο σπίτι για να κάνει το παιδί σας τις εργασίες του. Αυτό μπορεί να είναι ένα τραπέζι κουζίνας, ένα γραφείο, ή ακόμα και ένα χαλί δαπέδου...

Περισσότερα...

Σημαντικός Προπονητής – Ξεχωριστός Αθλητ…

Διαχείριση της ΔΕΠ-Υ, τι πρέπει να γνωρίζει ένας Προπονητής6 χαρακτηριστικά της ΔΕΠ-Υ, 6 σημαντικές συμβουλές Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), είναι μια νευροβιολογική, αναπτυξιακή διαταραχή οργανικής αιτιολογίας. Η ΔΕΠ-Υ ασκεί αρνητική επίδραση σε πολλούς τομείς λειτουργικότητας του ατόμου. Προκαλεί σοβαρές και επίμονες δυσκολίες τόσο στο ίδιο όσο και στο οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον (οικογένεια, οικογενειακός περίγυρος, σχολική...

Περισσότερα...

Μελέτη στο σπίτι

12 Στρατηγικές για τη μελέτη στο σπίτι για παιδιά που τη μισούν, από τη Susan Kruger, M.Ed. Το να βγάζουν τα παιδιά σας από τη μέση τη μελέτη στο σπίτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να την κάνουν γρήγορα ούτε ότι πρέπει να επιμένετε εσείς περισσότερο και να είστε από πάνω τους μέχρι να κουραστούν.Σημαίνει ότι θα ακολουθήσετε τις παρακάτω στρατηγικές, οι...

Περισσότερα...

Διδασκαλία στο σπίτι

«Κάνω διδασκαλία στο σπίτι για τα ΔΕΠΥ παιδιά μου εδώ και χρόνια. Εδώ είναι αυτά που θέλω να ξέρετε.» Κανόνας 1: Το παιδί σας δεν μπορεί να μάθει, εάν δεν αισθάνεται ασφαλές. Ανεξάρτητα από το τι λέει ο δάσκαλος ή το πρόγραμμα σπουδών, αυτό είναι απαραίτητο. Καμία μάθηση δεν μπορεί να ξεκινήσει, έως ότου ο καθένας να αναπνέει κανονικά, πράγμα που...

Περισσότερα...

Ο έπαινος είναι σημαντικός για τα παιδιά…

«Όταν ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ λαμβάνει έναν ή δύο επαίνους, αυτό είναι σαν μια σταγόνα στην έρημο». Όταν ένα παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ ή ΔΕΠ) λαμβάνει έναν ή δύο επαίνους, είναι σαν τη βροχή στην έρημο. Την απορροφά, χαίρεται υπερβολικά. Είναι σημαντικό για τους γονείς, τους δασκάλους και τους προπονητές να ωθούν ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ να...

Περισσότερα...

COVID-19 & κλειστά σχολεία

Μπορείς να διδάξεις το παιδί με ΔΕΠ-Υ από το σπίτι; Οι ειδικοί συμβουλεύουν από την Sharon Saline, The Inquirer Όταν πηγαίνετε στο κρεβάτι μετά από ακόμα μια εξοντωτική μέρα διαχείρισης του παιδιού σας με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), πιθανώς να αναρωτιέστε πώς η οικογένειά σας θα επιβιώσει άλλη μια τέτοια μέρα. Ενώ και για εσάς είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνετε...

Περισσότερα...

Πώς μπορώ να μεγαλώσω καλύτερα το παιδί …

Το φετινό θέμα του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠ-Υ παγκοσμίως είναι "Κοινές ερωτήσεις: Αξιόπιστες απαντήσεις" Συλλέξαμε τις 50 πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη ΔΕΠ-Υ & αξιόπιστοι ειδικοί θα δώσουν εύκολες, κατανοητές και γρήγορες απαντήσεις για γονείς, δασκάλους και άτομα με ΔΕΠ-Υ. Η συγγραφέας Elaine Taylor-Klaus απαντά στο ερώτημα Πώς μπορώ να μεγαλώσω καλύτερα το παιδί μου με ΔΕΠ-Υ; Ναι, η ΔΕΠ-Υ είναι...

Περισσότερα...

Πόσο συχνή είναι η ΔΕΠ-Υ σε παιδιά και ε…

Το φετινό θέμα του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠ-Υ παγκοσμίως είναι "Κοινές ερωτήσεις: Αξιόπιστες απαντήσεις" Συλλέξαμε τις 50 πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη ΔΕΠ-Υ & αξιόπιστοι ειδικοί θα δώσουν εύκολες, κατανοητές και γρήγορες απαντήσεις για γονείς, δασκάλους και άτομα με ΔΕΠ-Υ. Η καθηγήτρια ψυχιατρικής επιδημιολογίας Catharina Hartman απαντά στο ερώτημα Πόσο συχνή είναι η ΔΕΠ-Υ σε παιδιά και ενήλικες; Οι συμπεριφορές που...

Περισσότερα...

Γιατί η ΔΕΠ-Υ τείνει να εμφανίζεται σε ο…

Το φετινό θέμα του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠ-Υ παγκοσμίως είναι "Κοινές ερωτήσεις: Αξιόπιστες απαντήσεις" Συλλέξαμε τις 50 πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη ΔΕΠ-Υ & αξιόπιστοι ειδικοί θα δώσουν εύκολες, κατανοητές και γρήγορες απαντήσεις για γονείς, δασκάλους και άτομα με ΔΕΠ-Υ. Η καθηγήτρια Μοριακής Ψυχιατρικής Barbara Franke απαντά στο ερώτημα Γιατί η ΔΕΠ-Υ τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες; Ένας λόγος για τον...

Περισσότερα...

Βοηθήστε τα παιδιά να διαχειριστούν τη ζ…

  Είναι δύσκολο για το παιδί σας ή τον έφηβο με ΔΕΠ-Υ να δει τα πράγματα σφαιρικά – ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει, πώς να ζήσει και να εξελιχθεί μαζί με αυτές; Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές προτάσεις για το πώς οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν. Ήταν νωρίς το πρωί ενός Σαββάτου το Δεκέμβρη του 1991. Σύρθηκα από το κρεβάτι γνωρίζοντας ότι έπρεπε...

Περισσότερα...

ΔΕΠ-Υ: Η συνοπτική εικόνα μιας ευρείας κ…

  Ο Μηνάς είναι μαθητής της Γ' Δημοτικού. Πρόκειται για ένα πολύ ζωηρό παιδί, το οποίο σπάνια καταφέρνει να παραμείνει ήσυχο στην τάξη κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Χτυπά συνεχώς τα χέρια του ρυθμικά στο θρανίο ή κάνει άλλους θορύβους που διακόπτουν την ομαλή ροή της διδασκαλίας. Επίσης, συχνά κουνιέται και στριφογυρνάει στην καρέκλα του και ενίοτε σηκώνεται με την πρόφαση...

Περισσότερα...

Κορίτσια και Γυναίκες με ΔΕΠΥ

Η ΔΕΠΥ στα κορίτσια περνάει πολύ πιο συχνά απαρατήρητη από ότι στα αγόρια, καθώς το ποσοστό αγοριών με διαγνωσμένη ΔΕΠΥ σε σχέση με το αντίστοιχο των κοριτσιών είναι 3:1. Αυτό δε σημαίνει ότι τα αγόρια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχουν από ΔΕΠΥ αλλά ότι τα κορίτσια δεν διαγιγνώσκονται τόσο εύκολα, και όταν η ΔΕΠΥ περνάει κάτω από τα ραντάρ επηρεάζει...

Περισσότερα...

Η ΔΕΠΥ του παιδιού σας είναι ένα παγόβου…

Η διάσπαση ελλειμματικής προσοχής έχει πολλές πτυχές, μεγάλο εύρος και πολλά τυφλά σημεία. Αυτό που βλέπουν οι φροντιστές και οι εκπαιδευτικοί στην επιφάνεια είναι απλά ένα μέρος των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ. Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό και να μεθοδεύουμε τις καθημερινές πρακτικές και τις στρατηγικές μας ανάλογα. Φανταστείτε ότι η διάσπαση ελλειμματικής προσοχής του παιδιού σας (ΔΕΠΥ ή ΔΕΠ) είναι...

Περισσότερα...

Προτάσεις του ADHD Hellas για το σχέδιο …

Δελτίο τύπου Αθήνα 30 Απριλίου 2020 Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας ADHD Hellas κατέθεσε επιστολή στην Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως για να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών με ΔΕΠ-Υ και μαθησιακές δυσκολίες στο σχέδιο νόμου «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων που βρίσκεται υπό διαβούλευση. Στις προτάσεις του ADHD...

Περισσότερα...

Ανθεκτικότητα και ρουτίνες για όλη την ο…

Πως να διατηρήσετε την υγεία και την ευημερία σας κατά τη διάρκεια της κρίσης, του Mark Bertin, MD Κατά τη διάρκειά αυτών των εξαιρετικά ανησυχητικών και δύσκολων στιγμών, τι μπορούμε να κάνουμε για τις οικογένειές μας ώστε να μείνουν υγιείς και ψυχολογικά ανθεκτικές; Οι συνηθισμένες ρουτίνες μας διακόπτονται. Μπορεί να μείνουμε σπίτι για το προβλεπόμενο μέλλον. Τα νέα από όλο τον κόσμο...

Περισσότερα...

Το καλύτερο σύστημα μελέτης στο σπίτι γι…

Το άγχος για τις σχολικές εργασίες και τη μελέτη στο σπίτι υπάρχει και είναι εξαντλητικό για γονείς και μαθητές. Γλιτώστε την οικογένειά σας από τις συγκρούσεις και τους καυγάδες ακολουθώντας αυτή τη μέθοδο σχεδιασμένη για παιδιά με ΔΕΠΥ και μαθησιακές δυσκολίες. ΔΕΠΥ + ελλείμματα στις εκτελεστικές λειτουργίες = ΑΓΧΟΣ Η σχολική εργασία στο σπίτι απαιτεί από τα παιδιά να αντιγράφουν σωστά την...

Περισσότερα...

Εκτελεστικές λειτουργίες

Συμβουλές για τις Εκτελεστικές Δεξιότητες από τη Chris A. Zeigler Dendy  Επίσης γνωστές ως εκτελεστικές λειτουργίες. Λόγω της τριετούς καθυστέρησης στην ωριμότητα του εγκεφάλου με ΔΕΠΥ, τα παιδιά μας αργούν να μάθουν τις κατάλληλες για την ηλικία τους δεξιότητες. Αυτό αντανακλά μια καθυστέρηση 30 % στην ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης, τον συναισθηματικό έλεγχο και την ανεξάρτητη εργασία για το ακαδημαϊκό...

Περισσότερα...

Επτά εκτελεστικές λειτουργίες που επηρεά…

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στη ΔΕΠΥ, Russell Barkley, Ph.D., εξηγεί ότι τα ελλείμματα των εκτελεστικών λειτουργιών προέρχονται από τον εγκέφαλο και ότι επίσης μπορούν να χρησιμεύσουν ως σημάδια πρώιμης προειδοποίησης της διαταραχής. Τι είναι οι εκτελεστικές λειτουργίες; Και τι σχέση έχουν με τη ΔΕΠΥ; Υπάρχει πολλή σύγχυση γύρω από τις "εκτελεστικές λειτουργίες" - και πώς αυτές σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ. Είναι η...

Περισσότερα...

Εμπειρία μητέρας "Μεγαλώνοντας παιδ…

Ομιλία από τη Ζωή Σολωμάκου στη θεματική «Η ΔΕΠΥ από τη πλευρά των ασθενών» που παρουσιάστηκε στο 1ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τη ΔΕΠΥ "Από το Παιδί στον Ενήλικα" 9 - 11 Οκτωβρίου 2015, Αθήνα Αγαπητοί γονείς, συνοδοιπόροι! Είμαι μητέρα παιδιού με ΔΕΠΥ, σύζυγος-παιδιού με ΔΕΠΥ και αφεντικό σκύλου, νομίζω με ΔΕΠΥ!Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις δυσκολίες που έχω περάσει για...

Περισσότερα...

Τι σημαίνει να έχεις ΔΕΠΥ;

Ξεκάθαρες απαντήσεις για ιδιαίτερα παιδιά Από τον Larry Silver, MD Όσο περισσότερο το παιδί σας καταλαβαίνει για τη ΔΕΠΥ του- τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπείες - τόσο το καλύτερο. Μάθετε πώς να εξηγείτε τη συγκεκριμένη διαταραχή με έναν τρόπο που μπορεί να την καταλάβει και διδάξετε του να μη ντρέπεται για αυτήν. Ο γιος σας ή η κόρη σας έχει διαγνωστεί...

Περισσότερα...

Σώστε το καλοκαίρι με δομή

Συνδυάστε τη διασκέδαση και τη δομή για να δώσετε στα παιδιά με ΔΕΠΥ το καλύτερο καλοκαίρι. Γονείς και ειδικοί ανακαλύψτε πώς να τονώσετε την ευφυΐα και να αποφύγετε την πλήξη κατά τις ξένοιαστες ημέρες του καλοκαιριού. Από τη Beth Main Τα παιδιά με ΔΕΠΥ λειτουργούν καλύτερα όταν ξέρουν τι να περιμένουν - και τι αναμένεται από αυτά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για...

Περισσότερα...

Η πραγματική οντότητα της ΔΕΠ-Υ

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα: Μια αληθινή δια βίου διαταραχή* από τη Κατερίνα Μανιαδάκη, Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - ΑΡΣΗ Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Ειδικής Αγωγής Περίληψη Οι έρευνες σχετικά με τη ΔΕΠ-Υ έχουν οδηγήσει στην κυρίαρχη άποψη ότι πρόκειται για μία χρόνια νευροαναπτυξιακή διαταραχή με νευροφυσιολογικό και γενετικό υπόβαθρο. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μία διαρκής και εκτεταμένη διαμάχη γύρω από...

Περισσότερα...

Αλήθειες για τη ΔΕΠΥ του παιδιού μου που…

1. Η ΔΕΠΥ είναι αόρατη, δεν είναι μια κατασκευασμένη διάγνωση "Εγώ, όπως και πολλοί άλλοι γονείς, θα ήθελα η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) να γίνει δεκτή ως μια πραγματική διάγνωση, αντί να θεωρείται μια δικαιολογία για να τεμπελιάσει το παιδί μου ή για να του παρέχεται συγκεκριμένη βοήθεια από το σχολείο. Όταν το παιδί μου δεν απαντάει...

Περισσότερα...

«Ως εδώ!»: Φτάνει πια με το στίγμα της Δ…

Το στίγμα είναι βουτηγμένο στην αδικία και την κακία. Δεν έχει νόημα να σας τρώει αυτό. Συνδεθείτε με άλλες μαμάδες και οικογένειες. Πριν λίγο καιρό έγινε κάτι που με εξέπληξε. Ένα απόγευμα, έδινα μια ομιλία σε επιχειρηματικό κοινό που δεν είχε καμία σχέση με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ ή ΔΕΠ). Η αίθουσα ήταν γεμάτη άνδρες και γυναίκες, συμβούλους...

Περισσότερα...

Τι μου έμαθε ο ακατάλληλος δάσκαλος για …

Με τα χρόνια, η ΔΕΠΥ του γιου μου, του προκαλούσε θλίψη στο σχολείο. Αλλά όχι κάθε χρόνο. Ένα χρόνο θα μπορούσε να είναι μια καλή εμπειρία εμπιστοσύνης, η επόμενη μια δύσκολη και απογοητευτική εμπειρία. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να συνειδητοποιήσουμε ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας ήταν ο τύπος του δασκάλου που είχε. Ένας ευέλικτος και πρόθυμος να τον αποδεχθεί δάσκαλος ισοδυναμούσε με...

Περισσότερα...

Μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες

Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες παγκοσμίως μεγαλώνει, ωθώντας έτσι τα εκπαιδευτικά συστήματα να παρέχουν προβλέψεις για όλο το φάσμα των δυσκολιών. Στην Ελλάδα, μέχρι πρόσφατα, τα Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) ήταν επιφορτισμένα με την αξιολόγηση των μαθητών και γνωμοδοτούσαν και εισηγούνταν για το κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο φοίτησης. Μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τις...

Περισσότερα...

Ο Dr. Eisenberg και η αλήθεια για τη ΔΕΠ…

Πολύ συχνά διαβάζουμε άρθρα ή παρακολουθούμε "ειδικούς" σε τηλεοπτικές εκπομπές να αναφέρουν πως ο Dr. Eisenberg ως "πατέρας της ΔΕΠΥ" λίγους μήνες πριν πεθάνει, δήλωσε στο SPIEGEL πως η ΔΕΠΥ είναι φτιαχτή διαταραχή. Αναζητήσαμε την αλήθεια και παραθέτουμε την απάντηση των εκπρόσωπων του γερμανικού σωματείου ADHS Deutschland. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Dr. Eisenberg ούτε αμφισβήτησε την ύπαρξη ΔΕΠΥ...

Περισσότερα...

Ενσυνειδητότητα ή Mindfulness

Τα παιδιά και οι έφηβοι που εμφανίζουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ συχνά έχουν δυσκολίες στη σχολική επίδοση, στη συμπεριφορά τους καθώς και στις κοινωνικές τους σχέσεις. Ως εκ τούτου, πολλά από τα παιδιά με ΔΕΠΥ, μεταξύ άλλων, έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, άγχος, εκρήξεις θυμού χωρίς να μπορούν να τα διαχειριστούν αποτελεσματικά. Τα τελευταία 15 χρόνια, περίπου, το Mindfulness έχει παρουσιασθεί παγκοσμίως ως...

Περισσότερα...

Πως επηρεάζουν οι εκτελεστικές λειτουργί…

Ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός για τη ΔΕΠΥ, ο Russell Barkley, Ph.D., εξηγεί πώς τα ελλείμματα της εκτελεστικής λειτουργίας προέρχονται από τον εγκέφαλο και πώς μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρόωρα σημάδια της ΔΕΠΥ. Η εκτελεστική λειτουργία κρίνεται από τη δύναμη αυτών των επτά δεξιοτήτων: 1. Αυτογνωσία: Με απλά λόγια, είναι η αυτο-κατευθυνόμενη προσοχή. 2. Αναστολή: Επίσης γνωστή ως αυτοπεριορισμός. 3. Μη λεκτική μνήμη εργασίας: Η...

Περισσότερα...

Εκτελεστικές λειτουργίες και προβλήματα …

Η εκτελεστική λειτουργία αναδύεται νωρίς στη βρεφική ηλικία και συνεχίζει να αναπτύσσεται καλά στην εφηβεία. Αυτή η εξέλιξη είναι παράλληλη με την ανάπτυξη του προμετωπιαίου φλοιού, επιτρέποντάς μας να σκεφτούμε μια κατάσταση και να εξετάζουμε μια σειρά επιλογών, σε αντίθεση με την αντίδραση από παρορμητικό τρόπο ή από συνήθεια. Οι δυσκολίες με την εκτελεστική λειτουργία είναι χαρακτηριστικές στην παιδική ηλικία και...

Περισσότερα...

Κατανομή μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικέ…

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3699/2008 (Α΄ 199) όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4452/2017 (Α΄ 17), οι μαθητές με διαγνωσμένες από αρμόδιο δημόσιο φορέα (ΚΕΔΔΥ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Δημόσιο Νο­σοκομείο) αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανά­γκες, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευ­σης, μπορεί να κατανέμονται...

Περισσότερα...

Επιστροφή στο σχολείο

Έφτασε και πάλι αυτή η εποχή του χρόνου! Εάν τα παιδιά σας δεν έχουν ήδη ξεκινήσει το σχολείο, τότε σύντομα θα το κάνουν. Όμως η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο δεν είναι πάντα εύκολη. Υπάρχουν πολλές αλλαγές που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ακολουθούν πέντε συμβουλές για να βοηθήσετε εσάς και τα παιδιά σας να έχουν μια, όσο το δυνατόν πιο...

Περισσότερα...

Καλοκαιρινές διακοπές

Καλοκαίρι και η ζωή είναι εύκολη, λέει το τραγούδι! Λοιπόν, δεν είναι έτσι ακριβώς. Χάσατε τη καλύτερη μπέιμπι σίτερ: Το σχολείο. Τα παιδιά είναι σπίτι και η πρώτη μέρα που θα ξαναπάνε σχολείο φαίνεται έτη φωτός μακριά. Αντιμετωπίζετε καθημερινά την αδελφική αντιπαλότητα, την πλήξη, τα ταξίδια στο αυτοκίνητο, τα νεύρα και τα προβλήματα ύπνου. Ας ασχοληθούμε με κάθε ένα από αυτά με...

Περισσότερα...

Κορίτσια & ΔΕΠ-Υ

ΔΕΠ-Υ και η διαφορά ανάμεσα στα φύλα. Στο παρελθόν, θεωρούσαμε πως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται μόνο στα αγόρια. Τώρα γνωρίζουμε πως αυτό δεν ισχύει. Όταν υπάρχει, η ΔΕΠΥ επηρεάζει τα κορίτσια εξίσου με τα αγόρια - παρόλο που μπορεί να το κάνει με διαφορετικούς τρόπους. Με την πάροδο του χρόνου, έχει αυξηθεί η κατανόηση...

Περισσότερα...

ΔΕΠ-Υ και εκτελεστική λειτουργία

Η Νέα Άποψη για την ΔΕΠ-Υ και την Εκτελεστική Λειτουργία Για δεκαετίες, η ΔΕΠ-Υ θεωρούσαμε ότι αποτελεί πρόβλημα συμπεριφοράς των νεαρών αγοριών. Η άποψη ήταν ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ ήταν απλά υπερκινητικά, δεν άκουγαν όταν τους μιλούσαν και ήταν απογοητευτικά για τους δασκάλους και τους γονείς τους. Συχνά πίστευαν ότι θα ξεπεράσουν τα προβλήματά τους στη μετέπειτα παιδική ηλικία ή...

Περισσότερα...

Μαμά, τι είναι ΔΕΠΥ;

Πώς οι γιατροί και οι γονείς των παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας μπορούν να εξηγήσουν σ᾽ ένα παιδί ότι έχει ΔΕΠΥ, να πλαισιώσουν την είδηση θετικά, και να απαντήσουν στο ερώτημα: «Τι είναι η ΔΕΠΥ;» Από τον Δρ. Edward Hallowell Τι είναι η ΔΕΠΥ; Πως να την εξηγήσουμε σε ένα παιδί; Οι γονείς συχνά με ρωτούν αν τα μικρά παιδιά με...

Περισσότερα...

Αισθητηριακή ολοκλήρωση

Η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση είναι θεωρία και θεραπευτική παρέμβαση που αναπτύχθηκε αρχικά από την Dr. Ayres, Εργοθεραπεύτρια και Νευροεπιστήμονα, στην Αμερική τη δεκαετία του 70. Από τότε ως σήμερα η θεωρία της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης και οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που προκύπτουν από αυτή έχουν μελετηθεί, τεκμηριωθεί και αναβαθμιστεί από πολλούς καταξιωμένους επιστήμονες. Σήμερα είναι η περισσότερο μελετημένη και περισσότερο χρησιμοποιούμενη μέθοδος για...

Περισσότερα...

«Μαθαίνω διαφορετικά»

Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να μιλήσουν για τις μαθησιακές δυσκολίες Ορισμένες φορές το να ανοίξει κανείς το θέμα των μαθησιακών είναι δύσκολο, αλλά με εξάσκηση, οι επιβραβεύσεις είναι τεράστιες. «Μαθαίνω διαφορετικά» Δύο μικρές λέξεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για παιδιά σαν εμένα που μεγάλωσαν παλεύοντας με μαθησιακές δυσκολίες. Ακούγεται αρκετά απλό, έτσι δεν είναι;  Λάθος.Εάν το παιδί σας έχει κάποια μαθησιακή...

Περισσότερα...

Νέος τρόπος μελέτης για τους μαθητές με …

  Τέλος πια στα βραδινά διαβάσματα της τελευταίας στιγμής. Έρευνες δείχνουν ότι οι παρακάτω τεχνικές μελέτης βοηθούν τα παιδιά με ΔΕΠΥνα μαθαίνουν γρηγορότερα, να διατηρούν τη γνωση-πληροφορία για περισσότερο χρονικό διάστημα και να έχουν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις. Για τους μαθητές με ΔΕΠΥ η μελέτη για τις εξετάσεις του σχολείου μπορεί να είναι μια αποκαρδιωτική διαδικασία. Ευτυχώς, νέες έρευνες δείχνουν ότι οι...

Περισσότερα...

Πώς πήγε το σχολείο σήμερα;

Πολλά είναι τα παιδιά που με το γυρίζουν σπίτι αναμεταδίδουν με λεπτομέρειες όλη την ημέρα τους.Υπάρχουν όμως και τα παιδιά που θεωρούν το σχολείο προσωπική τους υπόθεση και δε μοιράζονται λεπτομέρειες, ή απλά ο τρόπος που πέφτει αυτή η ερώτηση είναι τόσο γενικός και αόριστος που πραγματικά δεν έχουν τι να πουν, ενώ κατά τα άλλα θα ήταν πρόθυμα! Η blogger...

Περισσότερα...

Συμβουλές για καλό ύπνο

Ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την διάθεση και λειτουργία του εγκεφάλου των παιδιών με ΔΕΠΥ. Οι μελέτες δείχνουν πως η ελλιπής ξεκούραση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, οδηγώντας σε απώλεια του συναισθηματικού ελέγχου. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη εργασίας, ένα πρόβλημα από το οποίο υποφέρουν πολλά παιδιά με ΔΕΠΥ. Τι να κάνετε;  Δοκιμάστε μερικές από...

Περισσότερα...

Μαθαίνω καλύτερα τα αγγλικά μου όταν κιν…

  Η ανάγκη κίνησης των παιδιών με Δ.Ε.Π.Υ. είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης τους, συνεπώς και του μαθησιακού προφίλ τους. Η ένταξη της προκαθορισμένης, ως προς το είδος και τη διάρκειά της, κίνησης στο πλαίσιο της  εκμάθησης των αγγλικών είναι αναγκαία προϋπόθεση, ώστε να διατηρηθεί θετικό το κίνητρο του παιδιού. Επομένως, κατά την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας υποστηρίζουμε το παιδί, ώστε να...

Περισσότερα...

Η θετική στάση για παιδιά με ΔΕΠΥ

Δεν υπάρχουν υπερκινητικά παιδιά αλλά παιδιά με υπερκινητικότητα. Το πρώτο βήμα για όλους εμάς, γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τη  ΔΕΠΥ  (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής -  Υπερκινητικότητα) είναι να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας απέναντι σε αυτή τη συνθήκη. Το δεύτερο βήμα είναι να "αναπλαισιώσουμε" τα πιθανά αρνητικά μας συναισθήματα, δηλαδή να έχουμε μια θετική στάση απέναντί της...

Περισσότερα...

Βοηθήστε το παιδί σας με ΔΕΠΥ να κάνει φ…

Ορισμένες φορές, τα παιδιά με ΔΕΠΥ χρειάζονται βοήθεια για να αποκτήσουν και να διατηρήσουν φίλους. Οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά, χωρίς να δημιουργήσουν εκνευρισμό, βοηθώντας ένα παιδί με ΔΕΠΥ να ξεκινήσει μια συζήτηση ή «επιβλέποντας διακριτικά από το παράθυρο». Ανακαλύψτε εδώ μερικούς τρόπους για να γίνετε «διαχειριστής φιλίας» του παιδιού με ΔΕΠΥ και να καθοδηγήσετε την κοινωνική του συμπεριφορά. Μελετήστε την κατάσταση Ανακαλύψτε...

Περισσότερα...

4 τρόποι να είστε καλύτεροι γονείς: Μεγα…

Το μεγάλωμα παιδιών με ΔΕΠΥ φέρνει περισσότερα σκαμπανεβάσματα κι από ένα τρενάκι του Λούνα Παρκ . Τη μια μέρα χαίρεστε με τη δημιουργικότητα του παιδιού σας, και την επόμενη ανησυχείτε για την κοινωνική του απομόνωση ή για το ότι δεν πειθαρχεί στο σχολείο. Κάνετε τα πάντα για να το βοηθήσετε, αλλά πάντα αναρωτιέστε τι παραπάνω θα μπορούσατε να κάνετε. Τι χρειάζεται για...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ & Εναντιωματική Προκλητική Διατ…

Κάθε γονιός παιδιού με ΔΕΠΥ ξέρει τι σημαίνουν «προβλήματα συμπεριφοράς» λόγω της διαταραχής. Υπάρχουν φορές, που το παιδί επιτίθεται ή αρνείται να συμμορφωθεί ακόμη και στην πιο καλοπροαίρετη παρατήρηση. Οι μισοί όμως περίπου απ' αυτούς τους γονείς αντιμετωπίζουν, σε καθημερινή σχεδόν βάση, σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς και απειθαρχίας. Αυτό συμβαίνει, γιατί περίπου το 40 τοις εκατό των παιδιών με ΔΕΠΥ αναπτύσσουν επίσης...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ: Τι είναι η μνήμη εργασίας;

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των ατόμων με ΔΕΠΥ είναι η δυσκολία τους να επιστρέψουν στη δουλειά που έκαναν, πριν να διασπαστεί η προσοχή τους από κάτι μέσα ή έξω από το δωμάτιο. Δεν επιστρέφουν σ' αυτό που μόλις εγκατέλειψαν αλλά προχωρούν σε κάτι άλλο. Τα άτομα χωρίς ΔΕΠΥ, ακόμη κι αν διασπαστεί η προσοχή τους, θυμούνται τι έκαναν και γιατί. Αυτό...

Περισσότερα...

Περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης ΔΕΠΥ …

Τα παιδιά με ιστορικό άσθματος και διαφόρων αλλεργιών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Allergy, Asthma and Immunology. Ερευνητές από Βοστώνη και Κάτω Χώρες διεξήγαγαν συγκριτική μελέτη σε αγόρια από την ερευνητική βάση δεδομένων γενικής ιατρικής (GPRD) του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ερευνητές συνέκριναν 884 αγόρια με ΔΕΠΥ και...

Περισσότερα...

Η συμπεριφορά στην προσχολική ηλικία συμ…

Οι γονείς μπορούν να έχουν μια έγκαιρη ένδειξη για το εάν το παιδί τους, ενδεχομένως, εμφανίσει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στο σπίτι, κατά τη διάρκεια των προσχολικών ετών. Ιδανικά, τα στοιχεία θα πρέπει να συλλέγονται από δασκάλους προσχολικής ηλικίας, την παρακολούθηση από τους γονείς και τα σχόλια ενηλίκων, που είχαν την ευκαιρία να...

Περισσότερα...

8 τρόποι για να μιλήσετε με το παιδί σας…

Να ξεκινήσετε μια συζήτηση με το παιδί σας για να το ενημερώσετε ότι έχει ΔΕΠΥ δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι απαραίτητο. Μόνο έτσι θα μπορέσει να κατανοήσει, να δεχτεί και να συμμετάσχει ενεργά στην παρέμβαση. Όσο πιο νωρίς ξεκινάει αυτή η συζήτηση, τόσο καλύτερα για το παιδί. Η ορολογία και το ύφος της γλώσσας που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει...

Περισσότερα...

Τι κάνουμε όταν τα παιδιά λένε ψέματα;

Όλα τα παιδιά λένε κατά καιρούς ψέματα. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ όμως, λόγω της παρορμητικότητας, της χαμηλής αυτοεκτίμησης και της τάσης τους να κάνουν λάθη, που νομίζουν ότι χρειάζονται συγκάλυψη, είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην παραποίηση της αλήθειας. Αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τους γονείς. Τα ψέματα μπορεί να οδηγήσουν αυτά τα παιδιά στο να χάσουν τους φίλους τους και στο να έχουν...

Περισσότερα...

Όταν η ΔΕΠΥ περνάει απαρατήρητη: η σημασ…

 Η ΔΕΠΥ ανήκει στην οικογένεια των παρεξηγημένων διαγνώσεων γιατί η συμπτωματολογία της μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητη ή να αποδοθεί σε λάθος αίτια ή ακόμα να προβάλει ως η αιτία που δικαιολογεί όλα τα προβλήματα ενός παιδιού. Ακριβώς για αυτό, πολύ συχνά είτε δεν αναγνωρίζεται ή γίνεται διάγνωση καραμέλα. Αποτέλεσμα; Ταλαιπωρία των παιδιών, αθέλητη κακοποίηση από τους μη ενημερωμένους γονείς και δασκάλους...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και εφηβεία

Τα βασικά συμπτώματα, δηλαδή αυτά της διάσπασης της προσοχής, της δυσκολίας στη συγκέντρωση, της υπερκινητικότητας και της παρορμητικότητας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ο κατεξοχήν τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η ΔΕΠΥ και στην εφηβεία. Παρόλαυτα, ορισμένες ιδιαιτερότητες είναι καλό να επισημανθούν. Σε αρκετά παιδιά, πχ έξυπνα παιδιά ή παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε οργανωμένο περιβάλλον, η ΔΕΠΥ μπορεί να γίνει φανερή για...

Περισσότερα...

Το παιδί μου αντιμετωπίζει δυσκολία στην…

Σήμερα γράφουμε για ένα θέμα που αφορά εμάς τους γονείς και ιδιαίτερα όσοι από εμάς έχουμε παιδιά ή εφήβους με κάποια μεγαλύτερη ή μικρότερη δυσκολία στην ανάπτυξη, το λόγο, τη μάθηση ή τη συμπεριφορά. Όταν ο γονιός εντοπίσει μια δυσκολία στο παιδί του συνήθως θα απευθυνθεί σε έναν ειδικό ο οποίος θα προτείνει κάποια αντιμετώπιση ή θα καθησυχάσει τον γονιό...

Περισσότερα...

Πρακτικές συμβουλές για γονείς

Η σταθερή-κοινή πορεία αντιμετώπισης και συμπεριφοράς και από τους δυο γονείς είναι καθοριστική. Θέστε σαφή όρια και κανόνες. Το παιδί έχει ανάγκη να γνωρίζει μέχρι που μπορεί να φτάσει και ποια θα είναι τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς του. Η συνέπεια και η σταθερότητα από μέρους σας στους κανόνες είναι σημαντική. Ο χώρος μελέτης πρέπει να είναι συγκεκριμένος, μεγάλος και αφαιρετικός. Στο γραφείο τοποθετείται μόνο...

Περισσότερα...

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια